Pitäjät Lammi

Kalastus harrastuksena: “10 Kilon hauki pääsi karkuun…”

Pertti Burman. Kuva: Aleksi Erkko

Hakkalan koulun fysiikan ja matematiikan opettaja Pertti Burman kertoo olevansa innokas kalastaja. Hän käy kesällä kerran viikossa vesillä ja keväällä useammin, jopa 2–3 kertaa viikossa. Talvella Burman käy harvoin pilkillä.

Burman kertoo käyvänsä narraamassa kaloja Keljonjärvellä, joka sijaitsee Kangasalalla ja Höytämönjärvellä, joka sijaitsee Lempäälässä. Joskus hän käy Lapissa, jossa hän oli saamassa yli 10 kilon hauen, mutta hänen haavinsa oli ollut auttamatta liian pieni ja kala pääsi karkuun.

Pertti Burman alkoi kalastamaan jo nuorena, mutta piti taukoa, kunnes aloitti uudestaan 30 vuoden iässä.

Välineinä Burmanilla ovat käytössä virveli, mato-onki ja pilkki (talvella), ja Sahalahdella hänellä on katiskakin vedessä.

– Jos en valehtele, suurin kalani on noin kahdeksan kilon hauki, kertoo Pertti Burman. Hän kalastaa laiturilta ja veneestä, hän omistaa oman veneen.

– Syön kalaa koulussa viikoittain ja aina, kun saan saalista, teen siitä ruokaa, mutta liian harvoin syön kalaa, toteaa Burman.

Hänen lempikalojaan ovat lohikalat, koska ne ovat hyviä ruokakaloja, ja ahven, koska se on kivannäköinen.

Pertti Burman havainnollistaa suurimman kalansa. Kuva: Aleksi Erkko

Hakkalan koulun kahdeksennan luokan oppilas Riku Smedberg aloitti kalastuksen ensimmäisellä luokalla.

– Suurin kalasaalini on neljän kilon hauki.

Ahkera kalamies kertoo käyvänsä kalassa useita kertoja kuukaudessa. Välineitä hänellä on yleensä mukana useita; vapa, puukko, ja muut.

– Kaikki Suomen kalat ovat hyviä ruokakaloja, Riku Smedberg kertoo. Hän kalastaa rannalta ja veneeltä myös. Luvat hän tarvittaessa hankkii netistä.

– Käyn kalassa enon ja papan kanssa, mutta välillä myös yksin. Aina kun saan kalan, vien sen kotiin syötäväksi, jos se on syötävä kala.

Riku Smedbergin mielestä sekä järvet että joet ovat hyviä paikkoja kalastamista varten. Hän myös sanoi, että saa kalastaa missä haluaa, ei sillä ole niin väliä. Alle 18-vuotias ei yleensä tarvitsekaan lupaa kalastamiseen.

Kalastusvinkkejä

Parhaat kalapaikat

Lammin Ormajärvi, on hyvä kalastuspaikka, koska siellä on kaupungin vene. Sillä voi mennä paremmille kalapaikoille, ja sieltä voi saada suuria kuhia.

Toinen hyvä paikka on Evon Niemisjärvi, Siellä on mahtavia kalastuspaikkoja, koska sinne on istutettu kirjolohta ja ne takaavat hyvän kokemuksen, kun ne päätyvät siiman päähän.

Kalastusluvat

Lupien hankkiminen on yksinkertaista: Kirjoita nettiin: “Valtion kalastuksen hoitomaksu”, sieltä voi hankkia lupia. Alle 18-vuotiaat eivät yleensä tarvitse lupaa, mutta esim. kirjolohijärvellä täytyy olla luvat kaikenikäisillä.
Lupia voi ostaa lupakioskeista, esim. Evolla Niemisjärvellä, lupakioskeja on yleensä sellaisten järvien lähellä, johon on istutettu kirjolohia. Kioskit eivät ehkä nyt ole koronan takia auki!
Saatavilla on myös Eräluvat-sovellus puhelimeen.

Aleksi Erkko, Viljami Ikäheimo, Aatos Kakkuri, Luukas Kopra
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski