Pitäjät Tuulos

Kirkko sai perinteisen kukkakoristelun

Taina Leppänen, Anu Perttunen, Kirsi Lampinen ja Ida Kosonen asettelivat kukkakimppuja Tuuloksen kirkkoon kesätuuloslaisten kirkkopyhää varten. Kuva: Maria Ilonen

Perinteistä kesätuuloslaisten kirkkopyhää varten Tuuloksen kirkko on koristelu jo parinkymmenen vuoden ajan luonnon ja puutarhan kukkasin

Tuuloksessa vietettiin 19.7. perinteistä kesätuuloslaisten kirkkopyhää. Sitä ennen lauantai-iltana Tuuloksen kirkko koristeltiin juhla-asuun erilaisin kukkakimpuin ja -asetelmin. Tämä perinne on ollut voimissaan jo pitkään, kuten itse kesätuuloslaisten kirkkopyhäkin. Tänä vuonna koristelua organisoi Anu Perttunen, lisäksi mukana olivat Eeva-Liisa Kaloinen, Ida Kosonen, Kirsi Lampinen ja Taina Leppänen. Jokainen oli tehnyt omanlaisiaan kimppuja. Mukana oli tällä kertaa niin saunakukkaa, päivänkakkaraa, puna-apilaa, heiniä, kuun liljan lehtiä kuin kaurapellosta kerättyä kauraa.

– Jokaisella on ollut täysin vapaat kädet, mitä luonnonkukkia tai oman pihan kukkia on löytynyt, emme todellakaan ole mitään floristeja, Perttunen, Kosonen, Lampinen ja Leppänen kertovat.

Myös paikallinen kukkakauppa oli lahjoittanut pari kimppua, jotka oli tarkoitus asettaa kahvipöydän koristeeksi. Kesätuuloslaisten kirkkopyhän viettoon kun kuuluvat myös kirkkokahvit.

– Tämä on tällaista matalan kynnyksen osallistumista, on helppo osallistua ja vain mielikuvitus on rajana, kertovat koristelijat innostuksesta puuhaan.

Kuva: Maria Ilonen

Koristelut toteutettiin luonnosta sekä omista pihoista löytyneistä kukista. Kukkakimppuja aseteltiin eri puolille kirkkoa sekä myös ulos.

Ammattilaisia tai ei, viehättävän näköisiä kimppuja oli saatu aikaan. Pääkoristelijana toimi Eeva-Liisa Kaloinen, joka on ollut mukana puuhassa alusta alkaen. Kaloinen kertoo perinteen alun juontavan juurensa Tuuloksessa aikanaan järjestettyihin maaseutumarkkinoihin, joihin liittyi kesätuuloslaisten kirkkopyhä ja kirkkovenesoutu, jossa kirkkoherra soudettiin kirkkoveneellä kirkon rantaan ja siellä oli kirkkokuoro vastaanottamassa. Kirkkoherra avasi sitten maalaismarkkinat. Kirkkoja oli koristeltu kukin muualla jo aiemmin, muun muassa Rengossa on toteutettu luonnonkukkateemaa.

Maaseutumarkkinoiden järjestäminen päättyi jo kymmenisen vuotta sitten ja niitä ehdittiin pitää kymmenen vuoden ajan, joten kirkon koristelemisella on jo parinkymmenen vuoden perinteet. Myöskään kirkkovenesoutua ei ole järjestetty pariin vuoteen. Tänä vuonna se ei olisi ollut edes mahdollista koronarajoitusten vuoksi. Kesätuuloslaisten kirkkopyhä on kuitenkin säilynyt ja se on ollut myös varsin suosittu kirkkopyhä.

–  Aiemmin koristelu toteutettiin puhtaasti luonnonkukilla, nyt siellä on mukana vähän kaikenlaista. Joskus toteutus oli taiteellisesti kunnianhimoisempaakin, asettelimme kukka-asetelman jokaisen penkin päähän teipeillä, Eeva-Liisa Kaloinen muistelee.

Koristelemisessa mukana ollut väki on vaihdellut. Joka vuosi väkeä on sen verran puuhaan riittänyt, että kirkko on saatu koristettua kukkaloistoon.

– Aikoinaan Päivi Kaloinen teki upeat alttariasetelmat, nyt minä tein vain sellainen vaatimattomamman, Eeva-Liisa Kaloinen sanoo.

Kuva: Maria Ilonen

Tuuloksen kirkko on koristeltu kukin kesätuuloslaisten kirkkopyhää varten jo vuosien ajan.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat