Pitäjät Keski-Häme

Jätehuollon muutokset hämmentävät edelleen pitäjien asukkaita

Esa Kauppi. Kuva: Merja Hirvisaari

Lammilaisen jätehuoltoyrittäjän Esa Kaupin omassa pihassa seisoo jäteautoja kaksin kappalein, mutta omia jäteastioitaan ei Kauppi voi niihin tyhjentää. Kaupin jäteastiat tyhjentää Kiertokapulan urakoitsija. Sen sijaan Kauppi käy tyhjentämässä jäteastioita omalla kalustollaan osin Hollolassa saakka.

– Onhan tämä herättänyt aika tavalla hilpeyttä, mutta nykyisten pykälien mukaan on mentävä, hymähtää Kauppi.

Järjestelmän muuttuminen aiheuttaa asukkaille kuitenkin vielä paljon hämmennystä. Kauppi saa edelleen lähes päivittäin kyselyjä siitä, miksei paikallinen yritys enää jatkossa palvele asiakkaitaan Hauholla, Tuuloksessa tai Lammilla.

– Hämeenlinnan jätehuoltolautakunta teki päätöksen kunnallisesta jätehuollosta, jonka mukaan Kiertokapula hoitaa valitsemansa urakoitsijan kautta asuinkiinteistöjen jätehuollon toukokuun alusta lukien. Kiertokapula hoitaa asiakaspalvelun. Me voimme Kanta-Hämeen puolella kerätä vain yritys- ja maatalousjätettä. Entiset asiakkaamme olisivat halunneet meidän jatkavan, mutta se ei ole enää mahdollista, Kauppi harmittelee.

– Päijät-Hämeen jätehuoltolautakunta sen sijaan päätti säilyttää kiinteistökohtaisen jätehuollon, eikä siirry kunnalliseen jätehuoltoon. Ostimme Kosken Kuljetuksen jäteliiketoiminnan ja kaluston, joten voimme kerätä Hämeenkoskella ja Hollolassa yritys- ja maatalousjätteiden ohella myös asuinkiinteistöjen jätteet. Huhtikuun alusta aloimme ajaa jätettä Hollolassa ja Hämeenkoskella, joten ajamme vielä kuukauden koko Keski-Hämeen alueella, Kauppi kertoo.

Uusia asiakkaita menetettyjen tilalle

Kaupille Lammin, Tuuloksen ja Hauhon asiakkaiden menetys on osin korvaantunut Hämeenkosken ja Hollolan asiakkailla.

– Yli puolet asiakkaista on korvaantunut tätä kautta. Lisäksi Päijät-Hämeessä on kotitalouksissa kaksi jäteastiaa, kun Kanta-Hämeessä on vain yksi sekajäteastia. Tyhjennyksiä on siis Päijät-Hämeessä enemmän asiakasta kohden. Kuljetusliike Mäkeläisen lopetettua osa yritysasiakkaista on siirtynyt meille, joten siinäkin mielessä tilanne on aika hyvä, Kauppi kertoo.

– Kanta-Hämeessä kaikki reitit on suunniteltava uusiksi, koska jatkossa voin siellä kerätä vain yritys- ja maatalousjätettä. Hämeenkoskella pidämme reitit ainakin alkuun entisellään, Kauppi kertoo.

– Kotitalouksien osalta tyhjennysväli on kaksi tai neljä viikkoa, mutta yrityksissä se voi olla viikoittaistakin. Kun jätteet saattoi aiemmin kerätä niin asuin- kuin yrityskiinteistössäkin, oli reitin laatiminen yrittäjälle yksinkertaisempaa.

Mökkiläisille Kauppi suosittelee yhteisastioita.

– Joskus mökkitiet ovat aika huonoja, eikä niille ajo raskaalla kalustolla ole helppoa, eikä aina edes mahdollista.

Päijät-Hämeessä sopimus toistaiseksi

Päijät-Hämeen jätehuoltolautakunnan päätös on Kaupin mukaan voimassa toistaiseksi.

– Tietysti lautakunta voi muuttaa päätöstään, mutta siirtymäaika on joka tapauksessa kolme vuotta, joten vanhalla järjestelmällä mennään ainakin tuo kolme vuotta. Kiertokapulan sopimus on voimassa viisi vuotta ja lisäksi sopimuksessa on kaksi optiovuotta, minkä jälkeen jätehuolto voidaan kilpailuttaa uudestaan. Yritysjätteiden keräyksessä sopimus on voimassa toistaiseksi.

Omasta jätehuollostaan huolestuneita omakotiasujia Kanta-Hämeen pitäjissä Kauppi neuvoo olemaan yhteydessä Kiertokapulan asiakaspalveluun, jos kotiin ei ole tullut selkeitä toimintaohjeita.

– Hattulassa osa kotitalouksista oli pudonnut Kiertokapulan tietojärjestelmistä pois, eikä jäteauto tullut keräämään mitään. Kun ilmat lämpenevät, alkaa ilmetä haittoja aika nopeasti, jollei kukaan jätteitä nouda.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat