Pitäjät Tuulos

Kiiltomatosouteluun lähdettiin upean auringonlaskun saattelemana

llan pimentyessä valaistu kirkkovene oli vaikuttava näky Sipilän rannassa, jossa paloi kokko, paistettiin makkaraa ja laulettiin yhteislauluja. Kuva: Maria Ilonen

Kaikkien aikojen yhdeksännelle kiiltomatosoutelulle päästiin tällä kertaa lähtemään tunnelmallisessa illassa, auringonlaskun värjätessä taivaan punaiseksi ja punan heijastuessa tyyneen veden pintaan. Soihduin ja sähkövaloin komeasti valaistu kirkkovene oli kaunis näky pimenevässä illassa. Tuulos-seuran puheenjohtaja Suvi Mäkelä muistelee silloisen seuran puheenjohtajan Kirsti Häppölän aikanaan ideoineen kiiltomatosoutelun ja keksineen sille nimenkin. Kun valaistut veneet lähtevät jonossa liikkeelle, saadaan aikaan ikään kuin kiiltomatoefekti. Kiiltomatosoutelu on järjestetty joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina, Venetsialais-viikonloppuna.

– Se on tavallaan hyvä, mutta tuntuu, että samana viikonloppuna ovat kaikki maailman tapahtumat, sanoo Suvi Mäkelä.

Tunnelmallinen soutu

Kiiltomatosouteluun lähdettiin liikkeelle perinteisesti Suolijärven kirkkorannasta ja soudettiin noin kahden kilometrin matka järven puoliväliin Sipilän rantaan, jonne Antti Sipilä sytytti kokon samaan aikaan veneiden lähtiessä liikkeelle. Kirkkovene lähti liikkeelle toimittaja mukaan lukien seitsemän soutajan ja perämiehen – tai peränaisen – voimin. Normaalisti neljätoistapaikkaiseen kirkkoveneeseen ei täysi soutajavahvuus olisi tällä kertaa valojen tähden mukaan mahtunutkaan, ja hyvin vene kulki tällä soutajamäärällä. Muutama soutuvene seurasi perässä, ja myös monet rannat oli valaistu lyhdyin, soihduin tai kokoin. Aki Kaivola haitareineen oli myös kyydissä ja loi musiikilla ainutlaatuisen tunnelman. Ainoastaan täysikuu pysyi pilvien takana.

Yhteislauluina meri- ja järviaiheisia lauluja

Perillä Sipilän rannassa paloi jo kokko, ja nuotiokin oli sytytetty makkaranpaistoa varten. Rantaa valaisivat myös lyhdyt, ja vastaanottajajoukko oli huomattavasti suurempi kuin soutajajoukko. Vaikka väkeä oli mukavasti paikalla, muisteltiin sitä joskus olleen vielä enemmänkin.

Makkaran paiston ja jutustelun lomassa laulettiin Aki Kaivolan haitarin säestyksellä yhteislauluja, jotka lähtivät käyntiin Vanha merimies muistelee -laululla, vaikka järvenrannassa oltiinkin. Lauluvalikoimaan olikin valittu erityisesti meri- ja järviaiheisia kappaleita. Vaikka Venetsialais-iltana tulia yhä enemmän nähdään, ja ilotulituksetkin ovat sallittuja, ovat Kiiltomatosoutelun tulet joskus aiheuttaneet hämmennystä.
– Yhtenä vuonna tänne tuli paikalle palokunta täydessä varustuksessa, kun joku oli soittanut, että rannassa palaa, Antti Sipilä naurahtaa kokosta.
– Tarjottiin sitten makkarat heille.
Paluumatkalla kirkkoveneen valot olivatkin ainoa valopilkku pimeydessä; taivaalle tosin ilmestyivät ilotulitusraketit kuin tilauksesta juuri, kun kirkkovene lähti matkaan takaisin kohti kirkon rantaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP