Pitäjät Tuulos

Kirkkoherra ryhtyy hautaustoimiston pitäjäksi

Petri Laine tulee saamaan apua kukkavihkojen tekemiseen Riikka Parkkarilta. Laineen viimeinen messu Tuuloksen kirkkoherran virassa on ensi sunnuntaina Tuuloksen kirkossa kello 10. Sen jälkeen juodaan seurakuntakeskuksessa "Virasta sivuun" -kahvit. Kuva: Jussi Karvonen

Tuuloksen kirkkoherra Petri Laine rupeaa yrittäjäksi hautaustoimistossa ja samalla mies ryhtyy opiskelemaan palvelujen kehittämistä ja liiketaloutta koulutuskeskus Salpauksessa.

Petri Laine jää kaipaamaan yhdessä tekemisen meininkiä

Laineen ajatus elämänmuutoksesta kypsyi viimeisen puolen vuoden aikana. Viime marraskuussa tuomiokapituli päätti aloittaa prosessin, jossa Tuulosen seurakunta liitetään osaksi Lammin seurakuntaa.
– Vuodenvaihteessa vietin viikon yksin etelässä. Kävelin, uin ja pohdin yksinäisyydessä elämäni suuntaa. Se viikko selvitti ajatuksiani ja pystyin keräämään voimat siihen, että pystyn hoitamaan virkaani kevään ja kesän epämiellyttävissäkin tilanteissa.
Syyskuun alussa aloittaa toimintansa Hämeen Hautauspalvelu. Hautaustomisto eroaa muista saman alan yrityksistä konseptillaan.
– Menen asiakkaiden kotiin tai muihin sovittuihin paikkoihin, jossa voimme sopia kaikki hautajaisiin liittyvät järjestelyt, jotka kuuluvat hautaustoimistojen tarjontaan. Uskoisin että papin työstäni on etua surevien kohtaamisessa ja tunnen seurakuntien tavat hautausasioissa. Usein omaisten voimavarat ovat vähissä ja asioiden hoito on työlästä. Hoidamme kaiken, kuljetuksista arkuttamisiin ja paikalliset yhteistyöyritykset hoitavat kauttamme kukat ja pitopalvelut.
Hautauspalvelun toimialueena ovat Hämeenlinnan, Lahden ja Tampereen seudut. Niihin kaikkiin pystyy kulkemaan Tuuloksesta kohtuullisessa ajassa.
– Toiminta varmaan kehittyy ajan myötä. Pari viikkoa sitten kävin hakemassa Ruotsista yritykselle auton, joka on nyt rakennettavana hautaustoimiston tarkotuksiin.

Teneriffan viikko auttoi ratkaisuun

– Laadimme Tuuloksen seurakunnassa strategiaa pari vuotta tosissamme ja mietimme, miten pieni seurakunta voisi toimia pienillä varoillaan mahdollisimman hyvin. Seurakuntalaiset olivat innostuneesti mukana strategiatyössä ja ideoitakin syntyi. Tuomikapituli pyyhkäisi kaiken tuon työn hetkessä tyhjäksi ilmoittamalla seurakunnan muuttumisesta osaksi Lammin seurakuntaa.

– Teimme strategiaa kaksi vuotta ja uskoimme hyvään lopputulokseen, johon kaikki halusivat sitoutua, mutta vain kaksi kuukautta sen jälkeen kun olimme saaneet strategian valmiiksi ja käyneet piispantarkastuksen loppukeskustelun, sain tuomiokapitulin dekaanilta, Ari Hukarilta, sähköpostin liitosprosessin käynnistämisestä hänen aloitteestaan. Sähköposti tuli perjantai-illasta, joten paljoakaan ei ollut tyrmistyksessä tehtävissä.
Laine ei halunnut päättää mitään liian nopeasti.
– Joulun jälkeen oli sopiva aika miettiä ja vaimoni ymmärsi tilanteen. Niin lähdin Teneriffalle fundeeraamaan, kävelemään ja rukoilemaan. Päätin, että hoidan viran velvoittamat asiat loppuun, mutta sen rinnalle rupean miettimään muita vaihtoehtoja.
Laine on Lammin seurakunnan kappalaisena opintovapaalla seuraavat pari vuotta. Tuona aikana häntä tuuraa Janakkalalainen teologian tohtori ja pastori, Miika Anttila.
Laine toivoo, ettei yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen meininki katoaisi seurakuntalaisten keskuudesta minnekään
– En tiedä miten seurakuntien sulauttaminen vie kaikkea eteenpäin. Minun arvomaailmaani ei kertakaikkiaan sovi se, miten asiat hoidettiin. Ihminen unohdettiin siinä prosessissa. Hoidimme Tuuloksen seurakunnassa viime vuodet noin 150 000 euron vuosibudjetilla kaiken sisältäen esimerkiksi moniammatillisen joukkomme palkat. En voi ymmärtää, miten samat toiminnot voidaan pyörittää vielä halvemmalla.

Seurakuntaväestä jää hyvät muistot

Tuuloslaiset sitoutuivat seurakuntaansa vahvasti. Laine muisteleekin seurakuntalaisiaan lämmöllä.

– Seurakunnassa on aina yhdessä päätetty miten toimitaan ja mitä tehdään. Yhteistoiminta on ollut vaivatonta, koska ihmiset ovat olleet sitoutuneita seurakuntaan. Tuulos on omalaatuinen yhteisö, joka olisi halunnut oman seurakunnan. Yhdessä tekemisen meininki on ollut vahvuus. Esimerkiksi diakoniassa olemme järjestäneet viikoittaisen ruoka-avun, tehneet avustuspäätöksiä kymmeniä ja järjestäneet vanhusten virkistystoimintaa, eikä niistä töistä ole mennyt senttiäkään viranhaltijan palkkaan, Laine kertoo.
– Vapaaehtoisuus ja työntekijöiden moniosaaminen ovat nämä asiat mahdollistaneet. Kun kukaan ei ollut palkattuna virassa juuri nyt, etsinnässä kylläkin, saatiin siitä muodollinen syy yhdistämiselle.
Laine hoiti virkaansa yhdeksän vuotta.
– Se on monta kertaa enemmän kuin missään muualla olin virassa enkä tuona aikana edes harkinnut hakevani muihin virkoihin. Pappeuttaan ei täällä pääse pakoon. Kirkkoherran kasvot edustavat tiettyjä arvoja. Olen pitänyt siitä, ettei minun tarvitse olla kasvoton, eivätkä seurakuntalaisten ole minulle kasvottomia, koska tunnen heistä suurimman osan.
Laine syntyi Nastolassa ja vietti teinivuotensa Tuuloksessa. Pappina Laine kiersi Keiteleeellä, Hakunilassa, Asikkalassa, Janakkalassa ja Hollolassa. Tuulokseen Laine tuli Akaalta.
– Teini-iässä pidin Tuulosta maailman tylsimpänä paikkana, mutta nyt Tuuloksen rauhallisuus on parasta. En aio muuttaa täältä minnekään. Uusi työni hautausalan yrittäjänä perustuu siihen ajatukseen, että täältä Tuuloksesta on hyvä aja ihmisten luokse, maaseudulle tai kaupunkeihin, sanoo Laine.


Pahimmista paikoista on vain yksi suunta: ylöspäin. Tulevissa numeroissamme käsittelemme Lammin ja Tuuloksen seurakuntaliitoksen käytännön vaikutuksia ja uuden seurakunnan suunnitelmia yhteisen tulevaisuuden varalle.

Keski-Hämeen toimitus

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski