Pitäjät Keski-Häme

Hyvää itsenäisyyspäivää

Kuvituskuva: Colourbox

Mainila 30.11.1939

Marraskuun viimeisenä päivänä tuli kuluneeksi 80 vuotta talvisodan syttymisestä. Haluan näin osoittaa kunnioitukseni ja kiitollisuuteni teille veteraanit ja koko sodanajan sukupolvelle.  Te olitte avainroolissa silloin, kun Isänmaamme kohtalo ratkaistiin.

Käsky tuli – velvollisuus kutsui – isänmaa oli vaarassa, kotiinpaluusta ei ollut tietoa.

Uskon, että silloin karskeinkin sotilas uskoi Jumalan suojelukseen ja varjelukseen.  Kun neuvottelijamme syksyllä 1939 lähtivät vaikealle neuvottelumatkalle Moskovaan, Helsingin asemalle kokoontunut väkijoukko viritti virren ”Jumala ompi linnamme”.

Kun tänään katsomme harmaantunutta, harvalukuista veteraanijoukkoamme, emme aina muista, että suuri osa taistelijoista oli tämän päivän varusmiestemme ikäisiä, tai vähän vanhempia.  Parhaat nuoruusvuotenne vietitte taistelukentillä.  Sodanjälkeinen Suomi ja suomalaiset unohtivat Teidät pitkäksi aikaa.  Teitä syyllistettiin jopa sotaan menosta, kokoontumisianne pidettiin sotahulluutena.  Onneksi aika muuttui ja erityisesti muutokset silloisessa Neuvostoliitossa antoivat mahdollisuuden tarkastella lähihistoriaamme uudesta lähtökohdasta.

Te sotainvalidit olette joutuneet kantamaan joka päivä koko elämän kestävää muistomerkkiä isänmaamme itsenäisyyden ja vapauden hankkimisesta. Monet varmasti Teistä tai läheisistänne ovat elämänsä varrella joutuneet kysymään, miksi Luoja antoi juuri minulle käydä näin. Sodan jälkeisen kiivaan jälleenrakentamisen aikana saattoi tulla tunne, mihin isänmaamme tällaista tarvitsee.  Uskon, että olette niitä Enkeleitä, nimittäin Rauhanenkeleitä, muistuttamassa jo pelkällä jokapäiväisellä läsnäolollanne meille nuoremmille siitä lähes käsittämättömän suuresta uhrauksesta meidän jokaisen puolesta.

Sotien jälkeen rakensitte vahvan perustan tämän päivän Suomelle.  Jälleenrakentaminen, kotinsa menettäneiden asuttaminen ja sotakorvausten maksaminen vaativat Teiltä ankarat ponnistelut.  Te ette arkailleet vaan tartuitte rivakasti töihin ja rakensitte meille maan, jossa on hyvä elää.  Te myöskin osoititte, että ylitsepääsemättömistä vaikeuksista selvitään niin sodan kuin rauhankin aikana päättäväisyydellä, yksimielisyydellä ja yhteistyöllä.

Emme myöskään saa unohtaa niitä kotirintamalla toimineita kotijoukkoja, emmekä lottia, jotka toimivat vaikeissa olosuhteissa myös rintamalla.  Samoin on vähemmän saanut huomiota noin 80.000 sotalapsen kohtalo.  Heistä jäi palaamatta takaisin kotimaahansa yli 15.000.

Mielestäni Yrjö Jylhän runo ”Kotiin” kuvaa puhuttelevasti sitä tilannetta, mikä olisi voinut sattua kenelle tahansa teistä:

Se miekkonen, se loman sai,                            
vaikk`onkin meistä nuorin,                            
ja kiirehtii jo, tottakai,                                    
luo rakkaan äitimuorin.    

Siis terve matkaan, näkemiin!
sanoin ja kättä pistin: 
Näin urotyös se palkittiin.   
Ja kohta saat myös ristin.                     

Niin valmistui hän lähtemään,                        
kun kuultiin pahemmasta:                              
nyt vastaiskuun lähdetään –                                  
lomalle sitten vasta.   

Niin riennettiin taas taisteluun,  
myös kärkimies, se nuorin.      
Nyt nukkuu lailla monen muun 
hän alla tähtikuorin.                                                 

Sait kaiken, minkä lupasin,
kun sulle kättä pistin:
kotiin pääset sittenkin
ja siellä saat ristin.

Enää ei ole pitkä matka. Pian saat laskea oman ristisi Golgatan keskimmäisen ristin juurelle!

Usko todeksi Joh. 3:16 sanat: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.”

Olen kiitollinen itsenäisestä Suomesta. Toivotan Sinulle Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Raimo Raittinen
Kirjoittaja on seurakuntalainen Lammilta.

Kirjoitus on alunperin julkaistu hartauskirjoituksena Keski-Hämeessä 28.11.2019. Toivotamme sen myötä kaikille lukijoillemme oikein hyvää itsenäisyyspäivää! 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat