Pitäjät Tuulos

Jumppaohjaajan kesäparatiisi – pikkuinen mökki järven rannalla

Gunnar-kissa on usein Anne-Marja Myllymaan seurana Tuuloksen mökillä. Kuva: Jaana Hanhimäki

Tuuloksen Oksjärventiellä on 1950-luvulla rakennettu mökki, jonne Anne-Marja Myllymaa vetäytyy rauhoittumaan. Kun viikossa tapaa noin 700 opiskelijaa eri ryhmissä ja ajaa lähes 500 kilometriä, tarvitaan paikka, jossa pääsee irti arjesta.

Jazzista Jane Fondan kautta veteen

Anne-Marja Myllymaa on paljasjalkainen hattulalainen ja on vetänyt jo vuosia Vanajaveden opiston jumpparyhmiä. Ohjelmassa on kuntosalia, vesijumppaa pohjassa ja syvällä sekä tavallisia jumppia.
– Ensimmäiset tunnit pidin jo 16-vuotiaana, ensin jazz-tanssin opettajana. Sen jälkeen oli salijumppia Jane Fondan kasettien tahtiin.

Noin kymmenen vuotta sitten Anne-Marja kouluttautui vesijumppaohjaajaksi.
– Vedessä on älytön intimiteettisuoja, Anne-Marja sanoo nauraen.
–Kun vieruskaveri ei näe, mitä vedessä teet, ei synny kilpailuakaan.

Opiskelijat tuntevat Anne-Marjan sydämellisenä ja puheliaana ihmisenä, jolla on nauru herkässä. Hän on kertonut jumpissa niin mökin ostosta kuin lapsenlapsestaan Hugosta. Hän sanookin, että opiskelijat ovat hänen työyhteisönsä.

– Monista ryhmistä on vuosien mittaan tullut rakkaita. Eläkeläisillä on paljon tarinoita ja elämänviisautta. Ryhmissä lasketaan leikkiä ja sanaillaan.

Omasta kunnosta pidettävä huolta

Vaikka Anne-Marja vetää yli 30 jumppatuntia viikon aikana, se ei hänen mukaansa riitä omaksi liikunnaksi.

– Usein tiistai-iltapäivisin suunnittelen tulevat tunnit Hämeenlinnan uimahallin hyppyaltaassa. Testaan itse liikkeet ja tuntiohjelmat. Sitten ajan Tuuloksen mökille yöksi – siis talvellakin – ja lähden sieltä keskiviikkona jumppaan Hauholle.

Liikuntaa on Anne-Marjan mukaan pakko harrastaa myös itse. Hänen omat lajinsa ovat ulkoilu, lenkkeily ja hiihto.

– Liikun kolme kertaa viikossa 1,5 tuntia kerrallaan. Lisäksi nautin puutarhatöistä.

Yksi liikkumisen muoto on lavatanssit. Tuuloksen Kapakanmäki tuli tutuksi jo ehkä 30 vuotta sitten. Lavatanssin merkeissä Anne-Marja tapasi myös nykyisen elämänkumppaninsa Aarne Eräsen 13 vuotta sitten. Viime kesänä tanssimassa käytiin kahdeksan kertaa. Ennen Anne-Marja saattoi käydä lavoilla monta kertaa viikossa.

Tarkkaan harkittu mökin hankinta

Anne-Marja ja hänen miehensä Aarne Eränen ovat sielultaan mökki-ihmisiä. Heillä oli mökille tarkat kriteerit. Sinne piti olla alle tunnin matka Hattulasta.

– Myös ilmansuunta on tärkeä, että on lämpöä ja aurinkoa. Järven pitää olla sinilevätön, että voi uida ja kalastaa, Anne-Marja kertoo.

Anne-Marja on lapsena viettänyt kesiä Hauholla. Sukumökillä voisi edelleen olla, mutta oma mökki alkoi kiinnostaa. Vierailulla ystävien luona hän huomasi unohdetun näköisen mökin viitisen vuotta sitten. Mökki hankittiin lokakuussa 2017.

– Koska paikassa ei ollut asuttu vuosiin, raivaamista riitti, Anne-Marja kertoo.

– Mökille ei ollut edes tietä. Se piti ensin tehdä. Tarvittiin myös rappusia, koska korkeuserot ovat suuria.
Itse mökki on pieni, vain yksi huone ja pieni keittiö. Tilaa tarvitaan, että Annen kolme aikuista lasta ja pojanpoika Hugo mahtuvat yöpymään.

– Minä suunnittelen ja Arttu toteuttaa, Anne toteaa nauraen. Kun laajennus valmistuu, mökki maalataan Annen lempivärillä – vaaleanpunaisella.

”Katkaisuhoitoa” arjesta

Mökistä on tullut tärkeä rentoutumispaikka jo näiden 1,5 vuoden aikana.

– Järvestä saa isoja ahvenia, jopa 600-grammaisia, jotka Arttu fileeraa, Anne-Marja kertoo. Mökillä saunotaan ja uidaan. Mökkipaikalla on oma henki.

– Talvella voi hiihtää ja pilkkiä. Lähistölle tehdään latuja, ja laduntekijäkin selvisi jumppaajien avustuksella. Jäälle kolataan luistinrata, koska Hugo on innokas luistelija, vaikka ikää on vasta 3,5 vuotta.
Anne-Marja tunnustautuu saunahulluksi, ja saunasta mennään avantoon, monta kertaa.

Lapin taikaa ja etelän lämpöä

Lappi ja lapinhulluus on Anne-Marjalle ja Artulle yhteinen juttu. Yleensä siellä on vietetty pari viikkoa kahdesti kesässä. Nyt mökkiremontit ovat muuttaneet tilannetta. Paikka, johon Lapissa mennään, on Sonkamuotka, ja sinne on matkaa noin tuhat kilometriä. Siellä retkeillään ja kalastetaan.

– Paikka on kaukana hiihtokeskuksista ja valmiista laduista. Kun Lapissa käydään usein, sieltä on löytynyt myös ystäviä. Tutuksi on tullut esimerkiksi Sanna, jonka turistimyymälä on Kilpisjärven tien varressa, Anne-Marja kertoo.

Toisinaan lomilla suunnataan etelän lämpöön, lähinnä Kanarialle.
– Opiston ja koulujen lomien aikaan etelänlomat ovat kalliita, joten kovin kauas ei kannata lähteä. Tärkeintä on pieni katkos auringossa.

Oma intohimo on tärkeää

Anne-Marjan mielestä on tärkeää, että jokainen löytäisi oman juttunsa.

– Jokaisella pitäisi olla sellainen asia, josta saa hyvää mieltä. Sen ei tarvitse olla liikunta. Kun on syntynyt rakkaus johonkin, siitä kannattaa pitää kiinni, vaikka se muuttaisi elämän aikana muotoaan.
Elämänkumppani Arttu on opettanut Anne-Marjalle sen, että aina ei tarvitse suorittaa. Aina ei tarvitse olla tehokas.

Jumpparyhmien helmiä eivät Anne-Marjan mukaan aina ole ne hyvät, jotka loistavat ja osaavat kaiken.

– Toisinaan jumppaan tulee ensikertalainen suuressa t-paidassa ja vanhoissa collegehousuissa ja jää takariviin. Sitten hän tulee uudelleen. Ehkä hankkii jo uudet jumppatrikootkin ja uskaltautuu vähän edemmäksi, silloin koen onnistuneeni, Anne-Marja kertoo.

Tai vesijumpassa uusi ihminen ei luota itseensä, hakeutuu reunan lähelle ja yrittää räpiköidä mukana. Mutta tulee sinnikkäästi uudelleen, oppii vähitellen liikkeet ja rohkaistuu.

– Hän on minulle helmi – se, jonka vuoksi tätä työtä jaksaa tehdä.

 

Artikkeli on julkaistu Loma-lehdessä 11.7.2019. Keski-Hämeen ja Hämeenkulman yhteinen Lomalehti on veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski