Pitäjät Hämeenkoski

Jokelan kartanon irtaimisto oli kaupan

Maarit Laiho ja Irene Nieminen toivottivat Raila Aholle (keskellä) hyvää jatkoa ja tekivät löytöjä. Nieminen on myös Jokelan kartanon entinen työntekijä. Kuva: Maria Ilonen

18 vuoden aikana Raila Aholle ehti kertyä kartanoon paljon esineitä, jotka nyt löysivät uusia koteja kartanon omistajan vaihtuessa.

Raila Aho ehti emännöidä Jokelan kartanoa 18:n vuoden ajan, jonka kartano tarjosi majoitus- ja ravintolapalveluja. Nyt Aho on myynyt kartanon ja siellä on järjestetty kaksi tyhjennyskirpputoria. Viimeisin järjestettiin heinäkuun puolessa välissä ja kartanon irtaimisto keräsi runsaasti kiinnostuneita. Aho kertoo, että tavaraa on ehtinyt kertyä ja kaikki ei mitenkään mahdu uuteen kotiin, missä neliöitä on nykyisen 577:n sijasta 180.

Tyhjennyskirpputorilla oli tavaraa tarjolla niin huonekaluista astioihin ja keittiötarvikkeisiin kuin vintage -hattuihin, tauluihin ja erilaisiin koristeisiin edullisin hinnoin. Kirjoja oli yhden huoneellisen seinien täydeltä ja niitä sai ottaa mukaansa ilmaiseksi.

Kuva: Maria Ilonen

Uutta kotia tyhjennyskirppiksellä etsi muun muassa uusromanttinen kalusto.

Raila Aho tuli aikanaan Jokelaan Espoosta. Hän osti kartanon yhdessä viisi vuotta sitten menehtyneen miehensä Pentti Ekin sekä tyttärensä ja vävynsä kanssa. Kun vävy ei halunnut enää jatkaa, Raila Aho osti tyttärensä ja vävynsä osuudet pois.

– Vedin silloin työkseni Nokialla kansainvälisiä projekteja ja aloin siinä sivussa pyörittää tätä kartanoa vähän vaativampana harrastuksena. Nyt tässä on painettu jo seitsemäntoista kesää ja olen 70-vuotias, kertoo Aho päätöksestään luopua kartanosta.

Virallisesti Aho muutti Jokelaan vuonna 2005 lopetettuaan työt Nokialla, siihen asti oli pieni asunto myös Espoossa. Ahon uusi avomies Joachim Fritsch muutti Jokelan kartanoon Saksasta kolme vuotta sitten.

Päätös lopettaa oli kypsynyt jo jonkin aikaa, mutta nyt vasta Aho sai kartanon myytyä. Hän olisi toivonut majoitus- ja ravintolapalveluille jatkajaa, mutta ne kuitenkin päättyvät tällä erää. Kartanon uudet omistajat ovat Ulla Gartz ja Ville Haikala. Gartzin on tarkoitus aloittaa rakennuksen alakerrassa pianokoulun pitäminen, lisäksi he aikovat tarjota puutarhapalveluja.

Raila Aho ja hänen puolisonsa muuttavat Pusulaan järven rannalle. Tytär asuu Espoossa neljänkymmenen minuutin ajomatkan päässä.

– Aion katsoa järvimaisemaa, lukea hyvää kirjaa ja syödä suklaata. Ja ottaa personal trainerin, hän naurahtaa.

Kuva: Maria Ilonen

Erilaisia astioita oli tarjolla paljon. Raila Aho esittelee viinilaseja, jotka päätyivät Seuralan käyttöön.

 

Kaikki uuteen kotiin siirtyneet isommat tavarat ovat siellä jo odottamassa. Jokelan kartanon tyhjennys on ollut iso projekti.

Pöydällinen vintage-hattuja 1940- ja 50-luvuilta oli Raila Ahon äidin perintöä. Aho muistaa, kuinka hänen äitinsä teetti hattuja Helsingin Kaisaniemenkadulla sijainneessa Andri -nimisessä liikkeessä.

– Äitini käytti omaisuutensa hattuihin. Olen joskus käyttänyt niitä taidenäyttelyn avajaisissa, mutta omaan päähäni ne ovat hieman liian pieniä, hän sanoo.

Astioita, kuten erilaisia laseja oli myös tarjolla paljon. Laadukkaat viini- ja kuohuviinilasit herättivätkin kiinnostusta. Rauni Miettinen Hämeenkosken maa- ja kotitalousseurasta bongasi lasit Seuralan käyttöön.

Yksi pöydällinen oli täynnä erilaisia kukka- ja hääkoristeita. Mahdollisiin tuleviin häihin löytyi rekvisiittaa eurolla. Raila Aho kertoo sisarensa tuoneen koristeita aikoinaan maahan ja toiminnan lopetettua koristeet päätyivät Jokelan kartanoon, jossa sisar myös kesäisin tarjoili eläkkeelle jäätyään. Koristeista osa on ollut käytössä Jokelan kartanossa järjestetyissä häissä. Yläkerrassa oli myynnissä muun muassa kaunis, uusromanttinen kalusto, jolle Raila Aho erityisesti toivoi uutta omistajaa.

Jokelan kartano saattoi olla nyt viimeistä kertaa avoinna yleisölle. Moni kävi toivottamassa Aholle hyvää jatkoa ja kiitoksia oli tullut myös postikortin muodossa. Raila Aho myöntää, että näitä ihania vieraita muistellessa olo on hieman haikea, vaikka nyt onkin aika uudelle elämänvaiheelle.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat