Pitäjät Kulttuuri Hämeenkoski

Juhlavuosi huipentui Hämeenkoskelle

Koski-seuran ja seurakunnan yhteisen seppeleen laskivat Paasikiven syntymän muistomerkille Kaarina Mäkinen ja Kari Kaivola. Alkufanfaarin soitti trumpetilla Seppo Laari. Kuva: Maria Ilonrn

J.K. Paasikiven syntymän 150 -vuotisjuhlassa laskettiin seppeleet muistomerkille ja kuultiin presidentin lapsuuden ja nuoruuden vaiheista

Suomen tasavallan seitsemäs presidentti Juho Kusti Paasikivi syntyi 27.11. 1870 Hämeenkoskella. Syntymän 150 -vuotisjuhlaa vietettiin lauantaina Hämeenkoskella juhlavasti, mutta vallitsevista oloista johtuen poikkeuksellisesti. Juhla aloitettiin Paasikiven syntymän muistomerkiltä, jonne laskivat omat seppeleensä Hollolan kunta, Hollolan Kokoomus sekä Koski-Seura ja seurakunta yhteisen seppeleensä.

Lahden Paasikivi-seuran puheenjohtaja Ville Marjomäki lausui tervehdyksensä, jossa hän korosti erityisesti Paasikiven kiinnostusta historiaan ja hänen pyrkimystään ymmärtää historian vaikutusta. Paasikivi olikin kiinnostunut alun perin historian opinnoista. Hän valmistui kandidaatiksi venäjän kielestä ja kirjallisuudesta, mutta vaihtoi myöhemmin oppiainettaan. Oikeustieteestä hän kirjoitti väitöskirjan.

Kari Kaivola ja Martti Häikiö. Kuva: Maria Ilonen

Paasikivi-Seura Ry:n tervehdyksen juhlaan toi professori Martti Häikiö, joka onnitteli Kari Kaivolaa.

Paikalla luettiin myös Kansallisen Kokoomuksen juhlaan lähettämä tervehdys.

Juhlatilaisuus Seuralassa oli suljettu yleisöltä, mutta tallenne tilaisuudesta on katsottavissa Koski-seuran sivuilla. Juhlaohjelmaan kuuluvat musiikkiesitykset nähtiin myös juhlassa ainoastaan tallenteina. Tilaisuutta varten puhujankorokkeeseen liitettiin Hämeenkosken vaakuna siitä huolimatta, että Hämeenkosken pitäjä on nykyään osa Hollolaa, syntyihän J.K. Paasikivi nimenomaan Hämeenkoskella, silloisen Koski HL: n Huljalan kylässä.

Syntymä Hämeenkoskella oli sattumaa, sillä Paasikiven vanhemmat Juhan August Hellsten vaimonsa Karolinan kanssa olivat matkalla Lahteen, mutta huono keli sekä Karolinan alkava synnytys pakottivat heidät pysähtymään majapaikkaan Huljalaan. Tuleva presidentti syntyi Kulma-Seppälän talossa ja sai kasteen Hyväneulan pappilassa. 1961 pystytetty syntymäpaikan muistomerkki oli aikanaan Koski-seuran ensimmäinen, suuri hanke.
150 -vuotisjuhlavuosi on sisältänyt useita tilaisuuksia.

– Tämä juhlavuoden viimeinen tilaisuus on hieno huipennus, onhan Hämeenkoski Paasikiven elämän kannalta tärkein paikkakunta, totesi juhlavuoden toimikunnan puheenjohtaja professori Martti Häikiö, joka toi juhlaan Paasikivi-Seura ry:n tervehdyksen.

Kuva: Maria Ilonen

Kyösti Toivonen kuljetti juhlapuheessaan J.K. Paasikiven lapsuus- ja nuoruusvuosiin.

Juhlaesitelmän tilaisuudessa piti historian ystävä Kyösti Toivonen, joka kuljetti kuulijat Paasikiven lapsuus- ja nuoruusvuosiin ja pohti niiden vaikutusta Paasikiven ajatteluun ja toimintaan. Presidentin lapsuusvuodet sijoittuivat Tampereelle ja Lahteen ja nuoruusvuodet Hämeenlinnaan, missä hän opiskeli Lyseossa yhtenä aikansa etevimmistä oppilaista.

– Hän oli luokkansa priimus ja opiskeli kaikkia aineita, mitä koulussa oli tarjolla ja kirjoitti ylioppilaaksi parhain mahdollisin arvosanoin. Vuokrarahoja hän ansaitsi tarjoamalla tukiopetusta opiskelijatovereilleen, Toivonen muun muassa kertoi Lyseo -vuosista.

Toivonen otti myös esiin Paasikiven nimenmuutoksen Juho Kustaa Paasivestä ensin Juho Kustuksi ja lopulta Juho Kustiksi.

Hannu Heikkilä. Kuva: Maria Ilonen

Palkintoraadin puheenjohtaja Hannu Heikkilä julkisti Hämeenkosken koulun muistomerkkikilpailun tulokset. Voittajaksi valikoitui yksimielisesti Hannes Helanderin työ.

Juhlavuoden kunniaksi Koski-seura järjesti Hämeenkosken koululaisille muistomerkkikilpailun, jonka tulokset julkistettiin juhlassa. Haluttiin tietää, mitä Paasikivi merkitsee nuoremmille koskelaisille ja miltä muistomerkki näyttäisi, jos se suunniteltaisiin nyt. Palkintoraadin puheenjohtaja, kunnallisneuvos Hannu Heikkilä kertoi kolmihenkisen raadin, johon kuuluivat hänen lisäkseen, Maija Pitz-Koponen ja Pirkko Mannermaa, olleen voittajapäätöksessään yksimielinen.

– Joukossa oli laadukkaita töitä, joista vain tämä yksi erottui selkeästi. Työssä oli kiteytetty oivallisesti ja taitavasti oleellisia asioita summasi Heikkilä.

Voiton vei Hämeenkosken koulun viidesluokkalaisen Hannes Helanderin pienoismalli Sanova Paasikivi.

Voittajatyön tekijä saa lahjakortin Suomalaisen Kirjakauppaan ja loppu palkintosummasta lahjoitetaan taidetyön tekemiseen ja kannustamiseen. Hannu Heikkilä kaavaili pienoismallista myös mahdollisesti lahjoitettavaa muistoesinettä.

 Hannes Helanderin Sanova Paasikivi. Kuva: Maria Ilonen

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski