Pitäjät Keski-Häme

Kela-taksilla ei pääse koronarokotukseen

Kela-taksi tilataan aluekeskuksesta. Kuvituskuva: Kela

Hauholainen Seppo Mäkelä otti Keski-Hämeeseen yhteyttä ja pyysi toimitusta selvittämään, onko tosiaan niin, että Kela-taksia ei voi käyttää, jos riskiryhmään kuuluva ikäihminen menee vuorollaan koronarokotetta hakemaan.

— Miten pitäjien perukoilta edes pääsee julkisilla kulkuneuvoilla johonkin tiettyyn aikaan rokotettavaksi?, Mäkelä ihmetteli. Hän myös toivoi, että Keski-Häme auttaisi lukijoita kertomalla kaikki ne syyt, milloin Kela-taksia voi käyttää.

–Tuntuu välillä siltä, että tässäkin asiassa on niin monta mieltä kuin miestäkin. Jossakin oli Mäkelän mukaan tieto, että jos matkan varrella on sellainen bussipysäkki, mistä voi nousta kyytiin, niin Kela-taksia saisi käyttää vain siihen osaan matkasta, mikä on matkaajan kotoa bussipysäkille.

–Hevosellako sinne ison tien varteen mennään? Kun ei ole edes sitä hevosta, Mäkelä harmitteli. Hänelläkin on lähimmälle bussipysäkille niin pitkä kävelymatka, että oma terveys ei sallisi sen kävelemistä.

–En minä niin itseäni varten tätä kysele, pääsen kyllä lääkäriin silloin, kun siihen on tarvetta, mutta selkeitä ohjeita Kela-taksin käyttöön uskon muidenkin kaipaavan, sanoi Seppo Mäkelä.

Otimme selvää. Totta on, että tällä hetkellä koronatestissä käymiseen ei voi käyttää Kela-taksia. Tilanne on kuitenkin muuttumassa.

— Kela korvaa terveydenhuoltoon suuntautuvien sairauden hoitoon liittyvien matkojen kustannuksia sairausvakuutuslain perusteella. Sairausvakuutuslaissa tarkoitettua sairaanhoitoa eivät ole terveydenhuollon ennalta ehkäisevät toimenpiteet, kuten rokotukset. Sen vuoksi Kela ei voimassa olevan lain perusteella voi korvata koronarokotuksiin tehtyjä matkoja eikä koronarokotuksiin saa sen vuoksi Kela-taksia, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön Hallitussihteeri Anu Kangasjärvi Keski-Hämeelle.

Hänen mukaansa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on tammikuussa käynnistänyt lainvalmistelun siitä, että koronarokotukset tulisivat väliaikaisesti korvattaviksi. Hallituksen esitys asiasta on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla, ja laki yritetään saada voimaan mahdollisimman pian. Sen jälkeen, kun tasavallan presidentti on vahvistanut lain, tarvitaan vielä noin 10 päivän siirtymäaika, niin että Kela saa järjestelmän ja ohjeet päivitettyä.

Takautuvasti laki ei tule voimaan, joten siihen asti rokotuskyyti täytyy maksaa omasta pussista.

Voimassa olevan lain mukaan sairausvakuutuksesta korvataan vain Kelan kanssa sopimuksen tehneestä tilausvälityskeskuksesta tilatun taksin käyttöä alueella, jolla sellainen tilausvälityskeskus on. Tilausvälityskeskuksesta tilattua taksia voi käyttää matkoihin, jotka ovat sairausvakuutuslain mukaan korvattavia. Näillä alueilla muualta tilatun taksin käyttöä ei korvata.

Kanta-Hämeen aluekeskuksen puhelinnumero on 0800 98 821 ja Päijät-Hämeessä 0800 94 220.

Tällä hetkellä taksimatkasta voi saada korvauksen, jos joutuu käymään lääkärissä sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi eikä voi terveydentilan vuoksi matkustaa julkisilla kulkuvälineillä. Myös puutteelliset liikenneyhteydet saattavat oikeuttaa taksin käyttöön.

Matkustaja maksaa matkasta enintään omavastuun verran. Tänä vuonna se on 25 euroa yhdestä taksimatkasta. Jos matka maksaa vähemmän kuin 25 euroa, maksetaan koko matkan hinta kuljettajalle.  Alle omavastuun jäävät matkat kerryttävät kuitenkin vuotuista omavastuuta. Omavastuun katto on vuodessa 300 euroa. Kun katto täyttyy, asiakas saa Kelasta vuosiomavastuukortin. Kun kortti esitetään kuljettajalle, omavastuuta ei enää peritä, vaan matka on maksuton.

Sairauden takia Kela-taksia käytettäessä pitää lääkäriltä pyytää todistus matkakorvausta varten.

Kela-taksin tilaaminen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski