Pitäjät Hauho Lammi Tuulos

Kanta-Häme kiihtymisvaiheessa — sairaanhoitopiiri vetoaa yksilön vastuuseen

Sally Järvelä. Kuva: KHSHP

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi tänään medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että koronatapaukset ovat viimeisen kolmen viikon aikana kaksinkertaistuneet joka viikko. Tällä hetkellä Kanta-Hämeessä esiintyy uusia tartuntoja jo kaksikymmentä sataatuhatta asukasta kohti kahdessa viikossa, mikä ylittää jo taudin leviämisvaiheen raja-arvon. Leviämisvaiheessa koronan arvioidaan olevan silloin, kun tartuntoja esiintyy kahdessa viikossa 18­—50 sataatuhatta asukasta kohti.

– Tähän mennessä meidät on pelastanut se, että sairastuneet ovat olleet nuorempia kuin keväällä, joten vakavia tautitapauksia on ollut vähemmän, Järvelä sanoi. Sairaalahoidossa Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tällä hetkellä kaksi potilasta, mutta sairaalan päivystyksen koronalle rajattu valmiusalue on jo jäämässä liian pieneksi, ja sen laajentamista pidetään todennäköisenä jo ensi viikolla.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin oman arvion mukaan koronatapauksia olisi jo kahden viikon kuluttua niin paljon, että maakunnassa olisi pakko ottaa käyttöön järeämpiä suosituksia koskien anniskeluravintoloiden aukioloaikoja ja koulujen siirtymistä etäopetukseen, jos tilannetta ei nyt saada rauhoittumaan ihmisten henkilökohtaisten valintojen avulla. Mikäli suositukset eivät riitä, voi kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin tai aluehallintovirasto antaa myös määräyksiä rajoitustoimiin.

 

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin koronaennuste.

— Me onnistuimme keväällä erittäin hyvin saamaan tilanteen hallintaan, ja kyllä minä nyt kutsuisin kantahämäläiset uudestaan mukaan tähän korpisotaan, Järvelä totesi.

— Valtakunnallisia rajoituksia ei nyt ole niin paljon päällä, että sillä voitaisiin ratkaista leviämisuhka, vaan taudin leviäminen on nyt kiinni yksilön valinnoista.

 

Sairaanhoitopiiri on laatinut vetoomuksen kaikille kantahämäläisille, jossa muistutetaan muun muassa siitä, että suurimmat uhat taudin tartunnalle ovat tällä hetkellä anniskeluravintoloissa, urheilujoukkueiden pukukopeissa ja perhejuhlissa. Perheisiin vedotaankin sairaanhoitopiirin viestissä, jotta koronariski otettaisiin huomioon juuri niin vakavana kuin se tällä hetkellä on.

­— Ihan omana mielipiteenä voisin tähän senkin sanoa, että aika harva niistä, jotka vähättelevät koronan olemassaoloa, olisivat valmiita siihen, että heitä ei hoidettaisi, jos vaikea hoitomuoto osuu omalle kohdalle. Täytyy herätä siihen, että tauti on vakava, ja sen leviäminen on nyt katkaistava, kun se vielä voidaan tehdä ihan niillä omilla valinnoilla, Järvelä painotti.

­— Syysloman aikaan olemme jo aikamoisessa liemessä, jos leviämisluvut jatkuvat kasvua nykyisellä tahdilla, Järvelä myös varoitti.

— Ja sitten kun leviäminen etenee sille asteelle, että emme enää pysty jäljittämään ja estämään kaikkia tartuntaketjuja, on selvää, että vakavien tautimuotojen osuus kasvaa, ja sitten se on jo ihan tuurista kiinni, kenen kohdalle se osuu.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suositukset urheilijoille.

Tuulosen kauppakeskuksen koronatartunnasta ei ole tällä hetkellä ilmennyt leviämistä asiakkaisiin, mutta muutoin Järvelä muistuttaa, että tauti ei todellakaan ole rajoittunut Hämeenlinnan alueelle, vaan koko maakunnan alueella on kymmenittäin ihmisiä karanteenissa.

Järvelä arveli, että tiukennuksia on jo taudin leviämisen tässä vaiheessa tulossa eri käytäntöihin ja suosituksiin.

­— Uskon, että maskisuositus voi tulla voimaan yli 15-vuotiaille myös kouluissa, sen lisäksi että niitä valtakunnallisestikin varmasti pian suositellaan käytettäväksi nykyistä laajemmin esimerkiksi ostoskeskuksissa.

Kanta-Hämeen maakunnallinen valvontaelin on tänään kokoontumassa ja keskustelee myös mahdollisten paikallisten rajoitustoimien tarpeellisuudesta. Viikoittain kokoontuvassa ryhmässä on mukana myös aluehallintoviraston ja ely-keskuksen edustajat, joten tarvittavia juridisiakin päätöksiä pystytään tekemään nopealla aikataululla.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski