Pitäjät Tuulos

Jokaisen kannattaisi mittauttaa verensokerinsa ja -paineensa vuoden tai parin välein

Diabetespäivän tapahtuman toteutuksessa olivat mukana muun muassa Kyllikki Vilkuna Lammin Seudun Sydänyhdistyksestä, Sisko Salo Kanta-Hämeen Munuais- ja maksayhdistyksestä sekä Eija Lähde, Sisko Hirviaho ja Eeva-Liisa Kaloinen LC Hämeenlinna/Liinuista. Kuva: Maria Ilonen

14.11. vietettiin Maailman diabetespäivää. Päivän perusti vuonna 1991 Kansainvälinen diabetesliitto IDF, jotta diabetestietoisuuden levittämistä voitaisiin keskittää yhdelle päivälle. Tuuloksessa päivää vietettiin tänä vuonna toista kertaa kolmen paikallisen Lions Clubin toimiessa järjestäjinä, mukana oli myös useita paikallisia yhdistyksiä. Tarjolla oli ilmaista verensokerin ja verenpaineen mittausta sekä opastusta ja neuvontaa, monenlaisia esitteitä ja ohjeita sekä muun muassa sanomalehdistä tehtyjä jumppakeppejä.

Diabetesta esiintyy yhä kasvavissa määrin joka puolella maailmaa. Diabetes nostettiin vapaaehtoistyön kohteeksi kansainvälisen Lions-järjestön 100-vuotisjuhlassa, ja myös Suomessa Leijonat ovat panostaneet diabeteksen ehkäisyyn. Tuulosen tapahtumaa olivat järjestämässä LC Hämeenlinna/Liinut, Lammin Lions Club sekä LC Tuulos. Mukana olivat myös Hämeenlinnan Seudun Diabetesyhdistys, Lammin Seudun Sydänyhdistys sekä Kanta-Hämeen Maksa- ja munuaisyhdistys.

Leijonien ja yhdistysten yhteistyöllä

– Liinut ovat tässä varmasti tehneet suurimman työn, me olemme tässä olleet mukana sisäänheittäjinä, kertoo LC Tuuloksen presidentti Vesa-Pekka Lehtonen.

Sisään heittäminen on ollut Lehtosen mukaan helppoa, sillä kiinnostuneita on riittänyt. Tapahtuman kesto oli aamukymmenestä iltapäiväkahteen, ja kahdentoista paikkeilla oli käynyt jo nelisenkymmentä arvojensa mittauttajaa. Lehtonen kertoo, että Leijonilla on tämän vuoden teemana ollut C-piirissä Kunnon vuosi lionina. Tämä merkitsee, että myös jokainen leijona kantaa kortensa kekoon.

– Jokainen leijona merkitsee omat kuntosuorituksensa ylös ja ilmoittaa ne omaan organisaatioonsa, josta ne toimitetaan sitten eteenpäin. Me leijonat olemme huolestuneita myös kansanterveyden tilasta. Kun suuret ikäluokat ikääntyvät ja ovat huonokuntoisia, sitä tietää, millainen haaste se on kokot terveystoimelle, Lehtonen sanoo.

Lehtonen on kiitollinen siitä, että alueen yhdistykset ovat lähteneet tapahtumaan aktiivisesti mukaan ja uskoo, että tapahtuma saa jatkoa tulevaisuudessakin.

Liike on lääke ja ennaltaehkäisyä

Sairaanhoitaja Kati Silpola hoitaa Lammilla diabetespotilaita ja kertoo, että uusia diabetespotilaita löytyy viikoittain.

– Liike on lääke, niin ennaltaehkäisevästi, kuin sairautta hoidettaessakin. Joka päivä tulisi liikkua edes se kymmenen minuuttia, hän muistuttaa.

– Lisäksi on hyvä ruoka, jota on paljon, ja herkut. Herkutella ei tulisi joka päivä. Karkki- tai pullapäivä olisi ihan hyvä asia nykyäänkin, Kati Silpola sanoo diabeteksen lisääntymisen syistä.

Verensokerin mittaajien määrä pääsi Tuulosessa vähän positiivisesti yllättämään ja neulat uhkasivat loppua Silpolalta kesken.

Jokaisen olisi hyvä mittauttaa välillä verensokerinsa ja verenpaineensa vuoden tai parin välein.

– Siihen nämä tapahtumat ovat oikein hyviä. Diabetes oireilee pissattamisena, janotuksena ja väsymyksenä, mutta se ei välttämättä oireile lainkaan, joten arvoja olisi hyvä välillä seurata. Täälläkin on löydetty muutamia, joita on ohjattu jatkohoitoon.

Tapahtumassa saa silti käydä tarkistuttamassa arvonsa anonyymisti, kenenkään tietoja ei oteta ylös.

Kakkostyypin diabeteksen esiintymisen Silpola kertoo lisääntyvän noin viidestäkymmenestä ikävuodesta ylöspäin, mutta sitä voi olla nuoremmallakin, jos on ylipainoa.

– Tässä kävi juuri pari ihan oikean ikäistä miestä mittauttamassa arvonsa. Olisi nimenomaan tärkeää, että arvoja alkaisi seurata riittävän aikaisin, että sairaus löytyisi ajoissa. Hoitamattomuus on pahin asia, Silpola sanoo.

Asko Rouvalan verensokeri oli sallituissa lukemissa, verenpainetta hän kertoo seuraavansa kotonakin.

– Kyllähän tämä tapahtuma oli tiedossa, ja sattui hyvin yhteen muiden menojen kanssa, Rouvala sanoo tulostaan mittaukseen.

Lievästi kohonnut arvo ei aiheuta tuntemuksia

Jo eläkkeelle jäänyt lääkäri Antti Salmio oli mukana antamassa ohjausta ja neuvontaa. Myös Salmio suositteli kaikille arvojen mittausta vuoden tai parin välein.

– Sairaus voi olla petollinen, sillä lievästi kohonnut verensokeri tai verenpaine ei välttämättä tunnu miltään. Tuntemuksiin ei siis voi luottaa, Salmio muistutti.

Hämeenlinnan Seudun Diabetesyhdistyksen varapuheenjohtaja Reijo Saksa on sairastanut diabetesta neljäkymmentä vuotta ja insuliinikynä kulkee aina taskussa mukana.

– Nytkin, kun olen menossa syömään, minun pitää arvioida hiilihydraattien määrä ja pistää insuliinia sen mukaan. Hoito on muuttunut, kun ennen syötiin lääkkeen mukaan, nyt lääkettä pistetään syömisten mukaan, Reijo Saksa kertoo.

Saksa esittelee, kuinka helppoa verensokerin mittaaminen voi nykyään olla olkavarteen asetetun sensorin ja matkapuhelinsovelluksen avulla. Olkavarressa on kolikon kokoinen sensori, jossa on ikään kuin piikki, joka menee kudosnesteeseen. Siitä matkapuhelin lukee verensokeriarvon vaatteen läpi.

 

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski