Pitäjät Hauho

Jäteauton jäljillä

Juha Tuominen. Kuva: Jouni Lehtonen

Hämeenlinnan itäosissa siirryttiin viime vuonna kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Nykyisin kotitalouksien jätteenkuljetuksen hoitaa Hauhon, Tuuloksen ja Lammin alueella kilpailutuksen voittanut espanjalainen Urbaser. Moni haikailee paikallisen toimijan aikoihin, jolloin jätekuljetusten takaa löytyi vastaamaan paikallinen yrittäjä omilla kasvoillaan.

Kulunut talvi on ollut monella tapaa vaikea myös jätteenkuljetusten osalta. Märkä ja leuto talvisää on aiheuttanut tierikkoja ja pehmentänyt pientareita. Täyteen lastattu jäteauto saattaa painaa yli 25 tonnia, tästä syystä monessa paikassa jäteauton jäljiltä on muistona syvät urat.

Riittääkö tien leveys?

Hauholainen Juha Tuominen ymmärtää kelivaikeudet ja hänen sympatiansa ovat autonkuljettajien puolella.

– He tekevät urakkatahtiin työtään kiireessä. Se on epäkiitollinen homma, josta harvoin kiitosta heruu, Juha Tuominen miettii.

Mutta jokin asiassa mättää? Juha ja Elina Tuominen ovat asuneet Hauhon kirkonkylässä Tattarinmäenkujan varrella parinkymmen vuoden ajan. Kiinteistön jäteastia on ollut pihassa portin läheisyydessä alusta alkaen. Matkaa Hauhontieltä tontin liittymään on noin 50 metriä.

Tänä talvena uuden jätekuljetusyhtiön autot käydessään tyhjentämässä Tattarinmäenkujan varrella olevien kolmen kotitalouden jäteastioita ovat onnistuneet saamaan pehmeälle tienpientareelle syvät urat. Tämä ihmetyttää Tuomista, onhan kaupungin päällystetyllä kaavatiellä leveyttä kolme metriä, joten arviolta 2,6 metriä leveän jäteauton luulisi mahtuvan peruuttaessaankin kulkemaan asvaltilla.

Jätehuollosta vastaavan Kiertokapulan asiakaspalvelusta otettiin Tuomiseen yhteyttä, koska jäteastian kansi oli jäteauton kuljettajan mukaan irti saranoiltaan. Tuominen vastasi korjaavansa asian ja samalla vastatessaan korjauskehotukseen mainitsi jäteauton jättämistä jäljistä tienpientareelle.

Jäteauton jättämä ura. Kuva: Jouni Lehtonen

Asiakaspalvelun vastaus yllätti

Juha Tuominen sanoo ymmärtävänsä, että vahinkoja sattuu, mutta hän hämmästelee Kiertokapulan asiakaspalvelusta saamaansa vastausta.

– Vastauksen mukaan tie on kapea, ja kuljettaja joutuu peruuttamaan koko matkan. Kiertokapulasta todettiin, että isolla jäteautolla ajaessa jälkiä tulee väistämättä, ja mikäli uria halutaan välttää niin jäteastia tulisi siirtää paikkaan, mihin jäteautolla on riittävästi tilaa ajaa.

Vastaus hämmentää Tuomista; kuka on vastuussa siitä, että kaupungin kaavatie on jäteyhtiön mukaan liian kapea jätteenkuljetukselle? Hänen kokemuksensa mukaan 20 vuoden ajan peruutus on sujunut ongelmitta ja tiellä pysyen.

– Onko niin, että se tie on myös liian kapea vaikkapa palokunnan säiliöautolle? Pitäisikö kaupungin sitten tehdä asialle jotain, Tuominen napauttaa.

Suurin korpeaminen kumpuaa asiakaspalvelun asenteesta; tie on liian kapea, siirtäkää astia ison tien varteen. Kiertokapulan vastauksen mukaan kuljettaja voi kieltäytyä tyhjentämästä astiaa.

– Minulle olisi riittänyt, että asiakaspalvelusta olisi pahoiteltu tilannetta ja luvattu pari kiloa nurmikonsiementä jälkien paikkaamiseen.

Pientareen paikkaus edessä

Tattarinmäenkujan kaavatien piennaralue on kaupungin maata, mutta käytännössä tienvarren tontin omistajat piennaralueita hoitavat. Jälkien paikkaus lisättäneen Tuomisten keväisten pihatöiden tehtävälistaan.

– Tuskin kukaan kaupungilta tulee näitä jälkiä korjaamaan, Tuominen tuumii.

Kiertokapulan alueen kunnissa noudatetaan jätelautakunta Kolmenkierron yhteisiä jätehuoltomääräyksiä. Niiden mukaan jäteautolla tulee olla jäteastian luo turvallinen ja esteetön pääsy. Kiertokapulan verkkosivuilta löytyvän ohjeistuksen mukaan jäteauton tarvitsema ajoväylän leveys on vähintään 3 metriä. Tattarinmäenkuja täyttää vaatimuksen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat