Korona Pitäjät Hauho

Koronavirus kurittaa tapahtumia ja tuottajia – Hauholaiset ehtoopidot peruttu

Kuva: Jouni Lehtonen

Hauho-Seuran johtokunta joutui tekemään raskaan päätöksen ja perumaan lauantaiksi kaavaillun lähiruokatapahtumansa, Hauholaiset ehtoopidot. Hauho-Seuran tiedotteen mukaan seura päätti vastuullisena tapahtumajärjestäjänä toimia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Tapahtuma siirretään järjestettäväksi lauantaina 10.10.2020.

Hauho-Seura päätyi viime perjantaina tähän ratkaisuun ennakoiden koronataudin leviävän kasvavalla nopeudella. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n mukaan uusi koronavirus leviää pääosin pisaratartuntana ja edellyttää lähikontaktia.

Toisten ihmisten kohtaamisten vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, siten hidastetaan epidemian leviämistä. Tällä viikolla tehdyt linjaukset ovat osoittaneet, että päätös ehtoopitojen perumisesta oli oikea.

Teema entistä ajankohtaisempi

Hauholaisten ehtoopitojen teemana on puhdas, lähellä tuotettu lähiruoka. Illallispöytään katetaan Hauho-Seuran emäntien lähiseudun tuottajien raaka-aineista valmistamia ruokia. Lauantaiksi olisi valmistettu Hauhonselältä pyydettyä haukea ja kuhaa sekä lähiseudun viljelijöiden kasvattamia kasviksia eri tavoin. Jälkiruoaksi oli luvassa kuusenkerkkäjäätelöä, lähituote sekin Luopioisista, Sarkasen tilalta.

Lähiruokakattauksen kruunuksi oli hankittu Pekkolan tilalta 25 kiloa karitsan lapaa rosvopaistia varten. Nyt lihat ovat Hauho-Seuran johtokunnan jäsenten pakastimissa odottamassa uutta käyttöä.

Hauholla Miehoilan kylässä sijaitsevan Pekkolan tilan emäntä Siri Taalas otti ilolla vastaan tapahtuman lähiruokateeman ja on nyt harmissaan tapahtuman peruuntumisesta.

– Oli mahtava ja arvostettava idea tehdä ehtoopitoihin aitoa lähiruokaa. Se on myös konkreettinen kädenojennus paikallisille yrittäjille ja lisää varmasti paikallisten tuotteiden tunnettuutta, Taalas kiittelee.

Lammastilan tärkein sesonki

Taalas kertoo, että häneltä ja mieheltään Jani Pekkolalta pidot olisivat valitettavasti muutenkin jääneet väliin, sillä lampolassa on karitsointiaika meneillään, ja se työllistää tällä hetkellä lähes ympäri vuorokauden.

Uuden koronaviruksen ai-nheuttamat poikkeusolot huolestuttavat Pekkolan tilalla. Mikä vaikutus tällä on lammastuotteiden menekkiin? Toimitukset ravintoloihin ainakin ovat jäissä, ja lampaanlihan tärkein sesonki on käsillä. Pekkolassa on nyt mietinnässä mahdollisuus järjestää pääsiäisen lihamyyntejä ulkotiloissa tai kotiin toimitettuna.

– Pääsiäinen osuu todennäköisesti pahimpaan epidemia-aikaan ja tosi vaikea on ennakoida, miten se vaikuttaa. Uskaltavatko ihmiset tulla tilalle hakemaan lihaa meiltä tai mennä ostamaan lammaspaistin kaupasta? Siri Taalas miettii.

Ensi kesänä Pekkolan tilalla on tarkoitus aloittaa lampaanmaidontuotanto, mutta nyt yrittäjiä huolettaa, miten maidon vastaanottavat pienjuustolat pärjäävät tuolloin. Tilalla on investoitu lampaanmaidontuotantoon ja uusiin tuotantorakennuksiin

– Olisi kova takaisku, jos emme pääsisikään aloittamaan suunnitellusti.

Lampurin oma terveys

Menekkivaikeuksien lisäksi lammastilallisten oma terveys huolestuttaa, erityisesti siksi että eläimet on hoidettava joka päivä, ja meneillään on vuoden tärkein ja työllistävin karitsointiaika.

– Tähän aikaa vuodesta oma työpanos on paljon vaikeammin korvattavissa, ja osaavia lammaslomittajia on normaalitilanteessakin vähän, Siri Taalas sanoo.

Ruoka riittää myös poikkeusoloissa

Hauholaisiin ehtoopitoihin oli tulossa vieraaksi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen. Hänelle oli ohjelmaan merkattu puheenvuoro otsikolla Ylistys suomalaiselle ruoalle. Uusi kalenterimerkintä on nyt tehty Aleksis Kiven päivään ensi lokakuulle.

Heidi Siivonen rauhoittelee kansalaisia; ruokaa Suomessa riittää myös poikkeusoloissa. Elintarvikealan toimijat ovat varautuneet epidemioihin ja moniin muihin mahdollisiin kriisitilanteisiin etukäteen. Tällä hetkellä Suomen maatalous, jalostava teollisuus ja kauppa toimivat aivan normaalisti.

– Suomessa huoltovarmuus on hyvällä tolalla, meillä on historiallinen taustaoppi ja nvaikuttimet itsestämme huo-nlehtimiseen, varautumiseen ja yhteisvastuullisuuteen, hän sanoo.

Itsenäisen valtion peruskiviä

Kotimaisen ruoan puolestapuhuja Siivonen muistuttaa, että viranomaiset toimivat Suomessa hyvin, ja elintarvikeketju on kunnossa. Teoreettisessa tilanteessa, jossa tuonti lakkaisi, oma alkutuotanto riittäisi ruokkimaan kaikki suomalaiset tyydyttävällä tavalla.

– Kriisitilanteissa omavaraisuus ja toimiva elintarvikejärjestelmä korostuvat, oma alkutuotanto ja jalostus ovat itsenäisen valtion peruskiviä, Siivonen linjaa.

Heidi Siivosen mukaan hamstraamaan ei kannata ryhtyä, siitä seuraa helposti turhaa ruokahävikkiä. Kotivara kannattaa kuitenkin pitää kunnossa. Siihen riittää, kun talouskunta pärjää kolme vuorokautta käymättä kaupassa.

Ruokamarkkina-asiantuntija opastaa, että kotivaraan sopivia tuotteita ovat erilaiset pakasteet, säilykkeet ja kuivat leivät

– Niihin löytyy myös paljon hyviä, kotimaisia vaihtoehtoja. Unohtaa ei sovi myöskään kahvia, teetä ja karamellia, joilla tunnetusti on mieltä virkistäviä vaikutuksia.

Huomaavaista on pitää huolta myös naapurin ikäihmisestä, toimien vaikkapa ruokalähettinä, jottei riskiryhmässä olevan henkilön tarvitse lähteä julkisille paikoille. Hallituksen maanantaina tekemän linjauksen mukaan yli 70-vuotiaiden tulisi välttää toisten ihmisten kohtaamisia ja pysytellä kotosalla.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski