Pitäjät Hämeenkoski

Hollolan kunnan itsenäisyyspäivän juhla ensimmäistä kertaa Seuralassa

Hämeenkosken mieskuoro esitti itsenäisyysjuhlassa kappaleet Oi kallis Suomenmaa sekä Jääkärin morsian -sikermän. Kuva: Maria Ilonen

Hollolan kunnan itsenäisyyspäivän juhlaa vietetään vuosittain vuorotellen suurimmissa kuntakeskuksissa. Tänä vuonna, kun Suomi täytti 102 vuotta, juhla järjestettiin ensimmäistä kertaa Hämeenkosken Seuralassa juhlavin menoin.

Tilaisuus alkoi lohikeitto- ja täytekakkutarjoilulla, jonka järjestämisestä vastasi Hämeenkosken maa- ja kotitalousseura. Itse juhla alkoi lippulinnasta, kun Suomen lippu ja sotaveteraanijärjestöjen liput tuotiin juhlasaliin. Lippujen saavuttua laulettiin yhteisesti Lippulaulu. Tilaisuus oli avoin kaikille, mutta erikseen juhlaan oli kutsuttu kirjeitse sotaveteraanit. Tilaisuuden juonsi Sami Nikkari.

Perinteistä huolehtiminen

Tervehdyssanat lausunut Hollolan kunnanvaltuutettu Aki Markkola nosti esiin Hämeenkoskella sijaitsevia, merkittäviä ja itsenäisyyteemme liittyviä historiallisia paikkoja, kuten J.K. Paasikiven syntymäpaikan muistomerkin sekä Käikälän kartanon, jossa syntyi everstiluutnantti Lagus, joka myöhemmin nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi numero 1. Lagukselle tehtiin vuonna 1974 sotaveteraanien ajatuksesta muistomerkki Hämeenkoskelle. Myös Seuralan Markkola mainitsi, sillä se tarjosi suojan 500 miehelle talvisodassa.

– Olemme onnistuneet itsenäisenä valtiona hyvin. Suomessa ollaan Euroopan tyytyväisimpiä elämään, meillä on suurin luottamus poliisiin, mediaan, puolustusvoimiin ja oikeuslaitokseen sekä muihin ihmisiin. Meidän tulee nyt huolehtia perinteistä eikä unohtaa aiemmin tehtyjä uhrauksia, Aki Markkola sanoi.

Hän kiitti lisäksi juhlan järjestämisen mahdollistaneita Hollolan kuntaa, Koski-seuraa sekä järjestelyissä mukana ollutta suurta talkoolaisten joukkoa.

Suomalaista kulttuuria juhlassa tarjottiin musiikin ja tanssin muodossa. Hollolan-Kärkölän puhallinorkesteri esitti kappaleen Hurttiukko, ja Hämeenkosken mieskuoro lauloi kappaleet Oi Kallis Suomenmaa sekä Jääkärin morsian -sikermän. Molempia johti Simo Taipalus. Hollolan Nuorisoseura ry:tä edustivat lasten kansantanssiryhmä Lindat ja Leevit. Ryhmää ohjaavat Jenni Kuoppala ja Outi Kokko. Nuorisoseura sai myös kunnian edellisenä päivänä viedä kynttilät maamme presidenttien haudoille Hietaniemen hautausmaalle.

Sata vuotta hallitusmuodosta

Juhlapuheen piti Kyösti Toivonen, joka tarinoi maamme matkasta itsenäiseksi, hallitusmuodoltaan tasavaltaiseksi valtioksi.

– Tänään vietämme juhlapäivää monellakin tavalla. Mielestäni keskeisin juhlasyy on tänä vuonna hallitusmuoto. Sata vuotta sitten Suomi sai tasavaltalaisen hallitusmuodon, sanoi Kyösti Toivonen.

Satakaksi vuotta on kulunut siitä, kun eduskunta päätti, että Suomesta tulee tasavalta ja senaatille annettiin tehtäväksi huolehtia siitä, että se toteutuu. Sata vuotta on kulunut siitä, kun saatiin laki, että 6.12. on vapaapäivä kaikille valtion virkamiehille ja koululaisille. Yhdeksänkymmentä vuotta on siitä, kun saatiin laki, että 6.12. on vapaapäivä koko kansalle.

– Tiellä itsenäisyyteen oli monta käännekohtaa, erityisesti hallitusmuodosta päättämisessä oli näitä käännekohtia.

Suomelle ehdittiin aikanaan valita jo kuningaskin, mutta monarkiaa maastamme ei tullut, vaan hallitusmuodoksi vahvistettiin tasavalta 17.7.1919, ja Suomen ensimmäiseksi presidentiksi valittiin K.J. Ståhlberg.

– Laki hallitusmuodosta on ollut vahvaa tekoa. Lähes kaikki ensimmäisen maailmansodan jälkeen itsenäistyneet valtiot ovat vaihtaneet vastaavat lakinsa jopa kolmeen kertaan. Meillä oleellisia muutoksia tehtiin vasta vuonna 2000, jolloin presidentin valtaoikeuksia siirrettiin eduskunnalle, kertoi Kyösti Toivonen.

– Meille on käynyt oikein hyvin, päätti Toivonen puheensa ja kehotti juhlayleisöä yhtymään kolminkertaiseen eläköön-huutoon.

Hollolan kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa on vuodesta 1997 jaettu Pro Hollola -mitali. Mitali myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta Hollolan kunnan hyväksi. Tänä vuonna Pro Hollola -mitalin luovuttivat Hollolan kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Virta ja kunnanjohtaja Päivi Rahkonen sisustus- ja teatterisuunnittelija Laura Salolle. Perusteluissa hänen kerrottiin muun muassa luoneen kauneutta ja harmoniaa ympäri kuntaa.

Tilaisuus päättyi Maamme-lauluun ja lippujen poistumiseen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat