Pitäjät Tuulos

Keskiaika tuli Tuulosrievälle

Tuuloksen keskiaikaiset. Kuva: Maria Ilonen

Keskiaikaharrastuksen ydintä on oman keskiaikaisen roolin ja nimen kehittäminen.

Sää ei varsinaisesti suosinut, mutta kaatosateelta onneksi vältyttiin, kun Tuuloksen keskiaikaiset toivat keskiajan henkeä Tuulosrievän pihapiiriin. Pienimuotoinen tapahtuma, johon saatiin mukaan muutamia kädentaitajia myymään tuotteitaan, päätettiin järjestää ikään kuin kokeilumielessä. Korona-epidemian takia Kauppakeskus Tuulosen kesänavaustapahtuma, jossa keskiaikaisten oli tarkoitus olla mukana, peruuntui. Keskiaikaharrastajat päättivät ottaa yhteyttä Tuulosrievään, ja siellä innostuttiinkin heti yhteistyöstä. Niinpä heinäkuun viimeisenä lauantaina oli mahdollisuus ostaa kädentaitajien tuotteita, kuten käsitöitä ja hunajatuotteita ja Tuulosrievän tuotteita sekä tutustua keskiaikaharrastukseen sekä osallistua arpajaisiin.

– Saimme tänne mukaan kymmenisen henkeä meidän porukastamme ja se on oikein hyvin, toiminta kun perustuu kuitenkin aina vapaaehtoisuuteen. Harrastus on herättänyt täällä kiinnostunutta ja on saatu ainakin yksi mahdollinen uusi jäsen, joten sikäli tavoite on täytetty. Pääasiahan on, että pääsemme levittämään tätä keskiajan ilosanomaa eteenpäin, kertoo Tuuloksen keskiaikaisten toiminnanjohtaja Kimmo Viitamäki.

Myyjiä oli tapahtumaan melko helppo saada mukaan lyhyelläkin varoitusajalla tapahtumien oltua vähissä korona-aikana. Myyntituotteiden toivottiin myös sopivan keskiajan henkeen.

Ville-Veikko Lehtimäki ja Annika Joki. Kuva: Maria Ilonen

 Tuuloksen keskiaikaiset toivat keskiajan Tuulosrievän pihapiiriin. Myynnissä oli arpoja ja kädentaitajien töitä. Myös myyjät panostivat tapahtumassa ajan henkeen. Ville-Veikko Lehtimäki ja Annika Joki kertoivat asusteiden löytyneen kotoa.

Keskiaikaharrastajien joukko on kasvava ja viimeisimpinä porukkaan mukaan ovat tulleet viime kesänä keskiaikaisia valokuvaamassa ollut lammilainen Rene Du Jardin tyttärensä Sophie Du Jardinin kanssa, joka oli mukana kuvausreissulla. Siellä kaksikko innostui harrastuksesta, ja tällä hetkellä porukan nuorin, 12-vuotias Sophie Du Jardin on jo oman keskiaikaisen asunsa hankkinut, Rene Du Jardinilla on oma asu vielä etsinnässä. Kaksikko kertoo olevansa jo melkein jäseniä.
– Mutta enköhän minä viikinkinä pysy, tällä kertaa viikingin lainavaatteissa esiintynyt Du Jardin arvelee.

Keskiaikaharrastuksen ydintä on oman keskiaikaisen roolin ja nimen kehittäminen.

Kuva: Maria Ilonen

Uusimpia tulokkaita Tuuloksen keskiaikaisissa ovat Rene ja Sophie Du Jardin, jotka näyttävät mallia kaakinpuun käytössä.

Tapahtumassa oli mahdollisuus kokeilla, miltä tuntuu joutua jalka- tai kaakinpuuhun. Sellaiseen saattoi keskiajalla joutua häpeämään kirkon eteen, jos ei esimerkiksi käynyt tarpeeksi usein kirkossa. Tuuloslaisten oli alun perin tarkoitus lainata näitä häpeäpuita Hämeenlinnan keskiaikayhdistykseltä.

Eemi ja Paavo Päivinen. Kuva: Maria Ilonen

Eemi ja Paavo Päivinen pääsivät kokeilemaan, miltä tuntuu joutua jalkapuuhun. Jalkapuu ja kaakinpuu ovat keskiaikaisten uusia hankintoja.

– Sitten päätimme teettää oman, ettei tarvitse aina lainata. Paikalliselta puusepältä Matti Valkamalta pyysimme, että hän tekisi meille jommankumman, mutta sitten ne ilmestyivätkin molemmat, Kimmo Viitamäki kertoo.

Kuva: Maria Ilonen

Kimmo Viitamäki on iloinen uusista harrastajista, kuten Rene Du Jardinista, vaikka kuvasta voisi saada toisenlaisen käsityksen.

Vaikka päivä oli ainakin tapahtuman alkuun hieman sateinen, väkeä kuitenkin vieraili tapahtumassa kohtalaisen hyvin, ja keskiaikaharrastus herätti kovasti kiinnostusta.

Erilaisten kuvien ottaminen ja niiden jakaminensosiaalisessa mediassa on iso osa toimintaa. Viimeksi keskiaikaväkeä asuissaan on kuvattu Tuuloksen kirkolla, sitä ennen Lammin kirkkokalliolla. Monenlaista hahmoa on keskiaikaisissa jo mukana viikingistä leskirouvaan, mutta yhden kylähullun paikan Kimmo Viitamäki ja Rene Du Jardin vihjaavat olevan auki. Roolin saappaisiin on kuitenkin astuja jo melko varmasti ehdolla. Kimmo Viitamäki on iloinen Du Jardinin saamisesta mukaan porukkaan myös siksi, että Du Jardin harrastaa valokuvausta, ja näin saadaan erilaisia valokuvauksia toteutettua ihan omin voimin.

Uusimpina kuvioina Tuuloksen keskiaikaiset ovat suunnitelleet yhteistyötä Kyyrölän saven kanssa keskiaikaisten astioiden valmistukseen liittyen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski