Pitäjät Keski-Häme

Ilon ja riemun päivää siivittää Suvivirsi

Kuvituskuva: Colourbox

Koulut päättyvät tänä vuonna koronan varjossa. Iloa onnistumisesta ei onneksi voi kovin helposti tukahduttaa, ja kesä on täällä joka tapauksessa: aitoa aihetta iloon on kaikilla.

Monet valmistumisjuhlat joudutaan siirtämään syksyyn, mutta koko kansa on kutsuttu yhteiseen juhlahetkeen tänään lauantaina 30.5. kello 18. Silloin kaikkialla Suomessa kajahtaa Suvivirsi, jonka laulamiseen jokaisen toivotaan yhtyvän omassa kodissaan; ikkunassa, pihamaalla, parvekkeella, missä vain kukin sillä hetkellä sattuu olemaan. Lauletaan yhdessä itsemme kesälaitumille ja kohti parempaa oloa; kukin omalla äänellään, kaikki täysin palkein ja sydämen täydeltä.

Suvivirsi on virsikirjan virsi numero 571. Perinteisesti sen kuudesta säkeistöstä lauletaan kolme ensimmäistä:

1.
Jo joutui armas aika
ja suvi suloinen.
Kauniisti joka paikkaa
koristaa kukkanen.
Nyt siunaustaan suopi
taas lämpö auringon,
se luonnon uudeks luopi,
sen kutsuu elohon.

2.
Taas niityt vihannoivat
ja laiho laaksossa.
Puut metsän huminoivat
taas lehtiverhossa.
Se meille muistuttaapi
hyvyyttäs, Jumala,
ihmeitäs julistaapi
se vuosi vuodelta.

3.
Taas linnut laulujansa
visertää kauniisti.
Myös eikö Herran kansa
Luojaansa kiittäisi!
Mun sieluni, sä liitä
myös äänes kuorohon
ja armon Herraa kiitä,
kun laupias hän on.

Arkkipiispa Tapio Luoma kertoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilla, että Suvivirsi ei alun perin liittynyt kouluun, lakkiaisiin ja kevättodistuksiin, vaan se syntyi poikkeusoloissa keskellä 1600-luvun lopun nälkävuosia.

– Suvivirren sanat ovat syntyneet puutteen ja hädän keskellä. Ne muistuttavat, miten riippuvaisia olemme luonnosta ja sen antimista, jotka ovat Jumalan lahjaa. Silti virressä on valoisa sävy. Se vahvistaa toivoa ja luottamusta, että kesä tuo mukanaan uutta kasvua ja elämää, arkkipiispa kuvaa.

Mikäpä sopisikaan paremmin koulujen päättäjäispäivään korona-aikana?

Lauluapuakin on tarjolla: Hämeenlinnan kaupunki on jo julkaissut somesivuillaan Suvivirren ja Lammin ja Tuuloksen seurakunnat lähettävät verkossa yhteisen Suvivirsi-livelähetyksen.

Keski-Häme toivottaa kaikille kesälomalle kirmaaville koululaisille mukavia ja huolettomia lomapäivä ja onnittelee lämpimästi kaikkia kevään ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita. Kaikkein kovimmista puristuksista syntyvät puhtaimmat timantit.

 

Kuvituskuva: Colourbox

P.S. Keski-Hämeen Kesä -lehti ilmestyy ensi viikolla! Se  jaetaan tuttuun tapaan jokaiseen kotiin ja julkaistaan torstaina 4.6. myös verkossa kaikille avoimena.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat