Pitäjät Keski-Häme

Hyvä Tuomas joulun tuopi

Talvipäivän seisaus voi tuoda tontutkin esiin.

Muinoin Suomessa joulun aikaan vietettiin Talvi-päivää, kun talvipäivän seisauksen aikaan (21.–22.12) päivä oli lyhimmillään. Silloin uskottiin pimeyden kutsuvan metsän kätköistä ja manan majoilta kaiken maailman kummajaisia ja öttimönkiäisiä. Niiden pelottamiseksi pihoihin sytytettiin tulia tuomaan valoa, ja yritettiin olla tuvissa aika hiljaa, ettei vain kutsuttaisi pelottavia vieraita sisään asti.

Samaan aikaan uskottiin, että talvipäivän seisauksen aikaan aurinko menee pesäänsä lepäämään kolmeksi päiväksi ja aloittaa sen jälkeen uuden kierroksen. Enteisiin uskottiin vakaasti, ja jos pesäpäivien aikaan ehti nähdä auringosta edes vilauksen, tiesi se kertoa oikein hyviä uutisia kesäsäästä.

Kristinuskon myötä vanhimmat, vuodenkiertoon liittyneet tavat painuivat unholaan, ja Tuomaan evankeliumi alkoi tuoda valoa jouluun. Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi, kerrotaan vanhassa lorussakin.

Joka tapauksessa talvipäivän seisaus taittaa talven selän ja alkaa pidentää päivää. Aurinko on pesässään, mutta päivä alkaa huomenna taas pidentyä. Kuljemme kohti valoa.

Keski-Häme julkaisee myös joulun aikaan ja vuoden vaihteessa sivuillamme joka päivä jotain uutta luettavaa. Seuraava lehti ilmestyy tammikuun toisena päivänä.

Toivotamme kaikille  lukijoillemme oikein hyvää ja levollista joulun aikaa ja menestystä vuodelle 2020.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski