Pitäjät Hauho

Kesä saapuu kun Esterin paari aukeaa

Esterin paari avasi ovensa kauniiseen kesäpäivään ja houkutteli paikalle liki kaksisataa vierailijaa. Kuva: Tanja Lupari

Hauhon kirkonkylällä juhlistettiin toukokuun kolmantena lauantaina vuosittaisia kesäkauden avajaisia, kun Vanharaitti 15:n puutarhaan avautui viidettä kertaa Hauhon Näyttämötaiteen Harrastajien pop up -kahvila Esterin paari. Tapahtuman suosiosta kertoivat täysinäiset kahvilapöydät ja joka puolelta pihamaata kuuluva iloinen puheensorina.

– Porukkaa on käynyt toistasataa jo nyt keskipäivään mennessä, kertoi tapahtuman isäntänä puuhaillut Jouni Lehtonen.

– Esterin paarista on tullut monelle vakituiselle asukkaalle ja mökkiläiselle jo perinteikäs traditio. Eräskin mökkiläisporukka laskee laiturin vesille talven jälkeen aina Esterin päivänä. He aloittavat urakan aamiaisella Esterin paarissa.

Ravintolapäivän vanavedessä

– Ajatus pop up -baarista syntyi viisi vuotta sitten Ravintolapäivän yhteydessä ja ensimmäiset kahvit tarjoiltiin toukokuun kolmantena lauantaina, Esterin päivänä, joka sattuu olemaan myös vaimoni syntymäpäivä. Siitä tapahtuma sai nimensä, Lehtonen muistelee makkaragrillin takaa.

– Tosin halusimme unohtaa turhat hienostelut, joten baarista tuli hauholaisittain paari peellä, hän veistelee.

Suomessa syntyneen Ravintolapäivän ideana on, että kuka tahansa voi perustaa päiväksi ravintolan tai kahvilan haluamaansa paikkaan, vaikka omalle kotipihalleen. Ravintolapäivää on vietetty Suomessa toukokuusta 2011 lähtien ja vuosien mittaan se on kasvanut kansainväliseksi ruokakarnevaaliksi. Nykyisin Ravintolapäivää vietetään maailmalla parhaimmillaan jopa neljä kertaa vuodessa kolmen kuukauden välein.

Esterin paari on pystytetty joka vuosi kauniiseen ja lämpimään kevätpäivään. Niin tälläkin kertaa, kun kahvia kaadettiin reilusti yli + 20 asteen kesähelteessä.

– Nykyään uskallamme jo luvata, että kun Esterin paari aukeaa, kannattaa viettää häitä ja muita kesäjuhlia.

Tarjolla oli tuttuun tapaan vohveleita suolaisilla ja makeilla täytteillä, kahvia, limonaadia sekä grillimakkaraa. Esterin paarissa kahveet nautitaan aina oikeista vanhan ajan porsliinikupeista.

– Olemme keräilleet vanhoja porsliinikuppeja omista nurkista sekä saaneet niitä paljon myös lahjoituksena mökkien kaapeista ja aittojen ylisiltä. Persoonallinen porsliiniastiastomme on vuokrattavissa kesän juhliin ja tapahtumiin, Lehtonen vinkkaa.

Tapahtumasta traditioksi

Järjestäjien tavoitteena oli kahvilakokemuksen lisäksi saada ihmisiä kävelylle Vanhalle raitille ja ihastelemaan kesään heränneitä idyllisiä pihoja sekä Vuorenharjun näkötornista avautuvaa maisemaa Hauhonselälle.

Uusia kotikulmiaan kiersivät myös keväällä Hauholle muuttaneet Elisa Lähteenmäki ja Mikko Kääriäinen, jotka olivat nautiskelemassa Esterin paarin tunnelmasta ensimmäistä kertaa.

– Esterin paarin tarjoilut vakuuttivat! Vohveleista maistoimme sekä suolaista että makeaa versiota, Lähteenmäki kehuu.

Uudet kotikulmat ovat hurmanneet pariskunnan.

– Vanha raitti on ihan mainio paikka, täällä on tosi kaunista.

Mutta mikä sai nuoren parin valitsemaan uudeksi kotipaikakseen Hauhon?

– Pelissä oli monta muuttujaa. Olimme pohtineet yleisesti Hämeenlinnaa asuinpaikkana, ja muuton Hauholle ratkaisi tästä läheltä löytynyt uusi kiva kotitalo. Minulla on myös hauholaista taustaa sukulaisten kautta, Lähteenmäki kertoo.

– Esterin paari on yksi ensimmäisistä hauholaisista traditioista, joita olemme nyt kokeneet. Odotamme jo innolla Hauhon vilkasta tapahtumakesää!

Keski-Hämeen tapahtumakalenterin löydät sivuilta 16–27. Hauhon Näyttämötaiteen Harrastajien uusia aikaansaannoksia voit käydä katsomassa esimerkiksi Hovinkartanon avajaistapahtumassa 3.7.

Lue Keski-Hämeen Kesälehti nyt veloituksetta digilehtenä!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski