Pitäjät Keski-Häme

Koirille sopivat uimapaikat ovat kortilla

Kuva: Jussi Karvonen

Hauholla, Lammilla, Tuuloksessa tai Hämeenkoskella ei ole yhtään virallista koirien uimapaikkaa. Lähimmät koirille suunnatut uimarannat ovat Hämeenlinnan kantakaupungissa, Vääksyssä ja Lahdessa. Koiria ei saa lain mukaan uittaa yleisillä uimarannoilla tai niiden läheisyydessä. Pelkästään koiran tuominen uimarannalle on kielletty jo eläimen ulosteiden takia.

– Kyse on laista ja kaupungin järjestyssäännöstä, joten sinä mielessä asia on yksinkertainen ja selvä, sanoo puistotyönjohtaja Pekka Luotonen.

Järjestyssääntöjen lisäksi koiran kiinnipitovelvollisuus perustuu myös metsästyslakiin.
– Koiranomistajilla on monesti se harhaluulo, että metsässä ja maaseudulla koiria voi pitää kytkemättöminä ilman valvontaa. Metsästyslain mukaan koiraa ei kuitenkaan saa pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa, muistuttaa myös Kennelliitto omilla sivuillaan.

Hämeenlinnassa koirien uimarantoja on Katumajärvellä Idänpäässä, Alajärvellä sekä Vanajavedellä Varikonnniemessä ja Vikmanninlahdella. Vanajavedessä.

Kaupunki saa Luotosen mukaan jonkin verran valituksia koirien ulkoiluttamisista rannoilla. Koiria ei myökään saisi tuoda tulentekopaikoille, mistä kaupunki saa myös aika ajoin valituksia

Hollolassa ei ole lainkaan virallisia uimapaikkoja, lähimmät ovat Lahdessa.

– Lähtökohtaisesti koiria voi uittaa muualla kuin yleisillä uimarannoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Kunnan omistamien maiden rannoilla voi uittaa vapaasti, kunhan kyse ei ole yleisistä uimarannoista. Sopivia uimapaikkoja koirille ovat esimerkiksi veneiden vesillelaskupaikat. Yksityisillä rannoilla voi olla rajoituksia, eikä tietenkään pihapiireihin ole asiaa. Koirien uittamisesta ei ole meille juurikaan valituksia tullut, sanoo Hollolan kuntatekniikan päällikkö Ari Rinkinen.

Tuuloslainen koiraharrastaja Anu Perttunen toivoo, että kaupunki osoittaisi virallisen uimapaikan Keski-Hämeestä.

– Vettä ja rantoja riittää, mutta uimapaikkoja on lopuksi aika vähän. Osa rannoista on sellaisia, ettei sinne pääse tiheän kasvillisuuden takia. Mutapohjaisella rannoilla koiran uittaminen ei ole muutenkaan mukavaa, sanoo Perttunen.

Tuuloksen keskeisimmät rannat ovat hänen mukaansa hankalasti saavuitettavissa.

– Esimerkiksi Suolijärven rannat ovat yksityisten omistuksessa, eikä niissä voi koiraa uittaa ilman omistajan lupaa. Jos joitakin paikkoja olisikin, ne ovat vain yksityisteiltä saavutettavissa. Pannujärven rannat ovat käytännössä kaikki yksityisten omistuksessa. Joskus olen ehdottanut kyselijöille Tuuloksen kirkon takana olevaa Sairialanjokea, jonka rantaan pääse Kirkkokujan sillalta helposti jokeen. Yksi paikka on Ormajärvellä Untulassa venevalkama, joka sijaitsee yleiseltä uimarannalta sivussa. Myös joillakin Evon ulkoilualueen metsälammilla voi uittaa koiria, mutta Evollakin on luontoarvot huomioitava. Majavalammille ei koiraa pidä päästää. Hämeenlinnan ja Lahden uimapaikoille on turhan pitkä matka, eikä sinne ole mieltä lähteä, sanoo Perttunen.

Perttunen pitää virallista uimapaikkaa koirille tärkeänä myös vesipelastuksen takia.

– Omassa seurassanikin olisi luultavasti vesipelastuksesta kiinnostuneita koiraharrastajia, mutta sopivaa hiekkapohjaista ja matalarantaista paikkaa ei ole. Lahdessa kaupunki on sellaisen paikan osoittanut nimenomaan vesipelastuskoirien harjoituspaikaksi.

Perttunen muistuttaa, että koiran on aina oltava hallittavissa. Jokaisen koiranomistajan tulisi käyttää tervettä järkeä uittamisessa.

– Esimerkiksi vesilintujen pesimisaikaan pitää miettiä, minne voi koiran laskea uimaan.Ja vaikka uimapaikka löytyisi, voi vedessä esiintyä sinilevää, joka voi viedä koiralta hengen muutamassa tunnissa.

– Kaikkien koiranomistajien pitäisi muistaa hienotunteisuus. Koiraa ei kannata uittaa, jos se herättää pahennusta. Se on kaikkien koiranomistajien etu. Varminta on pyytää lupa vesialueen omistajalta, sano Perttunen.

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen Loma -erikoisnumerossa, joka on verkossa veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat