Pitäjät Lammi

Isovanhempien talo elämäntapaprojektina ja yhteistyön merkitys vaikuttamisessa

Satu Aaltonen asuu isovanhempiensa talossa Lammilla lapsineen ja kissoineen. Kolmesta kissasta kuvassa Fuego. Kuva: Maria Ilonen

Kun Lammin lukion lakkauttaminen otettiin esille Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa, tarttui lammilainen valtuutettu Satu Aaltonen toimeen ja esitti, että lakkauttamisehdotuksen sijaan selvitetään kaikkien Hämeenlinnan lukioiden toiminta maaliskuun 2020 loppuun mennessä.

– Lukio on elinvoimatekijä, ja mielestäni on hyvä tarkastella koko palveluverkkoa, sen sijaan että lakkautusuhan alle asetetaan yksittäisiä kouluja. Lakkautus vaikuttaisi moneen asiaan, kuten koulun henkilöstöön ja nuorten hyvinvointiin sekä Lammin elinvoimaan kokonaisuudessaan. Meillä on nyt Lammilla useita perusopetuksen huonokuntoisia tiloja ja ne eivät saa olla motiivina lakkautukselle, Aaltonen sanoo.

Hänen kolmesta lapsestaan yksi opiskelee tällä hetkellä Lammin lukiossa, joten asia tulee lähelle.

Satu Aaltonen sai kannatusta ehdotukselleen yli puoluerajojen, ja lukioselvitys laajenee nyt koskemaan kaikkia kaupungin lukioita.

Työ terveyspalveluiden parissa

Satu Aaltonen on syntyperäinen lammilainen ja vietti lapsuutensa Ronnin maisemissa Nyt hän asuu lapsineen ja kissoineen rintamamiestalossa, jossa aikanaan asuivat hänen isovanhempansa. Hän on itse kirjoittanut ylioppilaaksi Lammin lukiosta vuonna 1994 ja korostaa Lammin lukion erityisyyttä nostaen esiin jokavuotisen musikaalin.

– Se on ihan mieletön kulttuuriperintö, joka opettaa nuorille musiikin tuottamisen lisäksi projektin toteuttamisen, kun siihen kuuluvat niin käsikirjoitus, markkinointi, lavastus, lipunmyynti kuin kaikki muutkin ison projektin osa-alueet.

Aaltonen haaveili aikoinaan opinnoista lääketieteellisessä, mutta koska tiedosti sinne pääsemisen vaikeuden, oli olemassa varasuunnitelma, vaikka hän lääketieteellisen pääsykokeissa kävikin. Aaltonen opiskeli sairaanhoitajaksi Tampereella ja myöhemmin terveystieteen maisteriksi Kuopiossa. Alun perin hän työskenteli Lammin terveysasemalla sairaanhoitajana, tällä hetkellä hän työskentelee Hämeenlinnan kaupungin terveyspalveluissa tukipalveluiden palvelupäällikkönä ja vastaa ICT-palveluista, laskutuksesta, kirjaamo- ja arkistotoiminnasta ja sihteeripalveluista sekä asiakasmaksuvapautuksista. Työssä on mahdollisuus etäpäiviin, joten ihan joka päivä ei tarvitse ajaa Lammilta Hämeenlinnaan.

Aaltonen istuu nyt kolmatta kautta Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa. Alunperin hän lähti mukaan vaikuttamiseen lasten- ja nuorten lautakunnan kautta.

– Omat lapset olivat silloin sen ikäisiä, että se oli ajankohtaista. Kaupunginvaltuustoon asetuin sitten ehdolle, kun sitä pyydettiin. Ajattelin silloin, että en kuitenkaan tule valituksi, Aaltonen kertoo.

Elämää isovanhempien talossa

Työ kaupunginvaltuustossa on kokonaisvaltaista. Kokoukset ovat maanantaisin, ja esityslistat tulevat luettaviksi perjantaina. Sunnuntai-iltapäivät ja illat kuluvat yleensä niihin perehtyessä. Vaikuttaminen on kuitenkin Satu Aaltosella geeneissä. SDP puoluevalintanakin tulee jo verenperintönä.

– Pappa, joka juuri tänään täyttäisi sata vuotta, jos eläisi, oli aikoinaan demarivaltuutettu Lammilla ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja. Neuvoja en häneltä ehtinyt politiikkaan saada, mutta uskon, että hän olisi ylpeä jalanjälkiensä seuraamisesta, sanoo Aaltonen istuessaan papan entisen kodin keittiössä marraskuun puolivälissä.

Aaltosella oli perheineen jo omakotitalo Lammilla, mutta kun perikunta päätti myydä edesmenneiden isovanhempien talon, tuntui Aaltoselta pahalta, että talo olisi jollakin vieraalla, ja siitä seurasi ostopäätös.

– Nyt tuntuu hyvin kotoisalta täällä. Talo oli siinä 1950-luvun kuosissa, joten tässä on vähitellen monenlaista remonttia tehty. Seuraavaksi on edessä saunaprojekti. Tämä vanhan talon kunnostaminen on sellainen elämäntapaprojekti, Aaltonen sanoo.

Aaltosen lisäksi talossa asuvat hänen lapsistaan kaksi nuorimmaista sekä kolme kissaa. Vanhin lapsista, joka täytti juuri 18 vuotta, on muuttanut pois kotoa, mutta poikkeaa usein ja tulee tarvittaessa kissojenhoitajaksi muiden poissa ollessa.

Politiikan ja remontoimisen lisäksi liikunta on ollut Satu Aaltosen henkireikä aina.

– Kerran vuodessa pitää juosta puolimaraton, joten sitä varten pitää harjoitella. Myös Lammin kuntosalilla tulee käytyä. Eniten kuitenkin tykkään kaikesta, mikä on ajasta ja välineistä riippumatonta.

Lammin parhaiksi puoliksi Satu Aaltonen sanookin nimenomaan luonto- ja ulkoilumahdollisuudet

– Täällä on myös riittävän hyvät peruspalvelut, ja niiden turvaamisesta tulee pitää kiinni.

Yhteistyön merkitys

Poliittisessa päätöksenteossa Aaltosen mielestä tulisi muistaa, että kaikki asiat eivät kilpaile keskenään.

– Vierastan ajatusta vastakkaisasettelusta. Esimerkiksi toriparkin rahoitus ei ole poissa pitäjien palveluista, sanoo Aaltonen, vaikka ei toriparkin rakentamista kannatakaan.

Lisäksi hän sanoo, että on muistettava yhteistyön merkitys, yksin ei voi tehdä tai saada aikaiseksi juuri mitään. Myös kompromisseja on tehtävä. Pitäjien puolta pidetään kaupunginhallituksessakin yli puoluerajojen.

– Jotkut asiat menevät tietysti enemmän ihon alle, kuin toiset. Niihin asioihin kannattaa panostaa, joihin pystyy vaikuttamaan. Muihin asioihin tulee suhtautua maltilla.

Politiikan suhteen Aaltosella ei ole kaupunginvaltuustoa pidemmälle tähtääviä tavoitteita. Seuraavien vaalien kohdalla on taas punnittava ja harkittava, asettuuko uudelleen ehdolle. Muuten elämässä hän on haaveillut, että haluaisi joskus työskennellä ulkomailla ja tehdä jotain sellaista, mikä olisi yhteiskunnallisesti merkittävää, esimerkiksi kansainvälisessä järjestössä.

– En tiedä, toteutuuko se koskaan ja se vaatisi rohkeutta ja monenlaisia järjestelyjä, mutta aikaisintaan viiden vuoden päästä lapset olisivat sen ikäisiä, että se voisi olla mahdollista, Satu Aaltonen tuumii.

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat