Pitäjät Lammi

Juoksupojasta myymäläpäälliköksi

Taulut säilyvät Herkko Siljanderin rakkaana harrastuksena eläkkeelle jäämisen jälkeenkin. Kuva: Maria Ilonen

Herkko Siljander on Lammin keskustassa sijaitsevan Kauppahuone Siljanderin omistaja. Alunperin Hollolasta kotoisin oleva Siljander on nyt 48 vuotta jatkuneen kaupan alan uransa jälkeen jäämässä kesäkuun lopussa eläkkeelle. Kauppahuone Siljander on vuonna 2013 perustettu, taiteeseen, veistoksiin sekä erilaisiin käsitöihin keskittynyt yritys, joka on vuodesta 2015 lähtien toiminut Lammilla.

Lammin lisäksi Siljander on ehtinyt työskennellä niin Hämeenlinnassa, Lahdessa, kuin Tampereellakin. Lähes viiden vuosikymmenen mittaiseen työuraan on ennen yrittäjyyttä mahtunut tehtäviä niin juoksupoikana, myyjänä kuin myymäläpäällikkönäkin. Tekstiilialalla monen kymmenen vuoden ajan työskennellyt Siljander oli työn ohessa keräillyt taidetta, josta lähti idea oman kauppahuoneen perustamiseen.

Lammi toiminut hyvänä kauppaympäristönä

Muutto Lammille tuli Siljanderien eteen vapaana olevan liikehuoneiston löytämisen myötä. He olivat etsineet asuntoakin kolmisen vuotta sitten myös Hämeenkoskelta ja Hollolasta, mutta Lammilta vihdoin tärppäsi. Tavoitteena oli myös päästä isolta paikkakunnalta pois.

Siljander korostaa yrittäjänä verkostoitumisen tärkeyttä uutena paikkakunnalle tultaessa.
– Kyllä se niin on, että uuden asukkaan pitää aina tehdä itsensä tutuksi. Niin asiakkaille, kilpailijoille, kuin muillekin paikkakuntalaisille. Tällä alalla se on niin, että eihän tätä väkisin tehdä. Kyllä myyntityöstä pitää nauttia, mikäli alalla aikoo pysyä.
Kauppahuone Siljander otettiinkin Lammilla hyvin vastaan.
– Hyvin lammilaiset ovat tauluja ostaneet, Siljander kiittelee. Vakioasiakkaita taiteen keräilijällä on Lammin lisäksi myös muualta, ympäri Suomea. Lammille tuloa mies ei ole kuitenkaan missään vaiheessa katunut.
– Kokoonsa nähden Lammilla on erinomaiset palvelut. Täältä löytyy useita eri alojen palveluita. Toivoisin vain, että lammilaiset muistaisivat käyttää kaikkia näitä loistavia palveluita ja yrityksiä, mitä täältä löytyy. Sillähän ne täällä pysyvät.

Mitä tapahtuu nyt?

Mommilantiellä sijaitseva liikehuoneisto siirtyy toisiin käsiin, mutta kokonaan taiteenkeräilyä Siljander ei lupaa eläkkeellä lopettaa.
– Kauppahuone Siljander ei pääty kokonaan, aion jatkaa pienissä määrin taiteen myymistä kotona ja netissä vielä. Eihän sitä tiedä, jos tulee vastaan joku nätti taulu, niin kai se pitää ostaa, innokas taiteenkeräilijä naurahtaa.

Eläkepäiville Siljanderilla on suunnitelmissa ensin lomailla kunnolla, jonka jälkeen miehen mukaan tarkoitus olisi herätellä liikuntapuoli taas henkiin.
– Ennen tuli liikuttua paljon eri lajien parissa, nyt eläkkeellä olisi tarkoitus taas alkaa urheilla aktiivisemmin.
Lammille Siljander aikoo ainakin toistaiseksi jäädä viettämään eläkepäiviään. Tietoa siitä Siljanderilla ei vielä ole, kuka tulee täyttämään tyhjän tilan Mommilantiellä.
– Mihinkäs täältä tarvisi lähteä, kun täältä löytyvät kaikki tarpeelliset palvelut, mies toteaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski