Pitäjät Lammi Tuulos

Katse eteenpäin

Petri Laine. Kuva: Maria Ilonen

Kun Tuuloksen seurakunta yhdistettiin Lammin seurakuntaan vuonna 2018, päätti silloin kirkkoherrana toiminut Petri Laine ottaa aikalisän. Kahden vuoden virkavapaan aikana hän perusti Jani Pietikäisen kanssa hautausalan yrityksen, suoritti tuotekehityksen erikoisammattitutkinnon ja työskenteli työvoimapalveluissa palveluohjaajana. Marraskuussa virkavapaa seurakunnasta päättyi, ja Laine on palannut seurakuntatyöhön. Virka on Lammin seurakunnassa, mutta virkapaikkana on Tuulos. Suurin osa työstä sijoittuu Tuulokseen.

Laine sanoo päällimmäisen tunteen olleen kaksi vuotta sitten pettymys ja vaatineen etäisyyden ottamista seurakuntatyöhön. Jos kahden vuoden hengähdystaukoa ei olisi ollut, Laine kokee, ettei olisi pystynyt hoitamaan virkaansa niin, etteivät seurakuntaliitos ja siihen johtaneet asiat olisi vaikuttaneet.

—  Tarvitsin aikaa päästää irti yhdeksän vuoden aikana syntyneistä ajatuksista, että pystyin hyväksymään tämän nykyisen tilanteen. Nyt on ihan hyvät tunnelmat ja suuntaan ajatukseni tulevaan ja hoidan tämän työn sen vaatimusten mukaisesti. Virkatyö on velvoitteiden ja normien ohjaamaa, seurakuntaan ei voi tulla sooloilemaan, hän sanoo.

Lähtiessään virkavapaalle Petri Laine ei vielä tiennyt, mitä tulevaisuus toisi tullessaan. Ajatuksena oli, että katsotaan, miltä sitten tuntuu. Nyt päätös oli tehtävä, kun virkavapaa päättyi.

— Jos en olisi kokeillut, miltä paluu tuntuu, en olisi koskaan saanut tietää. Menneitä en halua muistella, enkä liikaa analysoida, vaan keskittyä nyt tähän hetkeen ja tulevaan, Laine sanoo.

Päätös paluusta syntyi tosin jo kesällä 2019, jolloin Laine ilmoitti seurakuntaan palaavansa työhön.

Laineen perustama yritys jatkaa toimintaansa isomman porukan voimin. Laine kertoo, että yrityksen käynnistäminen oli odotettua hitaampaa ja siihen pisteeseen pääseminen, että itselleen pystyi maksamaan palkkaa, oli melko pitkä. Hän on kuitenkin tyytyväinen, että sai aikaan suhteellisen toimivan yrityksen. Niin yritystoiminta kuin työvoimapalveluissa työskenteleminen antoivat kaivatun mahdollisuuden katsoa yhteiskuntaa ja työelämää pienyrittäjän vinkkelistä ja työn ja työttömyyden maisemaa eri näkökulmasta. Työvoimapalveluissa hän aikoo jatkaa jatkossakin keikkaluonteisesti, Hautauspalvelussa hän jatkaa pienempänä osakkaana ja mahdollisena tuuraajana olleessaan seurakunnasta lomalla. Pääosin keskittyminen suuntautuu nyt kuitenkin papin työhön.

Juha Taavitsainen ja Petri Laine. Kuva: Maria Ilonen

Paluunsa jälkeen Petri Laine on ilahtunut eri tahojen yhteydenotoista. Juha Taavitsainen lahjoitti Tuuloksen kauppiasyhdistyksen puolesta joulupuurotarjoiluun varatut rahat seurakunnan ruokajakelulle.

Pari viikkoa paluun jälkeen seurakuntaelämä hakee vielä tuntumaansa, vaikka virkavapaan aikanakin Petri Laine hoiti muutamia vihkimisiä ja siunauksia sekä tuurasi rippikoululeireillä.

Parhaimmalta ovat papin työhön paluun jälkeen tuntuneet eri tahojen yhteydenotot, kuten juuri Tuulosen kauppiasyhdistykseltä tullut yhteydenotto. Kauppiasyhdistys on perinteisesti järjestänyt joulupuurotarjoilun, mutta vallitsevassa koronatilanteessa se ei ole tänä vuonna mahdollista, joten he lahjoittavat tarjoiluun varatun rahasumman Tuuloksen seurakunnan järjestämälle ruokajakelulle.

— Tämä on tosi hieno juttu, täällä Tuuloksessa seurakunta on hyvin luonnollinen osa elämää, Laine sanoo.

Järjestelyn parissa on vierähtänyt työaikaa. Myös joulunajan tapahtumia Petri Laine on ehtinyt jo suunnitella ja järjestää rippikouluinfoja.

–Aiemmin oli aina takaraivossa kokonaisvastuu, joten onhan tämä homma siinä mielessä keventynyt.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat