Pitäjät Lammi

Kirkonvartijoita riittää vuodesta toiseen

Kirkonvartijat koolla Lammin kirkossa. Kuva: Maria Ilonen

Lammin keskiaikainen kivikirkko on tänäkin kesänä yleisölle avoinna päivittäin. Sen mahdollistavat vapaaehtoiset kirkonvartijat, joita on vuorolistalla kahdeksankymmentä.

Aikanaan Lammin Sotaveteraanien johtokunnan jäsenet ja silloinen kirkkoherra loivat systeemin, jossa veteraanit sekä heidän puolisonsa ja leskensä vartioivat vuoroillaan kirkkoa. Tämä perinne on jatkunut sukupolvesta toiseen ja alkava kesä on jo kahdeskymmenesviides, kun yhdistyksen toimesta ollaan kirkonvartijoina. Vanha, kaunis kirkko saadaan pidettyä avoimena ja yhdistys saa talkootyöstä myös korvauksen. Yhdistyksen varoissa kirkonvartioinnista saatava korvaus on tuntuva lisä.

Kirkonvartijoiksi on riittänyt tulijoita vuodesta toiseen.

– Ihmiset ovat varmaan huomanneet, että tämä on ihan mukavaa hommaa. Ilmeisesti tämä talkoilla kirkon auki pitäminen ei ihan yleistä Suomessa ole, kirkonvartioiden rekrytoinnista vastaava Helena Veräväinen kertoo.

Kirkko saadaan pidettyä koko kesän auki

Helena Veräväinen aloittaa rekrytoinnin maaliskuussa, kun ihmiset alkavat suunnitella kesäohjelmaansa. Toki aina tulee myös vaihtoja, mutta tuuraajan löytymisestä ei ole tullut ongelmaa. Kirkonvartiointivuoro on kolme tuntia kerrallaan. Kirk-ko on vierailijoille avoinna päivittäin kuuden tunnin ajan, yhdestätoista viiteen kaikkina muina päivinä kesäkuun alusta elokuun puoleenväliin paitsi juhannusaattona.

Jokainen päivä jakautuu kahteen vahtivuoroon, kello 11–14 ja 14–17. Toiset ottavat yhden vuoron kesän aikana, toiset tekevät useita vuoroja. Joku voi ottaa hoitaakseen kokonaisen päivän, monesti pariskunnat tai ystävykset ovat tehneet kaksi vuoroa peräkkäin yhdessä.

Lammin kirkkoherra Heli Ulvinen kiitti yhdistystä seurakunnan ja Hämeenlinnan seurakuntayhtymän puolesta.

– Vapaaehtoisten ansiosta saamme pidettyä kirkon ovet auki koko kesän. Muussa tapauksessa ehkä palkkaisimme osaksi kesää oppaan, Heli Ulvinen sanoo.

Tänä kesänä myös Tuuloksen kirkko pidetään avoinna joka päivä 24.6.–28.7. Arkisin paikalla on palkatt valvoja, viikonloppuisin kirkon valvonta hoidetaan myös Tuuloksessa vapaaehtoistoisvoimin.

Ystävät houkuttelivat ensikertalaisen

Erikoisammattimies Sami Takala piti tulevan kesän kirkonvartijoille opastusta kirkon ovien avaamisesta ja lukitsemisesta, kirkon valoista ja tiloista. Yhdessä kuunneltiin myös ääninauha, jonka kesävieraat voivat halutessaan kuunnella kirkossa vieraillessaan. Siinä kerrotaan vuosina 1490–1510 rakennetun kirkon historiasta. Jokainen kirkonvartija voi toki myös kertoa omia tietojaan kirkosta.

Mukana opastuksessa oli niin ensikertalaisia kuin vanhoja konkareitakin. Kesälammilaisiakin on saatu mukaan. Ensikertalaiset pääsivät kokeilemaan, miten kirkon oven avaaminen onnistuu.

– Väliovi pitää laittaa kiinni, ettei tule lintuja sisään, muistuttaa Helena Veräväinen.

Ensimmäistä kirkonvartijakesäänsä on aloittelemassa vantaalainen vapaa-ajan asukas Paula Lehmuskallio.

– Nämä rakkaat ystävät minut tähän houkuttelivat, Lehmuskallio viittaa ympärilleen.

– Tyttäreni on ollut samoissa tehtävissä Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla, joten tämä tehtävä menee nyt tyttäreltä äidille, eikä äidiltä tyttärelle, Lehmuskallio naurahtaa.

Kävijöillä usein yhteys kirkkoon

Toiset taas ovat olleet kirkkoa vartioimassa jo monet vuodet. Vapaaehtoisten yhteyshenkilönäkin toiminut Isto Haka on ollut mukana jo kauan. Lammille paluumuuttanut Haka muistaa erityisen hyvin erään vierailun.

– Arvokas rouva saapui kirkkoon ja esitteli itsensä Sireniksi, hänellä oli avustajana mukanaan nuorempi nainen. He tutkivat pitkään kirkkoa ja kun he olivat poistuneet, palasi nuorempi nainen kertomaan, että kyseessä oli Akseli Gallen-Kallelan pojantytär, Isto Haka muistelee.

Myös Sirkka Matoniemi on ollut pitkään kirkonvartijana.

– Suurella osalla kävijöistä on jokin yhteys kirkkoon. Kerran erään kävijän isoisän isä oli ollut täällä kirkkoherrana ja puutarhurin avustuksella onnistuimme löytämään tämän kirkkoherran haudan, Matoniemi kertoo.

Kirkko saattaa olla monelle kävijälle rippi- tai vihkikirkko.

Niin Isto Haka kuin Sirkka Matoniemikin tuumivat, että kirkonvartijaksi tuleminen kesäisin on heille lähes itsestään selvää uskollisuudesta ja hyvän asian vuoksi.

– On myös mukavaa, kun vanhoja lammilaisia saattaa poiketa, Isto Haka sanoo

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski