Pitäjät Lammi

Kirkonvalvojia kaivataan

Lammin kirkko

Lammin kirkko pyritään pitämään kesällä avoimena vapaaehtoisten voimin, jos tilanne sen sallii.

Lammin keskiaikainen kivikirkko on kesäisin avoimena vierailijoille. Perinteisesti kirkon aukiolo on järjestetty vapaaehtoisten kirkonvalvojien voimin. Juuret juontavat Lammin Sotaveteraanien johtokuntaan, joka loi aikoinaan systeemin, jossa veteraanit ja heidän puolisonsa ja leskensä huolehtivat kirkon vartioinnista, ja yhdistys sai tästä korvauksen. Sittemmin kirkonvalvojiksi ovat voineet ilmoittautua kaikki vapaaehtoiset. Kirkonvalvojien hankintaa ja valvontavuoroja organisoi Helena Veräväinen. Vapaaehtoisten valvojien haku kesäksi on juuri käynnistynyt.

Lähes kolmekymmenvuotinen kirkonvalvontaperinne katkesi viime kesänä koronan vuoksi.

– Suuri osa vapaaehtoisista on riskiryhmäläisiä ikänsä puolesta, joten jouduimme perumaan kirkonvalvonnan viime kesän osalta, ja seurakunta palkkasi tehtävään oppaan, Helena Veräväinen kertoo.

Tänä vuonna lähdetään kuitenkin toiveikkain mielin liikkeelle siitä ajatuksesta, että kirkon aukiolo voitaisiin hoitaa vapaaehtoisten voimin. Kirkossa riittää tilaa säilyttää turvavälit.

– Harvoin kirkossa kuitenkaan käy isoja ryhmiä kerralla, vaan perheitä tai muutama ihminen yhdessä. Nyt riskiryhmäläiset ehtivät saada rokotuksetkin ennen kesää, Veräväinen sanoo.

Lammin kirkko. Kuva: Maria Ilonen

Lammin kirkko on tunnettu muun muassa Bruno Tuukkasen maalauksista ja Johan Friedlin veistämästä alttarikokonaisuudesta.

Kirkonvalvojan tehtäviin kuuluu avata ja sulkea ovet, valojen sytyttäminen ja sammuttaminen ja kirkosta ja sen historiasta kertominen, mikäli vierailija siitä haluaa kuulla. Kirkossa on myös nauhoite, jossa kerrotaan kirkosta suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai saksaksi. Valvojaksi voi ilmoittautua Helena Veräväiselle huhtikuun puoleenväliin mennessä, minkä jälkeen Veräväinen laatii vartijavuorolistan ja lähettää vapaaehtoisille kirjeen.

Aiempina vuosina kirkonvalvojille on järjestetty erillinen opastus tehtävään kirkossa kevään aikana, mutta sellaista ei todennäköisesti tänä vuonna pystytä korona -rajoitusten vuoksi järjestämään. Kirkossa on luettavissa Kirsi Steniuksen ja Kaisu Koskuen kirjoittama Lammin kirkon historia, johon tutustumalla pääsee kuitenkin pitkälle. Lisäksi käytännön asioihin, kuten ovien ja valojen toimintaan voi tulla halutessaan tutustumaan ennen omaa mahdollista valvojavuoroa.

Kirkonvalvojista suuri osa on vakioporukkaa, joka on osallistunut puuhaan vuodesta toiseen. Uusiakin tulee mukaan vuosittain ja heidät toivotetaan tervetulleiksi. Kirkko on avoinna 7.6.–15.8. Vuoroja tulee kesän aikana yhteensä noin 140. Vuorot ovat päivittäin kello 11–14 ja 14–17

– Jotkut ovat koko päivän, ja jotkut ottavat jopa viidestä kuuteen vuoroa kesän aikana, toiset ottavat sen yhden vuoron. Vapaaehtoisia meillä on ollut vuosittain noin 80, ja hyvin on saatu aukiolo hoidettua. Ilmoittautua voi nyt, ja jos tilanne menee kovin huonoksi, sitten täytyy vain perua, Helena Veräväinen viittaa koronatilanteeseen.

Lammin kirkossa on perinteisesti riittänyt kävijöitä kesän aikana. Monet kiertävät keskiaikaisia kivikirkkoja. Lammin harmaakivinen kirkko on rakennettu 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa ja on tunnettu muun muassa Bruno Tuukkasen maalauksista ja Johan Friedlin veistämästä alttarikokonaisuudesta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat