Pitäjät Lammi

Kanta- ja Päijät-Hämeen luontokohteiden käyntimäärät kasvussa

Partioleiri Evolla. Kuva: Keski-Hämeen arkisto

Kanta- ja Päijät-Hämeen luontokohteissa on takana vilkas vuosi. Eniten käyntejä tehtiin viime vuonna Aulangon luonnonsuojelualueelle, 467 400 käyntiä. Käyntimäärä kasvoi kahdeksan prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Evon retkeilyalueelle tehtiin 85 400 käyntiä, missä on kasvua 19 prosenttia. Kansallispuistoista eniten nousua oli Torronsuolla, seitsemän prosenttia.

– Evon käyntimäärää nostavat isot leirit. Kesällä 2019 Evolla oli kolme yli 3000 hengen partioleiriä ja useampia yli 500 hengen leirejä. Toki myös suurten asutuskeskusten läheisyys nostaa Evon vetovoimaa viikonloppuretkikohteena. Pääkaupunkiseudulta, Hämeenlinnasta, Lahdesta ja Tampereelta on verraten lyhyt matka Evolle, asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas Metsähallituksesta kertoo.

Torronsuon kansallispuiston käyntimäärä kasvoi seitsemän prosenttia ja Liesjärvellä kasvua oli kolme prosenttia. Myös Hämeen luontokeskuksen käyntimäärä kasvoi seitsemän prosenttia. Korteniemen perinnetila ihastuttaa kävijöitä vuosittain, vaikka viime vuonna käyntimäärä laski 12 prosenttia, se selittynee aukioloaikojen supistumisella.

Kanta- ja Päijät-Hämeen luontokohteissa panostetaan on panostettu saavutettavuuden parantamiseen. Luonto kaikille -hankkeessa pilotoitiin viime kesänä useita luontomatkailupalveluja yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa. Mukana on muun muassa retkiä erityislapsille, pyörätuolin käyttäjille, näkövammaisille sekä esteetön kalastusretki.

– Alueen kärkikohteille osoitettujen kertaluontoisten lisärahoitusten sekä viime vuonna käynnistyneen ison maaseuturahoitteisen investointihankkeen turvin pystymme kuromaan umpeen palvelurakenteiden korjausvelkaa sekä kehittämään muun muassa esteettömiä maastopalveluja. Maastokaudella 2020 kunnostetaan taukopaikkoja ja reittejä Liesjärvellä ja Torronsuolla. Aulangolla kunnostetaan Graniittilinnaa ja näkötornia ja Päijänteen kansallispuistoon kuuluvassa Päijätsalossa entisöidään näkötorni, kertoo puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta.

Luontokohde: käynnit 2019, muutos vuoteen 2018 verrattuna
Aulangon luonnonsuojelualue 467 400, +8%
Evon retkeilyalue 85 400, +19%
Liesjärven kansallispuisto 52 800, +3%
Päijänteen kansallispuisto 16 800 käyntiä, +1 %
Torronsuon kansallispuisto 31 100 käyntiä, +7%

Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Sen vastuulla ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski