Pitäjät Lammi Tuulos

Ilmoitus sosiaalisessa mediassa johti mieleisiin töihin lasten parissa

Siiri Nieminen. Kuva: Maria Ilonen

Yhdeksäsluokkalainen Siiri Nieminen on jo tottunut etäkoulunkäyntiin, mutta opiskelun ollessa hyvin itsenäistä, tehtävät saa usein suoritettua yllättävän nopeasti ja tällöin jää ylimääräistä aikaa. Nieminen on aina pitänyt lapsista ja tullut lasten kanssa hyvin toimeen. Niinpä hän laittoi Facebookiin ilmoituksen, jossa hän etsi iltapäivätyötä lastenhoidon ja mahdollisesti koulutehtävissä auttamisen parissa.

– Olen aina tykännyt lapsista ja olen hoitanut serkkujani, jotka ovat kaikki minua nuorempia. Olin miettinyt jo varmasti vuoden verran ilmoituksen laittamista, sen laittamiseen oli iso kynnys, Siiri Nieminen kertoo.

Ilmoitus poiki töitä ja innosti muita

Ilmoituksen laittaminen kuitenkin kannatti, sillä se on jo poikinut töitä. Nieminen käy kahdesta kolmeen kertaan viikossa hoitamassa kahta alle kouluikäistä poikaa Tuuloksessa ja heti ensitapaamisesta lähtien lasten kanssa on sujunut hyvin.

– Tuli hyvä mieli, kun kerroin kavereillekin ja se rohkaisi myös heitä suoraan kysymään kesätöitä. On kiva, että sain töitä ja olen pystynyt inspiroimaan muitakin. TET-paikkoihinkin olen aina ensin soittanut ja sitten mennyt käymään, kasvokkain on helpompi kertoa itsestään, Nieminen sanoo ja rohkaisee muitakin henkilökohtaiseen yhteydenottoon ja oma-aloitteisuuteen.

Kesätöitä Nieminen on hakenut päiväkodeista ja vanhainkodeista, mutta elleivät ovet niihin aukea, hän hoitaisi mielellään kesän aikana useampiakin lapsia. Tuulokseen hän on toistaiseksi saanut kyydin, mutta kesällä matkat hoituvat pyörälläkin.

Lasten parissa myös tulevaisuudessa

Peruskoulu on tulossa tänä keväänä päätökseen, ja Siiri Niemiselle on jo nyt selvää, että hän haluaa tehdä töitä lasten parissa myös tulevaisuudessa. Ykkösvaihtoehtona tulevaksi opiskelupaikaksi on lastenhoitajakoulutus Lahdessa.

– Harkitsin myös lukiota, mutta se ei tuntunut tässä vaiheessa kiinnostavalta. Olen ollut TET-jaksoilla päiväkodissa ja vanhainkodissa ja tykkäsin molemmista ja mietin myös lähihoitajan opintoja, mutta lapset vetivät sitten enemmän puoleensa, Siiri Nieminen kertoo.

Opiskelu Lahdessa ei elämää muuten suuresti muuttaisi, sillä Nieminen aikoo edelleen asua Lammilla, aamulla joutuu tosin heräämään hieman aikaisemmin. Maiseman vaihtamisen hän ajattelee olevan virkistävää.

Aika lasten kanssa kuluu nopeasti ja tutustuminen tapahtuu yleensä nopeasti. Lapset yleensä itse kertovat, mitä haluaisivat tehdä. Nieminen ei muista, että hankalia tilanteita olisi toistaiseksi tullut vastaan. Nieminen on käynyt myös 4H-yhdistyksen järjestämän kerhonohjaajakoulutuksen, ja syksyllä hän suunnittelee kerhonohjaajan tehtäviä, mikäli sopivia kerhoja Lammilla käynnistyy.

Kaikki samassa tilanteessa

Koulunkäyntiin kotoa käsin on Siiri Niemisen mielestä ollut paljon vaikeampaa keskittyä, ja opiskelu on ollut itsenäisempää, kuin paikan päällä koulussa, mutta enää hän ei kuitenkaan olisi toivonut koulujen aukeavan loppulukukauden aikana. Viimeisten viikkojen aikana ohjelmaan olisi normaaliolosuhteissa kuulunut erilaisia retkiä ja huvipuistokäyntejä, mutta ne jäävät nyt joka tapauksessa väliin kuten myös kevätjuhla.

– Se harmittaa, että ysigaala ja ysipäivä jäävät väliin, mutta niin ne jäävät nyt kaikilta muiltakin, Siiri Nieminen pohtii.

Kotona ovat lisäksi 13- ja 21-vuotiaat sisarukset, ja aluksi tuntui, että toisten läsnäolo häiritsi, mutta sittemmin on totuttu tilanteeseen ja jokainen saa tehtyä omia tehtäviään ja tarvittaessa voi auttaa toista. 13-vuotiasta, vielä ala-asteella olevaa siskoaan Siiri Nieminen kertoo auttaneensa, sillä samat tehtävät ovat itsellä jo takana.

– Aluksi oli vaikeaa vetää rajaa kouluajalle ja vapaa-ajalle, ja ne menivät täysin sekaisin. Meillä on koulussa ollut jo jonkin verran käytössä nettipohjia, joten siihen on tottunut, vaikka omat haasteensa olikin. Esimerkiksi ala-astelaisilla oli varmasti vaikeampaa, hän tuumii koulunkäynnistä kotoa käsin.

Siiri Nieminen myöntää, että välillä aika on käynyt korona-arjessa tylsäksi. Kavereita hän on nähnyt käymällä heidän kanssaan yhdessä lenkillä ja puhumalla videopuheluita. Kesällä oli tarkoitus lähteä kielikurssille Maltalle, mutta se oletettavasti siirtyy. Nieminen on kuitenkin ymmärtäväinen poikkeustilanteesta.

– Tässä on vaan oppinut ajattelemaan, että kaikki ovat nyt samassa tilanteessa, hän sanoo.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat