Pitäjät Hauho

Juhannuksena pulkkamäkeä ja perinteisempää juhannusrauhan julistusta

Juhannusta vietettiin tänä vuonna runsain joukoin eri puolilla Keski-Hämettä. Tapahtumia oli niin perinteisistä lavatansseista ja kokoista mäenlaskuun saakka. Vaikka sää ei juhannusjuhlijoita suosinutkaan, olivat jälleen Keski-Hämeen pitäjät täynnä porukkaa eri puolilta Suomea.

Tuuloksessa mäenlaskua keskikesällä

Torstaina 21.6. kauppakeskus Tuulosen juhannusjuhlassa vietettiin juhannusta hieman erilaisin tavoin. Kauppakeskuksen pihalle oli nimittäin rakennettu muutaman metrin levyinen ja viitisentoista metriä pitkä pulkkamäki. Tuulosen kauppakeskusisäntä Vesa Kaloinen oli saanut idean päähänsä muutama vuosi sitten, nyt hullu ajatus pulkkamäestä juhannuksena viimein toteutettiin.

– Keräsimme maaliskuussa 60 kuutiota lunta talteen ja säilytimme sen Teuvolla betonisessa aumassa. Reunoille ja päälle laitettiin hyvälaatuista styroksia, joka sai lumen säilymään. Helteillä kyllä hirvitti, kun lumimassa alkoi sulaa, että saadaanko juhannuksena edes lumiukkoa tehtyä, Kaloinen kertoo.
Pulkkamäki oli rakennettu siten, että kauppakeskus Tuulosen pihalla sijaitsevaan mäkeen oli laitettu ensin hiekkaa, ja sen päälle purua, jonka päälle lopulta lumi kasattiin. Keskikesän pulkkamäki jaksoi hämmästyttää ihmisiä, ja laskuvuoroa jopa jonotettiin.
Tuulosen juhannustapahtumaa oli avaamassa Hämeenlinnan kaupungin hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio, joka suoritti pulkkamäen avauksen.
– Olen tarpeeksi hullu lähteäkseni mukaan tällaisiin juttuihin, Rautio nauraa.
– Kun Vesa kysyi minua tänne, niin en kahta kertaa epäröinyt.
Tuulosen juhannuksessa oli myös haitarimusiikkia Aki Kaivolan soittamana, vihtamarkkinat, jossa sai itse tehdä vihtansa, sahtia, maistiaisia Ruuttanäyttämön kesäteatterista, sekä LC Liinujen muurinpohjalettuja. Paikalla oli myös vaunusauna lämpimänä, mikäli pulkkamäen laskijat olisivat palelleet. Onneksi sää kuitenkin helli juhannuksen aloittajia Tuuloksessa, eikä sadekaan sulattanut pulkkamäkeä.

Hauholla julistettiin juhannusrauha

Perjantaina juhannusaattona Hauholla avattiin juhannus perinteisesti kirkonkylällä juhannusrauhan julistuksella. Hauhon Skytten aukiolle oli saapunut noin sata ihmistä seuraamaan 25. Niskavuoriviikon avausta, vaikka sää olikin perinteisesti juhannusaattona sateinen ja kylmä. Hauho-Seuran puheenjohtaja Jouni Lehtonen oli estynyt saapumasta paikalle, joten tilaisuutta veti Pekka Verho. Niskavuoriviikko avattiin Hetti Paavolaisen ja Rilla Paavolaisen musiikkiesityksellä, jossa he soittivat sellolla ja viululla kappaleet Sibeliuksen Vesipisaroita, sekä Oskar Merikannon sävellyksen Kesäillan valssi. Tämän jälkeen kuultiin näytteitä Hauhon kesäteatterin esityksestä Tähdet tähdet, josta Jarkko Salmelin tulkitsi muutamia kappaleita kesän esityksestä Pekka Verhon kitaralla säestämänä. Tilaisuudessa kuultiin myös viime vuonna Niskavuoren markkinoilla valitun niskavuorineuvoksen Matti Rantin tervehdyspuhe. Rantti, joka työskentelee Hauholla yrittäjänä muisteli puheessaan vaarinsa kertomia tarinoita vuodesta 1918 ja totesi, että on hienoa olla itsenäisen Suomen 100-vuotis juhlavuotena niskavuorineuvos. Rantti kirvoitti myös naurun yleisöstä kertomalla hauholaisista tavoista.

– Hauholainen sanoo että mennään kahville kun Kimmo käski. Joku muu pyytäisi kahville mutta me hauholaiset käsketään, Rantti kertoi hauholaisita tavoista.
Paikalle juhannusrauhaa kuuntelemaan olivat myös saapuneet nykyään Valkeakoskella asuvat Leena ja Markku Sironen. Leena Sironen on alunperin kotoisin Hauholta, mutta tämä oli Sirosten ensimmäinen kerta juhannusrauhan julistuksessa Skytten aukiolla.
– Tultiin tänne seuraamaan nimenomaan juhannusrauhan julistusta. Tästä juhannus jatkuu ruoan ja läheisten parissa, Leena Sironen kertoo.
Paikka Niskavuoriviikon avaukselle Skytten aukiolla oli pariskunnalle tuttu, sillä heidät on vihittykin Hauhon kirkossa.
Christopher Herkepaeuksen ”Historiallinen ja taloudellinen kuvaus Hauhon pitäjästä” -kirjasta vuodelta 1756 luettiin lopuksi vielä perinteisesti teksti Hauhon luonnosta ja kauneudesta. Tänä vuonna tekstin luki Hauhon kesäteatterissa Baddingina esiintyvä Jarkko Salmelin. Tekstissä kuvataan Hauhoa esimerkiksi sanoin: ”Tämä pitäjä on miellyttävän ja viehättävän sijaintinsa takia huomattavampi kuin monet muut. Sillä jos luonto missään todistanut Herransa viisaudesta ja hyvyydestä, niin se on tosiaankin tapahtunut täällä.
Näillä sanoin avattiin 25. Niskavuoriviikko Hauholla perjantaina 22.6. Niskavuoriviikon tapahtumat jatkuvat aina sunnuntaihin 1.7. asti, ja ohjelmassa on niin lasten perinnepäivää, heinäpäivää, Sandran-rinki yöpyöräilyä, kuin markkinoitakin.
Niskavuoriviikon avaustilaisuus päätettiin vielä yhteislauluun, jossa Suvivirsi raikui kauniisti kesähauholaisten, hauholaisten ja muiden vierailijoiden voimin Hauhon museon edessä tuulisena perjantaipäivänä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski