Pitäjät Tuulos

Kirjasto on säilynyt Syrjäntakana

Kirjastovirkailija Maritta Mäki työskentelee Tuuloksen kirjastossa kolmena päivänä viikossa. Kahtena päivänä kirjasto on auki omatoimikirjastona. Kuva: Maria Ilonen

Keski-Hämeelle kerrottiin viime viikolla, että Tuuloksen kirjastossa kaivattaisiin lisää kävijöitä sulku-uhan selättämiseksi. Lisäkävijät ovat lämpimästi tervetulleita, mutta palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta painottaa, että akuuttia sulku-uhkaa ei ole olemassa, kyse lienee väärinkäsityksestä.

Tuuloksen kirjasto-palvelupiste siis palvelee jatkossakin Syrjäntakana viitenä päivänä viikossa, joista kahtena omatoimikirjastona. Omatoimikirjasto toimii keskiviikkoisin ja torstaisin kello 11–15, silloin kirjastosta huolehtii 4H, joka toimii tällöin kirjaston kamerana eli valvoo tilaa. Omatoimiaikana kirjoja voi lainata ja palauttaa automaatilla. Näinä päivinä kirjastovirkailija Maritta Mäki työskentelee Hauhon kirjastossa. Muuten kirjasto on avoinna maanantaisin ja tiistaisin kello 13–18 ja perjantaisin kello 11–16.

Tuuloksen kirjastossa järjestetään satutunti joka toinen torstai, ja silloin Mäki käy yleensä pitämässä satutunnin Tuuloksessa ja ajelee sen jälkeen jatkamaan työpäivää Hauholle. Satutunneilla käykin runsaasti väkeä.

– Ensin luetaan satu ja sitten jutellaan. Sadusta piirtäminen on myös tärkeää, kertoo Mäki.

Muistikahvila kolmesti syksyn ja kevään aikana

Satutuntien lisäksi järjestetään Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen toimesta muistikahvila kirjaston luentosalissa kolme kertaa syksypuolella ja kolme kertaa kevään aikana.

– Me tarjoamme tilat, kun täällä on luentosali. Tuuloksessa on muuten huonosti yhteisiä tiloja tai sitten ne ovat hankalan matkan päässä, Maritta Mäki sanoo.

Marraskuun syksyn viimeisessä muistikahvilassa Hämeenlinnan Tavastian opiskelijat järjestivät tietovisan eriaiheisista kysymyksistä. Lisäksi haisteltiin tuttuja tuoksuja. Muistikahvilassa käy kymmenisen henkeä ja joka kerta järjestetään erilaista ohjelmaa. Ohjelmassa on ollut muun muassa luentoja historiasta sekä on vietetty entisajan kahvihetkeä ja saatu tietoa edunvalvonnasta. Seuraavan kerran muistikahvila on Tuuloksen kirjastossa ensi maanantaina 11.2. Silloin aiheena on ikäihmisen ajokyky.

Maritta Mäki kertoo muistikahvilan olevan yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa, joka on ollut edellytyksenä kirjaston säilymiselle Tuuloksessa. Kirjasto on ollut lakkautusuhan alla ja sitä on yritetty siirtää Syrjäntakaa Kauppakeskus Tuuloseen. Vuonna 2010 Sinikka Häppölä keräsi tuhat nimeä adressiin, joka puolusti kirjaston säilymistä ja kirjasto on säilynyt Syrjäntakana palvelemassa asukkaita.

Tuuloksessa on myös järjestetty ohjelmallinen yökirjasto yhteistyössä yhdistysten kanssa. Tänä vuonna sitä ei kuitenkaan pystytä järjestämään. Viime vuonna yökirjastossa vieraili yli sata kävijää. Ensi vuonna yökirjaston järjestämistä harkitaan taas.

Kirjastovirkailijan työssä parasta asiakkaat

Kirjastovirkailija Maritta Mäki muistelee työskennelleensä Tuuloksen kirjastossa ainakin viisitoista vuotta, aluksi osa-aikaisena, nyt kokoaikaisena. Työssä hänen mielestään parasta ovat ehdottomasti mukavat asiakkaat ja erityisesti lapset.

– Jokainen päivä on erilainen, olen kyllä periaatteessa ihan unelmatyössäni. Ja kirjoista pidän myös, hän lisää.

Lapsiperheiden Mäki sanoo lainaavan nykyään vähemmän kirjoja kuin aiemmin. Satutunneilla kyllä käy lapsia, mutta nykyään lapset pelaavat enemmän. Muuten Tuuloksessa ovat suosituimpien lainojen kärjessä muistakin kirjastoista tutut Kari Hotakaisen kirjoittama Kimi Räikkösen elämäkerta ja Enni Mustosen kirjat. Maritta Mäki sanoo, että ihmiset ovat oppineet hyvin varaamaan kirjoja. Varattuja kirjoja tulee Tuulokseen kolme kertaa viikossa. Yhtä kirjaa ei pienessä kirjastossa ole montaa kappaletta ja valikoimakin on luonnollisesti pienempi. Kun jokin kirja on esillä esimerkiksi lehdissä tai televisiossa, sen kysyntä lisääntyy heti.

 

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP