Pitäjät Hauho Lammi Tuulos

Huoli hoivakotien turvallisuudesta on suuri – ja aiheellinen

Kuvituskuva: Colourbox

Suomenkin hoivakodeissa kaikista varotoimenpiteistä huolimatta leviävä koronavirus ja suojavälineiden huutava puute huolestuttavat myös pitäjien asukkaita. Keski-Hämeelle on ilmaistu syvää huolta niin hoivakotien asukkaitten kuin heidän hoitajiensakin turvallisuuden puolesta.

Hämeenlinnan ikäihmisten palvelujen johtaja Satu Ala-Kokko kertoo, että huoli jaetaan myös hoivakodeissa, vaikka Hämeenlinnassa ei ole ainakaan toistaiseksi tiedossa koronavirustartuntoja ikäihmisten hoivakodeissa.

– Koronaepidemia on kuitenkin laajentumassa ja huoli sen vaikutuksista hoivakotien asukkaisiin on suuri. Hoivakodeissa on runsasta hoivaa tarvitsevia iäkkäitä ihmisiä, joiden osalta riskit ovat suuret. Pyrimme ennakoivilla toimilla ja herkällä reagoinnilla estämään ja rajaamaan tapaukset mahdollisimman pitkälle. Tartuntaepäilyn tai tartunnan todentuessa meillä on valmius siirtyä vahvempiin toimiin, Ala-Kokko sanoo.

Suojaimia riittää vain vakavan riskin tilanteisiin

Viranomaisten ohjeet ja myös heidän oma toimintansa ovat suojien osalta olleet valtakunnallisesti niin ristiriitaisia, että kansalaisten luottamus viestinnän totuudenmukaisuuteen on jo useaan otteeseen horjunut. Viranomaisten ohjeita on kuitenkin myös hoivakodeissa noudatettava.

– Kasvoille laitettavaa suu-nenäsuojusta hoivakodeissa on tähän mennessä ohjeistettu käyttämään siinä tapauksessa, jos asukkaalla epäillään tartuntaa tai tartunta on todettu, Ala-Kokko kertoo.

– Torstaina 9.4. STM:ltä tulleen ohjeen mukaiseen suu–nenäsuojuksen jatkuvaan käyttöön siirtymistä valmistellaan hoivakotien osalta, ja siihen pyritään meilläkin mahdollisimman pian.

Kanta-Hämeen keskussairaalan ylilääkäri Sally Järvelä kertoi viime viikon tiedotustilaisuudessa avoimesti, että korkeimman tason suojamaskeja on vaikea saada. Niitä riittää tehohoitoon, mutta ei jaettavaksi.

– Suojia ei ole tuhlattavaksi pienen tai olemattoman riskin tilanteisiin, Järvelä sanoi ja kertoi, että suojien määrällinen tarve on todella iso; kirurgisia maskeja tarvitaan Kanta-Hämeen alueella toukokuun loppuun asti kaksi miljoonaa, käsineitä satoja tuhansia joka kuukausi.

Ensi viikolla pitäisi Kanta-Hämeen keskussairaalaan olla tulossa kirurgisia maskeja luotettavalta taholta iso määrä. Niiden tilaukset on Kanta-Hämeessäkin tehty Kiinasta ja Taiwanista, mutta Järvelä oli turvallisin mielin niiden laatutason suhteen.

Myös Ala-Kokko toteaa, että Hämeenlinnan kaupunki käy tavarantoimituksia hoitavan Kanta Logistiikan kanssa jatkuvaa keskustelua tarpeista ja siitä, mitä mahdollisuuksia niiden hankkimiseen on. Hoivakodeissa jatkuvassa käytössä tarvittavat määrät ovat suuria ja suojainten toimitusaikojen tulisi olla lyhyitä.

– Pelkästään kaupungin omissa hoivakodeissa suu–nenäsuojien tarve on jatkuvassa käytössä arviolta kymmeniä tuhansia, jos käytettävissä olisi kankaiset kestokäyttöiset suojukset, joita voidaan pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Kertakäyttöisten kirurgisten suu–nenäsuojaimien määrällinen tarve olisi tähän nähden vielä moninkertainen. Suojainten käytön ja niiden hankinnan ja saatavuuden osalta tehdään jatkuvaa, aktiivista arviointia ja toimenpiteitä, mutta isojen määrien saatavuuteen liittyy haasteita.

Tartuntoja voi tulla varotoimista huolimatta

Ala-Kokko painottaa, että tällä hetkellä sekä asukkaiden että henkilöstön hengitystieoireisiin reagoidaan Hämeenlinnassa korostuneen herkästi, ja jokaisessa hoivakodissa on suunnitelma sekä ennakoivista toimenpiteistä että reagoimisesta niihin tapauksiin, jos yksikön asukkaalla on epäilty tai todettu koronavirustartunta

– Tällaisessa tilanteessa henkilöstö ei tule töihin, ja asukkaiden osalta otetaan yhteys hoitavaan lääkäriin tai infektiolääkäriin. Heti jos jonkun asukkaan kohdalla syntyy epäily koronavirustartunnasta, siirrytään lisätoimiin eli esimerkiksi vahvempaan suojaukseen ja sekä tarvittaessa karanteeni- tai eristystoimiin, millä rajataan tartuntariskiä.

Ala-Kokko toteaa, että riskejä ja huolia on tällä hetkellä paljon, mutta paljon on käytössä myös ennakoivia toimia.

– Teemme kaikkemme, että ihmisten olisi turvallista asua myös hoivakodeissa, mutta kaikista toimista huolimatta on mahdollista, että tartuntoja tulee ilmenemään myös Hämeenlinnan hoivakodeissa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski