Pitäjät Hämeenkoski Lammi

Korona vei koulut karanteeniin

Konnarin koulu. Kuva: Venla Sarvi

Konnarilla on karanteenissa jo sata oppilasta, Hämeenkoskellakin kymmeniä.

Hämeenkosken koulun apulaisrehtori Maria Keskisen mukaan Hämeenkosken koulussa on nyt varmistettu neljä koronatartuntaa, joiden vuoksi kaikkiaan 70 mahdollisesti altistunutta on asetettu terveysviranomaisten suosituksesta ja varotoimenpiteenä karanteeniin. Altistuneista Hämeenkosken koulun oppilaita on 58, henkilökunnan jäseniä yhdeksän sekä koulukyydin kuljettaja. Loput altistuneet olivat Kankaan koulun, Salpakankaan koulun ja Heinsuon koulun oppilaita.

Sunnuntaina samansuuntainen viesti tavoitti Konnarin koulun rehtorin Jari Jokisen, mutta isommassa koulussa altistuneiden oppilaiden määrä oli vieläkin isompi. Sunnuntaina tavoitettiin yhden mahdollisesti altistuneen luokan oppilaat, ja he eivät maanantaina tulleet enää kouluun, vaan jäivät karanteeniin. Maanantain aikana asetettiin terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti vielä kolme muuta luokkaa, siis kaikki ykkös- ja kakkosluokat, sekä kahdeksan henkilökunnan jäsentä karanteeniin.

– Meillä on koulussa ollut jokunen yksittäinen oppilas sairastumisen tai perheen sisällä olleen altistuksen vuoksi karanteenissa jo viime viikosta lähtien, ja iltapäivä- ja harrastustoimien sekä koulukuljetusten vuoksi joitakin oppilaita altistui nyt muiltakin luokilta, joten yhteensä karanteenissa oppilaita on tällä hetkellä noin sata, kertoo rehtori Jokinen.

Hänen mukaansa Lammilla on ollut jonkin verran tartuntaryppäitä, joissa ketju on kulkeutunut ensin työpaikalta perheisiin ja sieltä myös oppilaisiin. Kouluille tieto koronaan sairastuneista oppilaista tulee pääsääntöisesti vanhemmilta, joilla on velvollisuus ilmoittaa koululle heti, kun varmistus oppilaan sairastumisesta tai oppilaan karanteenimääräyksestä saadaan. Kouluun ei saa tulla vähäisilläkään flunssan oireilla. Korona kuitenkin tarttuu voimakkaimmin juuri ennen oireiden ilmaantumista, joten helposti käy niin, että altistus koulussakin ehtii tapahtua, ennen kuin tartunta huomataan.

Varsinaista tartuntalähdettä ei Lammilla ole Jokisen mukaan kuitenkaan ole pystytty selvittämään. Tämän vahvistaa myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

– Konnarin koulun ketjusta ei tiedetä tarkemmin, eli se on toistaiseksi niin sanottu epäselvä tartuntaketju, Leskinen kertoo Keski-Hämeelle. Tällä hetkellä Kanta-Hämeen tartuntaketjuista on epäselviä noin 16 prosenttia. Karanteenin aikana sairastuneita potilaita on 24 prosenttia. Karanteeniaika lasketaan alkamaan altistustilanteesta. Karanteeniin pelkän altistumisen vuoksi määrättyjen perheenjäseniä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen.

Hämeenkoskella tartunnat ovat olleet perheen sisäisiä.

– Tartunnat ovat lähteneet perhepiireistä, ja meillä tilanne eskaloitui eri ikäisten positiivisten tulosten myötä toiseen alkuluokan ryhmään sekä neljänteen luokkaan, iltapäivätoiminnan ryhmään sekä kuljetuksessa olevaan ryhmään, kertoo apulaisrehtori Maria Keskinen.

Kymmenien perheiden yhtäaikainen karanteeni on kuitenkin merkittävä asia pienessä pitäjässä, kun monen turvaverkosta saattaa ihmisiä olla samaan aikaan karanteenissa. Molempien koulujen karanteenissa olevat oppilaat ovat oikeutettuja kouluruokaan, mutta näin äkillisessä tilanteessa sen organisoiminen kestää tovin. Hämeenkoskella paketti pitää vielä noutaa koululta. Karanteenin aikana ei saa asioida lainkaan kodin ulkopuolella eli ei voi käydä edes kaupassa, joten naapuriapua tarvitaan nyt niin Koskella kuin Lammillakin.

Ohjeita ja neuvoja karanteenista selviytymiseen saa jokainen karanteeniin asetettu terveysviranomaisilta henkilökohtaisesti. Lisätietoja löytyy sairaanhoitopiirien verkkosivuilta ja niitä voi kysyä oman kunnan sosiaalipalveluista. Linkit palveluihin löydät myös Keski-Hämeen verkkosivuilta. Kouluista jaetaan tietoa myös Wilman välityksellä.

Johtajaylilääkäri Leskinen kannustaa kaikkia asukkaita noudattamaan nyt entistäkin huolellisemmin voimassa olevia ja jo tutuksi tulleita turvatoimia näillä tarkennuksilla:

o Kontaktit minimiin (oma perhe ja pieneksi rajattu määrä henkilöitä keitä tapaa).
o Turvavälit ja maskit käyttöön kaikissa kontakteissa paitsi oman kodin väen kesken.
o Jos kotona joku oireilee, testiin ja oireeton kotiväkikin toimii ennen tuloksen tuloa mahdollisimman omakaranteenimaisesti.

Rehtorit ovat molemmat olleet itsekin erittäin kiireisiä koronakaaoksen keskellä, mutta molemmat kiittävät koulunsa henkilökuntaa haastavassa tilanteessa.

– Viime keväänä tätä jo harjoiteltiin, silloin jouduttiin sukeltamaan syvään päähän ilman uimataitoa, mutta silloin opituilla taidoilla selvitään tästäkin yhdessä. Valoisaahan tässä on se, että karanteeni päättyy kahden viikon kuluttua, eikä etäopetuksessa tarvitse olla yhtä kauan kuin keväällä, sanoo Jari Jokinen.

– Toivotaan, että tilanne rauhoittuu nyt. Pääsiäinen onneksi tuo pienen hengähdyshetken hektiseen arkeen, komppaa Maria Keskinen.

Päijät-Hämeen ohjeet kotikaranteeniin määrätylle
Apua ja tukea koronatilanteeseen, Hämeenlinna
Keski-Hämeen koronalinkit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat