Pitäjät Tuulos

Hugo Tuomen muistokirjoitus

Hugo Tuomi. Kuva: Seppo Kouhian arkistot.

Sahanasentaja Hugo Tuomi syntyi 1929 Tuuloksessa ja siirtyi ajasta ikuisuuteen 91 vuotiaana pitkän päivätyön tehneenä ammatti-ihmisenä ja ansiokkaana kädentaitajana. Hugo Tuomi teki päivätyönsä teollisuuden palveluksessa, ja vapaa-aikana ja eläkevuosina hän ahkeroi rakentamassaan puusepänverstaassaan tehden hienoja ja upeita puuesineitä, kapiokirstuja, huonekaluja, sorvattuja koriste-esineitä ja komeita, suurikokoisia kaappikelloja.

Sotien jälkeen Suomessa alkoi jälleenrakennusaika, ja maahan alettiin rakentaa lisää teollisuutta. Tuuloksessa yrittäjä ja liikemies Hugo Sipilä päätti rakentaa uuden sahalaitoksen Syrjäntaan Sahan vuoden 1949 lopulla. Työhön tarvittiin monenlaisia ammatti-ihmisiä. Hugo Tuomi oli hiljattain suorittanut asevelvollisuutensa, ja hän pääsi mukaan jo sahan alkuhetkiin koneiden ja laitteiden asentamisiin. Hugo osoitti pätevyytensä ja ammattitaitonsa työssään, ja laitoksen käynnistyttyä vuonna 1950 Hugosta tuli sahan asettaja. Tässä työssä Hugo Tuomella oli suuri merkitys, että sahan koneet ja terät voitiin pitää hyvässä kunnossa.

Kaikki hankitut koneet ja kuljettimet eivät aina olleet uusia ja niinpä niitä jouduttiin usein korjaamaan ja parantamaan. Sodan jälkeen monista tarvikkeista oli pulaa, ja sen johdosta jouduttiin toimimaan puutteellisillakin välineillä ja laitteilla. Sahoilla ja höyläämöissä on runsaasti erilaisia teriä. Niiden pitää olla aina teräviä kaikilta osin ja kunnossa. Saha- ja höylätavaran laadun kannalta myös terien asetteiden pitää olla aina tarkasti kohdallaan. Tarkkana ja huolellisena ihmisenä Hugo Tuomi osasi työnsä hyvin. Sahan toiminta laajeni, rakennettiin muun muassa tukkien kuorimo ja lajittelulaitos sekä höyläämö, ja monia työtapoja uudistettiin: luovuttiin rimoista, rakennettiin siilot hakkeille ja puruille ja hakkeiden valmistukseen hankittiin hakkurit ja seulat. Kaikissa näissä muutostöissä Hugo Tuomella oli suuri merkitys, ja uudet laitteet saatiin toimimaan hyvin.

Sahanomistaja Hugo Sipilä kuoli yllättäen vuonna1968, ja Syrjäntaan Sahan toiminta päättyi omistajan kuolemaan. Tuolloin Hugo Tuomi joutui etsimään uuden työpaikan Hämeenlinnasta. Vähän aikaa hän oli Osuuskunta Metsäliiton Hämeen tehtaiden palveluksessa, mutta varsin pian hän löysi uuden mielekkään työpaikan K-Betonia Oy:n betonielementtitehtaalta. Siellä Hugo Tuomi työskenteli eläkevuosiinsa saakka. Hugo Tuomi oli monitaitoinen ammatti-ihminen. Hän osasi puun ja metallin työstämisen ja hitsaamisen, ja hänellä oli silmää kehittää laitteita ja työmenetalmiä. K-Betonia Oy:ssä Hugo Tuomi sai useita palkintoja ja kunniakirjoja tekemällä useita hyödyllisiä aloitteita laitteisiin ja työmenetelmiin.

Vapaa-aikanaan Hugo Tuomi oli rakentanut aktiivivuosinaan perheelleen kauniin omakotitalon Suolijärven rantamaisemiin, ja sitä sekä puutarhaansa hän hoiti yhdessä Raili-vaimonsa kanssa. Pihan hoidosta he saivat myös palkintoja kauniista pihasta. Piha-alueella oli myös puusepänverstas, jossa oli täydellinen konekanta puusepälle. Siellä Hugo Tuomi viihtyi ja ahkeroi vapaa-aikana ja eläkevuosinaan. Hugo oli monipuolinen kädentaitaja ja teki kauniita ja koristeellisia puuesineitä esimerkiksi visakoivusta. Elämänsä aikana hän teki peräti 14 kappaletta todella hienoja kaappikelloja.

Jouko Veistinen
Kirjoittaja on Hugo Tuomen ystävä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski