Pitäjät Hämeenkoski

Kekrilounaalla hämäläisiä perinneherkkuja

Hämeenkosken maa- ja kotitalousseura ry järjesti sunnuntaina runsaan kekrilounaan Hämeenkosken Seuralassa. Runsas lähiruokabuffet koostui suurimmaksi osaksi hämäläisistä perinneruuista sadonkorjuuteemalla. Lounastajia viihdytti Hämeenkosken Mieskuoro.

<@Hkoski>Hämeenkoski<@$p>

Kekrilounasta järjestämässä ollut Rauni Miettinen kertoo, että tapahtumaa on järjestelty kolmen päivän ajan. Talkoolaisia on ollut paikalla parikymmentä eri tehtävissä.
– Viime vuonna halusimme elvyttää kekriperinteen takaisin. Järjestimme viime vuonna aika hulppean kekrilounaan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi ja siitä tämä kekriperinne nyt jatkuu, Miettinen kertoo.
Kekri on sadonkorjuun päätöksen juhla, ja menu rakentui osin satokauden mukaan.
– Suurin osa ruuasta on lähitiloilta, luomua sekä metsästä kerätty. Muutama talkoolainen on kerännyt sienisalaatin sienet ja puolukkasurvoksen puolukat lähimetsistä. Menu koostui hämäläisistä perinneherkuista, mutta otimme mukaan myös muutamia uusia kansainvälisiä reseptejä kuten kasvislasagnen.
– Tupa oli täynnä ja talkoolaiset mukaan lukien lounastajia oli noin 150 henkilöä. Kaikki meni hyvin ja olemme tyytyväisiä yleisömäärään. Olemme saaneet paljon kiitosta somistuksesta ja ruuan mausta. Myönteinen palaute palkitsee kaiken vaivannäön.
– Kekrijuhlamme ajatuksena on tuoda uudestaan esille perinneruokia. Haluamme tuoda entisajan maut uudestaan esille. Meidän tulee olla ylpeitä omista maakuntaruuista ja perinteisistä resepteistä, Miettinen painottaa.
Kolme sukupolvea, hämeenkoskelaiset Tuula ja Tapani Brofeldt ja heidän poikansa Elias sekä Tuulan vanhemmat Hilkka ja Ailo Niemelä olivat nauttimassa kekrilounaan antimista.
– Lounas oli onnistunut ja varsinkin sen vuoksi, että ruoka-aineet ovat lähituottajien kasvattamaa sekä lähimetsistä kerättyä. Ruuan laatu on aivan ensiluokkaista. Myös koristeluun on selvästi nähty todella paljon vaivaa. Somistelu on upeaa, servettien ja koristelujen yhtenäisyys on todella kaunista, Tuula Brofeldt kiittelee.
Tuula ja Tapani Brofeldtilla on myös itsellään viljatila ja pari lammasta pihaa siistimässä. Tuulan mielestä kekrilounas on maittavan lounaan lisäksi hyvä kohtaamispaikka tavata muita hämeenkoskelaisia.
– Kekrilounaalla arki unohtuu, on mukava tavata muita koskelaisia ja nauttia hyvästä ruuasta. Arvostan todella tapahtuman järjestäjiä. He ovat tehneet ison työn tapahtuman eteen ja näyttäneet ammattitaitonsa. Lisäksi tässä on hienoa se, että perhe kokoontuu sunnuntaina syömään. Toivon todellakin, että kekriperinne säilyy eikä huku halloweenin alle, Tuula Brofeldt jatkaa.
Hämäläinen kotijuusto sai Tuula ja Tapani Brofeldtilta kiittelyitä ja sitä santsattiinkin. Juuston lisäksi Tuulan ykkösherkuiksi nousivat kyytönlihasta tehdyt luomulihapullat.
– Kotijuusto oli todellista herkkua. Lisäksi salaatit olivat äärimmäisen hyviä, porsaanleike oli erinomaista ja hunajalanttukuutiot olivat todella maukkaita ja maha tuli täyteen. Kekrilounas on hieno perinne, Tapani Brofeldt tuumaa.
Sukupolven nuorin, Tuula ja Tapani Brofeldtin nuorimman pojan, 15-vuotiaan Eliaksen, mielestä lihapullat ja kastikkeet olivat noutopöydän antimista maukkaimpia.
– Erittäin hyvät ruuat kaiken kaikkiaan. Jälkiruokana ollut omenahyve vaniljakastikkeen kera maistui oikein hyvältä. Omenahyve on meillä kotonakin perinteenä, Elias Brofeldt kertoo.
Hilkka Niemelä kiittelee emäntiä maittavasta lounaasta ja hienosta esillepanosta. Hänen ykkösherkukseen nousi hämäläinen kotijuusto, jota hän on valmistanut itse jo pikkutytöstä asti.
– Kaikki ruuat olivat maittavia, ihana noutopöytä, joka eroaa tavallisesta buffetpöydästä, koska kaikki on kotiruokaa. Valmistan itse samoja ruokia myös kotona, tosin lanttukuutiot teen siirapilla, täällä ne olivat hunajalla maustettu, Hilkka Niemelä kertoo.
– Yhdyn vaimoni mielipiteeseen juustosta, se on todellista herkkua, muuten en voi alkaa erottelemaan mikä oli parasta. Lanttukuutioihin olin oikein tykästynyt, laatikkoruuat yleensäkin ovat hyviä. Kaikissa ruuissa oli oma hieno makunsa. Tässä tapahtumassa on kolme asiaa samalla kertaa, hyvää ruokaa, musiikkia ja seuraa Ailo Niemelä summaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski