Pitäjät Lammi

Ikäihmisetkin käyttävät internetiä

Marja Numminen on toiminut digitukihenkilönä aktiivisesti jo kolmen vuoden ajan. Kuva: Abdullah Jani

Anne Niemelä (67) kertoo käyttävänsä internetiä päivittäin puhelimesta, tabletista ja televisiosta. Hän käyttää sitä sekä viihteeseen että asiointiin. – Opettelen ja harjoittelen netin kaikenlaista käyttöä, Niemelä kertoo. Hän käy Lammin kirjastolla järjestetyssä digikerhossa.

Niemelä lukee uutiset ja kuuntelee musiikkia netistä.

– Laskut pystyy maksamaan netissä. EasyPark- pysäköintisovellus ja kirjaston palvelut ovat tärkeitä, hän kertoo.

– Minä testailen ja etsin, sitä en pelkää, Niemelä toteaa.

Niemelä käyttää internetiä myös pankkiasioiden hoitamiseen ja nettiostoksien tekemiseen Rahankäyttö netissä pelottaa Niemelää, mutta kun hän saa apua ja tukea läheisiltään, sekin sujuu.

Niemelä kokee, että internetissä ei ole mitään turhaa tai huonoa, sillä hänen mielestään jokainen etsii ja katsoo netistä, mitä tarvitsee ja haluaa. Hän ei koe eriarvoisuutta netissä, koska netissä ei näy ikää tai sukupuolta.

Marja Numminen (61) on Lammin kirjaston digikerhossa tukihenkilönä. Hän avustaa ikäihmisiä yksilöllisesti tarvittaessa.

Numminen on käynyt kauppaopiston atk-tukihenkilölinjan, minkä jälkeen työnantaja on jatkokouluttanut häntä lisää. Hänen on ollut pakko kouluttautua joka vuosi, sillä digitaalinen aikakausi etenee ja muuttuu koko ajan.

– Netin käyttö riippuu paljon ihmisen motivaatiosta. Uusikin käyttäjä oppii, jos on motivaatiota ja motivaatio lisääntyy mitä enemmän saa oppia, Numminen kertoo. Jos iäkäs ihminen omistaa puhelimen tai tabletin, netinkäyttö on yleensä aktiivista, mutta ilman älylaitetta netinkäyttö voi jäädä todella vähäiseksi tai jopa olemattomaksi.

Numminen ja Niemelä ovat sitä mieltä, että internetympäristöä pitäisi yksinkertaistaa. Nummisen mielestä tietokoneiden näytöllä pitäisi olla suoria linkkejä tarvitsemilleen nettisivuille.

– On hankalaa löytää etsimäänsä, kun joutuu klikkailemaan niin monta kertaa, Niemelä kertoo.

– Yritin etsiä kaupungin sivuilta jotain Lammin tapahtumaa, mutta en meinannut löytää, koska se oli niin monen klikkauksen takana, Niemelä lisää.

Kirjoittajat: Venla Hasila, Oona Koskinen, Ronja Kukkola

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 46, joka ilmestyi torstaina 14.11. Se on digilehtenä vapaasti kaikkien luettavissa, tervetuloa tutustumaan!

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski