Pitäjät Tuulos

Hoivatuuli remontissa

Riitta Lehtonen, Ville Kirkonpelto ja Riitta Tuominen. Kuva: Maria Ilonen

Tuuloksen vanhainkoti Hoivatuuli on remontin alla. Vuonna 1992 valmistuneeseen rakennukseen tehdään nyt ensimmäinen peruskorjaus. Remontti alkoi syksyllä 2019, mutta sen suunnittelu jo vuoden 2018 syksynä. Valmista on tarkoitus tulla syyskuun loppuun mennessä, joten kaiken kaikkiaan projekti on ollut kaksivuotinen. Peruskorjauksen kanssa samaan aikaan ajoitettiin öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön. Maalämpö vaihdettiin samalla myös Birgitta-kotiin ja Tuulos-kotiin.

– Talo on ollut hyvässä kunnossa, eli se on tehty aikanaan hyvin, pieniä remontteja on toki välissä tehty. Peruskorjaus oli vuorossa kaupungin kiinteistöistä nyt täällä, ja oli toki jo aikakin remontille, kun kaikki on oman aikansa tekniikkaa, kertoo Hämeenlinnan kaupungin ikäihmisten palveluiden erityissuunnittelija Riitta Tuominen.

Pinnat ja lattiat on uusittu. Lattiamateriaali on kumia, joka ei luista helposti. Myös kalustusta ja valaistusta on uusittu, ja ennen hieman pimeä ruokasali on nyt valoisampi. Vanhainkotimiljööseen sopivan sisustuksen suunnittelu on tilattu sisutussuunnittelijalta, ja paloturvallisuus on otettu huomioon tekstiilivalinnoissa. Joitakin vanhoja huonekaluja ja tauluja on myös sisällytetty uuteen kalustukseen. Talotekniikkaa uusitaan ja ajanmukaistetaan, ja keittiössä on tehty paljon korjaustöitä.

Remontin suunnittelussa on huomioitu asiakkaiden ja henkilökunnan viihtyvyys. Saunan paikkaa on muutettu niin, että se on nyt samassa päässä rakennusta kuin asuinhuoneet, asukkaille on tehty televisiohuone ja henkilökunnan tilat on uusittu. Henkilökunnan tilat ovat kaikki nyt myös samassa paikassa, eivätkä ripoteltuna eri puolille, kuten aikaisemmin.

Huoneiden oviaukkoja on suurennettu.

– Aiemmin oviaukon leveys oli 90 senttimetriä, nyt ne on levennetty metriin. Vanhat sängyt mahtuivat juuri tuosta 90:sta sentistä, mutta uusissa sängyissä on enemmän tekniikkaa, ja ne ovat leveämpiä, kertoo yksiköstä jo eläköitynyt Riitta Lehtonen, joka on ollut perehdyttämässä juuri aloittanutta yksikön uutta esimiestä Ville Kirkonpeltoa.
Nyt Hoivatuulessa on pääosin uusia sänkyjä, joiden myötä myös hoitotoimenpiteiden tekeminen on helpompaa ja ergonomisempaa.

Remontin yhteydessä on asennettu neljä ilmalämpöpumppua, mikä on suuri parannus entiseen, sillä helteiden aikana rakennuksessa on ollut varsin kuumat oltavat.

Remontti on tehty kuudessa vaiheessa niin, että asukkaita on ollut koko ajan, eikä se ole juuri heidän arkeensa vaikuttanut. Nyt on menossa viimeinen vaihe.

– Esimerkiksi ruokasali on ollut ollut koko ajan käytössä. Asukkaille on koko ajan kerrottu ja selitetty missä mennään. Valmistumista odotetaan heidän keskuudessaan yhtä lailla kuin henkilökunnankin parissa, sanovat Riitta Lehtonen ja Ville Kirkonpelto.

Hoivatuulessa on tällä hetkellä kymmenisen asukasta. Remontin sekä koronatilanteen takia asiakasmäärä on normaalia pienempi, sillä lyhytaikaisia asukkaita, esimerkiksi keskussairaalasta tulevia lyhytaikaisia kuntoutusasiakkaita, ei ole voitu tiloihin ottaa. Remontin valmistumistuttua heitä voidaan taas ottaa vastaan.

Tavaroita on pitänyt siirrellä ja tehdä monenlaisia kompromisseja, ja omat haasteensa toi korona, mutta arki on kuitenkin pyörinyt. Remontti on valmistumassa ajallaan, ja urakoitsijat saavat kiitosta tiedotuksestaan sekä vaihtoehtoisten kulkureittien järjestämisestä sekä rajoitusten huomioimisesta.

– Remontin myötä tiloista tulee asukkaille viihtyisämmät, ja henkilökunta saa hyvän ja toimivan työpaikan, Riitta Lehtonen summaa.

Kuva: Maria Ilonen

Riitta Lehtonen, Ville Kirkonpelto ja Riitta Tuominen odottavat tyytyväisinä Hoivatuulen remontin valmistumista. Kaikki on sujunut hyvin ja remontti valmistunee ajallaan.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski