Pitäjät Hauho Lammi Tuulos

Korona kohtelee ravintola-alaa hyvin eri tavoin

Kuvituskuva: Colourbox

Take away -annokset ja kotiinkuljetukset auttavat, muuten on taisteltava.

Korona on kohdellut ravintola-alan yrityksiä hyvin eri tavalla. Osa joutuu käymään eloonjäämistaistelua, osalle korona on jopa hieman lisännyt asiakaskuntaa. Hämeenlinnan kaupunki on avannut yritysluettelon noutoannoksia ja kotiinkuljetuksia tarjoavista palveluista.

– Asiakkaiden määrä on kovasti vähentynyt, ihmiset eivät tunnu uskaltavan tulla edes hakemaan ruokaa. Medioissa on toitotettu, ettei ihmisten pitäisi käydä kuin kaupassa ja apteekissa. Osa pelkää tilannetta siinä määrin, etteivät he todellakaan uskaltaudu muualle. Uskoisin, että ihmiset hakisivat ruokaa, jos heille sanottaisiin, että hakekaa ruokaa myös ravintoloista, sanoo Jarno Sirrola Sir Smoke BBQ:sta.

Sirrolalle tämä vuosi on ollut henkiinjäämistaistelua. Sirrola kritisoi viranomaisten koronatiedostusta.

– Yrittäjän on itse etsittävä kaikki vastaukset ja päätökset syntyvät todella nopeasti. Esimerkiksi tämänhetkisen sulun kerrottiin alkavan 8.3. Pistimme Grillin kiinni ohjeiden mukaisesti. Jälkeenpäin selvisi, että olisi voinut olla auki vielä 8.3.

Take away -toiminta tietenkin grillillä onnistuu, mutta Sirrolalle kotiinkuljetus ei ole vaihtoehto.
– Meidän pitäisi hankkia auto ja palkata sille kuljettaja. Se on kannattavuuden kannalta sula mahdottomuus. Kuljetus voisi kannattaisi, jos asiakkaina olisi 2–3 isoa yritystä.

Papa`s Smokeryllä on viisi savustusvaunua, joiden pitäisi päästää rullaamaan tapahtumiin ensi kesänä.

– Viime kesä meni aika lailla pommiin, toista kesää tuskin enää talous kestää. Jos pääsisimme edes heinäkuussa liikenteeseen, olisi jotain pelastettavissa. Toisaalta monet tapahtumat on peruttu tai siirretty. Aika moni kesätapatuma muun muassa Riihimäen Erämessut on siirretty elokuulle. Jos kaikki on elokuussa, emme millään ehdi joka paikkaan.

– Pienyrityksiin olisi sattunut vähemmän jos kaikki olisi laitettu kiinni kuukaudeksi kuten Uudessa-Seelannissa tehtiin, siellä on koronasta päästy, mutta Suomessa rajoitukset vaihtelevat koko ajan. Street Foodin liikevaihto on koronavuonna pudonnut 90 prosenttia.

Kotiinkuljetus on ollut avuksi

Myllyn Kuppi & Kakku aloitti reilu viisi vuotta sitten lämpimän ruuan kotiinkuljetukset koteihin ja työpaikoille. Asiakkaat ovat pääsääntöisesti vanhuksia.

– Se on auttanut meitä suuresti korona-aikana. Joitakin työpaikkoja ja perheitä on tullut lisää. Samoin ruuan kotiinkuljetus ikäihmisille on kasvanut. Suurta hätää ei ole, mutta liikevaihto pudonnee tällä tilikaudella edellisestä 25–30 prosenttia. Mitään juhlia tai tapahtumia ei järjestetä, ja nimenomaan juhlien poisjäänti tuntuu liikevaihdossa, sanoo yrittäjä Päivi Hasila.
Yritys toimittaa lämmintä ruokaa Lammilla ja Tuuloksessa.

– Kotiinkuljetuspalvelut edellyttävät riittävän suurta asiakaskuntaa. Ihan pienellä määrällä ei kuljetus kannata. Toimitamme kaikille asiakkaille lämpimän ruuan lounasaikaan.

Tiedon hakeminen on Hasilankin mukaan jäänyt yrittäjän vastuulle.

– Hereillä pitää olla koko ajan, tietoa saa, kun itse sitä hankkii. Tietysti se teetättää töitä. Mitään tukia ei esimerkiksi ole haussa tällä hetkellä, mutta ehkä kevään aikana jotain tukipaketteja julkistetaan, Hasila kertoo.

Lammin Hovissa uusi ruokaravintola

Lammin Hovissakin on koettu väen väheneminen.

– Minusta tuntuu, etteivät lammilaiset edes tiedä, että Lammin Hovissa on tapahtunut paljon muutoksia, miettii Jojo Ozan, joka on viime viikkoina tehnyt tiloissa sisäremonttia.

– Tein aika paljon töitä ja tuloskin on mielestäni hyvä, mutta se menee vähän hukkaan, jollei ihmisiä käy.

Ozan kertoo, että Lammin Hovin yrittäjänä tällä hetkellä toimiva Okan Gencer on avannut Hoviin ruokaravintolan, jonka à la carte -listoilla ovat pizzojen ohella myös pihvit ja pasta-annokset. Gencer on lammilaisille tuttu Lammin Pesän aikaisempana yrittäjänä. Nyt hän pyörittää Hovia Jojon tyttären, Iida Maria Ozanin, vuokralaisena.

Jojo Ozanin mukaan Hovista voi hakea ruokaa, ja lähialueelle on myös ilmaiset kotiinkuljetukset. Viime vuonna lanseerattu grillikin avataan taas keväällä.

– Olen kuullut, että kaupungeissa monilla pizzerioilla menee kohtuullisesti, koska ihmiset hakevat nyt ruokaa ehkä vähän enemmänkin. En tiedä, onko Lammi tässä suhteessa liian pieni kylä, miettii Ozan.

Take away -palveluita pitäjissä

Hämeenlinnan kaupunki on paikallisten yrittäjien tukemiseksi avannut verkkosivuillaan listan niistä ravintoloista ja kahviloista, jotka korona-aikaan tarjoavat ruoka-annosten take away -palvelua. Kaupungin listaa täydennetään sivuston mukaan koko ajan, joten pitäjien yritysten kannattaa vielä lähettää kaupungille omiakin tietojaan. Listassa on erikseen mainittu yritykset, joista saa myös kotiinkuljetuksen.

Pitäjistä listalla olivat jutun julkaisuhetkellä alla olevat yritykset:

Hauho
Ravintola Neljä Oravaa, kotiinkuljetus
ma-pe 11-14.30
Hauhontie 17, Hauho

Wanhan Raitin Kievari
pe-la 11-21
Kirkkotie 4, Hauho

Hauhon Pizza Kebab, kotiinkuljetus
Vihniöntie 1, Hauho

Tuulos
Ravintola Onur Pizzeria, kotiinkuljetus
ma-to 9-21, pe-la 9-22, su 9-21
Kauppakeskus Tuulonen, Tuulos

Hesburger Tuulos, kotiinkuljetus (Wolt, Foodora)

Kahvilalistalla on myös Tuulosrievän itsepalvelumyymälä, Syrjäntaantie 58, Tuulos.

Hämeenkoskella take away -annoksia tarjoavat ainakin Koskikartanon Kahvila-Ravintola, Tampereentie 636 ja Meirami Ravintola Asikkalantie 2, josta saa tilattua myös kotiinkuljetuksen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat