Pitäjät Lammi Tuulos

“Ihmisten pitäisi ottaa se tosissaan”

Lumi Söyringille ja Elsa Keskiselle ilmastoasiat ovat tärkeitä. Kuva: Aino Kajuutti

– Haluan tehdä niin paljon ilmastotekoja kuin vain voin, sanoo Hakkalan koulun yhdeksäsluokkainen Lumi Vähäsöyrinki. Tuuloslainen Vähäsöyrinki osallistui ilmastomielenosoitukseen maaliskuussa 2019 Helsingissä, mukana oli lukiolainen Elsa Keskinen Lammilta. – Otan asian vakavasti, se on tärkeä aihe minulle ja pyrin elämään sen kanssa, kertoo Keskinen.

Ilmastolakko eli koululakko ilmaston puolesta perustettiin 20. elokuuta 2018. Ilmastolakossa nuoret osoittavat mieltä ilmaston puolesta.

Ilmastomielenosoitus Helsingissä. Kuva: Lumi Vähäsöyrinki

“There is no planet B” oli viime keväänä iskulauseena useissa kylteissä ilmastomielenosoituksessa. Tänä syksynä iskulauseeksi on noussut Greta Thunbergin YK:n ilmastokokouksessa lausumat sanat: “How dare you”.

Vähäsöyrinki ja Keskinen sanovat, että heitä ei ahdista mediassa jatkuvasti uutisoitu ilmastoaihe. Tyttöjen mielestä on hyvä, että ilmastonmuutoksesta puhutaan.

– Tavallaan median kautta saadaan kaikkiin ihmisiin yhteys, toteaa Keskinen.

– Ensimmäisestä luokasta asti koulussa on puhuttu ilmaston lämpenemisestä. 8. luokan jälkeen aloin ottamaan asian vakavammin, sanoo Keskinen.

– Ilmastoaihe on ollut enemmän “in” tässä viimeisen kolmen vuoden aikana, kertoo Vähäsöyrinki.

Greta Thunberg on tyttöjen esikuva.

– Hän on tavallinen ruotsalainen tyttö ja saanut tosi paljon huomiota noin nuorena, Vähäsöyrinki selittää.

16-vuotias Greta Thunberg on tunnettu ilmastoaktivisti. Hän perusti nuorten ilmastolakon.

– Maailmassa on hirveästi ihmisiä, jotka eivät tiedä koko asiasta mitään, toteaa Vähäsöyrinki.

– Minun mielestäni jokaisen ihmisen pitää tehdä oma osansa, Keskinen sanoo.

– Vaikka tuntuu tyhmältä ottaa kestokassi käyttöön muovipussin sijaan, se kannattaa.

– Suurten päättäjien, kuten presidenttien ja poliitikkojen, pitäisi ottaa ilmastoaihe vakavasti, koska heillä on suurin päätösvalta ja he voisivat tehdä asialle jotain, toteaa Keskinen.

– Minusta on ahdistavaa, jos ihmiset eivät tee asialle mitään, sanoo Vähäsöyrinki.

Ilmastokysely Hakkalassa

Ilmastokysely Hakkalassa 2019.

Lammilaisten koululaisten suhtautumista ilmastoasioihin kartoitettiin haastattelututkimuksella Hakkalan koulussa. Gallupiin osallistui 64 Hakkalan koulun 8.-luokkalaista lokakuussa 2019. Lähes puolet kyselyyn vastanneista ei ollut huolestunut ilmastonmuutoksesta (30/64), mutta silti reilusti yli kolmannes (25/64) on huolestunut asiasta. Yli puolet uskoo ilmaston lämpenemiseen (44/64) ja (15/64) taas ei. Yli puolet (37/64) vastasi, että heidän kotonaan kierrätetään roskat, kun taas noin kolmasosa (19/64) vastasi, ettei heidän kotonaan kierrätetä. Suurinta osaa oppilaista ei ahdistanut mediassa pyörivä ilmastoasia (45/64), mutta silti pieni osa nuorista (9/64) ahdistui median jatkuvasta ilmastouutisoinnista.

Kirjoittajat: Aino Kajuutti ja Iida Laine

Lähde: Wikipedia

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 46, joka ilmestyi torstaina 14.11. Se on digilehtenä vapaasti kaikkien luettavissa, tervetuloa tutustumaan!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski