Pitäjät Hämeenkoski

Joulu avattiin Seuralan pihalla

ari Kaivola julisti kunnon hämeenkoskelaiseksi Seuralan talkooväen. Nimitystä ja kunniakirjaa vastaanottamassa olivat Asko Laine, Lauri Virolainen ja Krister Pettersson. Kuva: Maria Ilonen

Kunnon hämeenkoskelaiseksi valittiin Seuralan remontin talkooväki, jonka merkitys vuoden aikana tehdyssä Seuralan peruskorjauksessa on suuri

Hämeenkosken joulu avattiin varsin sateisessa säässä ja tonttulakkia tarpeellisempi varuste olikin sateenvarjo. Tapahtuma järjestettiin Seuralan pihalla ja myös keskustan liikkeissä oli jouluista ohjelmaa. Kelistä huolimatta Retrotytöt virittelivät esityksellään jouluiseen tunnelmaan ja lauloivat muun muassa varsin aiheellisesti siitä, ellei jouluna ole lunta.  Sanni-Maria Tiihonen avasi tilaisuuden.

Joulunavauksessa palkittiin nyt neljättä kertaa kunnon hämeenkoskelainen. Koski-seura valitsee vuosittain sille tehdyistä ehdotuksista kunnon hämeenkoskelaisen. Tilanteen ollessa koronan vuoksi poikkeuksellinen, kunnon hämeenkoskelainen palkittiin myös poikkeuksellisesti tällä kertaa Seuralassa, joka on nykyistä rakennusta edeltävän rakennuksen kanssa ollut hämeenkoskelaisten kokoontumis- ja juhlapaikka jo 130:n vuoden ajan. Kuluneen vuoden aikana siellä on suoritettu myös peruskorjaus.

– Kunnon hämeenkoskelaisen valinta ei tänä vuonna ollut vaikea tehtävä, vaikka hyviä ehdokkaita pienessä pitäjässä olikin useita, Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola kertoi.

– Vuoden alusta lähtien Seuralaa on tarmokkaasti kunnostettu vastaamaan niitä uusia haasteita, joita vuokrasopimuksen päättyminen Hollolan kunnan ja Seuralan välillä kesällä 2021 tulee aiheuttamaan. Seuralan sisänäkymä on palautettu lähes sitä tunnelmaa ja asua vastaavaksi, kuin se oli tämän talon valmistuessa 80 vuotta sitten.

Talkootyön merkitys on ollut tässä remontissa ollut suuri, joten kunnon hämeenkoskelaiseksi nimettiin tänä vuonna koko Seuralan remontin talkooväki. Myös viime vuonna nimityksen otti vastaan isompi joukko, eli Ystävänkulman vapaaehtoiset.

Retrotytöt. Kuva: Maria Ilonen

Retrotytöt tarjoilivat joulutunnelmaa musiikin muodossa. Reippassa vesisateessa ihmeteltiin muun muassa, ellei jouluna ole lunta.

Kari Kaivola kutsui talkooporukasta palkittavaksi vain pienen ryhmän työhön osallistuneita, vaikka talkoisiin osallistuneita olikin moninkertainen määrä. Palkittavaksi oli kutsuttu talkootöitä johtanut Asko Laine, monipuolinen osaaja ja kaikkiin töihin sitoutunut Krister Pettersson, alakerran takkahuoneen lähes yksin kunnostanut Kari Toivonen ja Lauri Virolainen, jonka työpanos näkyy erityisesti kahvila- ja kokoontumistilojen ikkunapenkeissä.

Vaikka palkittavaksi kutsuttiin neljä miestä, halusi Kaivola muistuttaa myös naisten tekemästä merkittävästä talkootyöstä. Talkootyöstä on tehty myös video. Talon uuden asun esittely muuten ei tässä koronatilanteessa ole mahdollista.

– Homma tuntui ensin toivottomalta, mutta porukkaa tuli ja sitä on ollut hyvin, Asko Laine kiitti ahkeria talkoolaisia.

–Tässä on haaste kaikille koskelaisille, että saadaan pidettyä talo kunnossa ja sille keksitään käyttöä.

Talon lämpimänä pitäminen on iso haaste ja vaatii rahaa, kun ylläpito loppuu kunnan puolesta.

Kuva: Maria Ilonen

Joulunavauksessa syttyivät perinteisesti Seuralan jouluvalot. Kun valot olivat syttyneet, kajautettiin ilmoille Joulupuu on rakennettu.

Sanni-Maria Tiihonen muistutti vielä heijastimen käytöstä pimeillä keleillä. Kosken VPK:n naiset yhdessä Seurala Oy:n kanssa olivatkin virittäneet Seuralan pihaan heijastinpuun pitäjän kulkijoiden käyttöön. Hyvän mielen heijastinpuusta voi napata itselleen heijastimen tai jättää sinne ylimääräisen jonkun kulkua turvaamaan ja valaisemaan.

Kuva: Maria Ilonen

Myös joulupukki oli saapunut paikalle asianmukaisesti kasvomaskilla varustettuna. Karkkia oli tarjolla lapsille ja muille makeannälkäisille.

Tapahtumassa sytytettiin perinteisesti myös Seuralan jouluvalot ja laulettiin yhteislauluna Joulupuu on rakennettu. Myös joulupukki saapui paikalle. Koski-seura tarjoili glögiä lämmikkeeksi.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat