Pitäjät Lammi

Huljalan Tupalassa katseltiin kyyttöjä ja tutustuttiin perinnebiotooppiin

Laura ja Mika Hämäläinen. Kuva: Marjo Karinkanta

Huljalan Tupalan tila avasi jälleen ovensa vierailijoille Hämeenkoski-päivän sekä valtakunnallisen Suomen luonnon päivän yhteydessä. Avoimet ovet mahdollistivat kävijöille tutustumisen karjatilan tiluksiin ja toimintaan. Tilalla kävi päivän mittaan vierailijoita tasaisena virtana. Kävijät pääsivät näkemään tilalla kasvatettavaa karjaa lähietäisyydeltä ja nopeimmat myös syöttämään lehmiä. Loppupäivää kohden eläinten kiinnostus ruokkijoita kohtaa hiipui yhtä tahtia täyttyvien vatsojen kanssa. Pienellä houkuttelulla kädestä tarjottu heinätuppo katosi kuitenkin parempiin suihin. Niin ikään maatalouskoneet olivat ulkosalla esillä, ja isännän järjestämä kierros tilan ainutlaatuisessa perinnebiotoopissa kiinnosti kävijöitä kovasti.

– Perinnebiotooppi on ihmisasutuksen ja kotieläinpidon muovaama luontotyyppi, johon muodostuu oma erityinen lajistonsa ja kasvistonsa, tilan emäntä Laura Hämäläinen kertoo.

Maatilalla vierailu ei olisi tänä päivänä monellekaan mahdollista ilman tilojen järjestämiä Avoimien ovien tapahtumia.

– Koemme, että maanviljelijöinä meidän pitää kertoa maanviljelystä, jos se vain on mahdollista – ja meillä se on. Sijaintimme on sopiva, ja Avoimet ovet tukevat meidän toimintatapaamme. Lisäksi Helvetin rotko tuo luontokokemuksena lisäarvoa kävijöille.

Huljalan Tupalan kyyttöjä. Kuva: Marjo Karinkanta
Kuva: Marjo Karinkanta

Karja laiduntaaHuljalan Tupalan  tilalla metsälaitumilla.

Huljalan Tupalan tilaa pyörittäville Mika ja Laura Hämäläiselle tilan avaaminen vierailijoille on jo varsin tuttua.
– Suomen luonnon päivässä olemme olleet mukana alusta alkaen. Lisäksi olemme olleet osa Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtumaa sekä Osta tilalta -teemapäivää. Nämä toki vaativat meiltä jonkin verran panostusta, mutta koemme, että se on sen arvoista, Hämäläiset sanovat.

Tilalla kasvatetaan itäsuomenkarjaa eli kyyttölehmiä, joka on yksi Suomen alkuperäisistä karjaroduista. Hämäläisten karja laiduntaa pitkälti metsälaitumilla.

– Toukokuun alkupuolelta loka -marraskuun vaihteeseen eläimet ovat ulkona. Lisäksi osa lehmistä ulkoilee myös talvella, Laura Hämäläinen kertoo.

Pelloilla ja kasvimailla Tupalassa viljellään muun muassa härkäpapua, rypsiä, öljyhamppua ja nurmea. Tupala on luomutila. Luomuviljely aloitettiin tilalla vuonna 2009. Samoihin aikoihin tilalle otettiin kasvatukseen ensimmäiset kyytöt.

– Luovuimme hieman aiemmin lypsykarjasta, ja pohdimme, että mitä seuraavaksi. Kyyttöjen kasvatukseen päädyimme, koska pieninä ja kevyinä ne sopivat metsälaitumille ja olivat meille taloudellisesti järkevin vaihtoehto. Naudoille oli tilat valmiina, ja luomuviljelyyn siirtyminenkin oli suhteellisen helppoa.

Kuva: Marjo Karinkanta

Helsinkiläinen Mari uskaltautui ruokkimaan kyyttöjä.

Lahtelaiset Tanja Koli ja Sanna de Araùjo vierailivat Avoimien ovien päivässä lastensa Paavon, 13 ja Samin, 10 kanssa.
– Saimme lapset houkuteltua mukaamme ihan lehmien näkemisen voimalla, mutta kyllähän täällä on paljon muutakin nähtävää, Koli ja Araùjo sanovat.

Monille paikallisille Huljalan Tupala on tuttu paikka.

– Käymme täällä muutaman kerran kesässä kasvimaalla vihannesostoksilla ja viime vuonna piipahdimme myös Avoimissa ovissa lastenlastemme kanssa, muutaman kilometrin päässä asuvat hollolalaiset Sirpa ja Jaakko Kerppilä kertovat.

Kerppilöistä on mukavaa, että tilalla järjestetään Avoimien ovien päiviä.

– Tämä on kaunis ympäristö rakennuksineen ja vanhoine puineen. On hienoa, että tänne pääsee välillä tällä tavalla käymään!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat