Pitäjät Lammi

Koskelan uhria muistetaan Lammilla

Kynttilät Koskelan uhrin muistoksi sytytetään perjantaina 5.3.. Kuvituskuva: Colourbox

Helsingin Koskelassa kiusaamisen uhrina menehtyneen nuoren kohtalo on koskettanut monia. Facebookissa Oikeutta Koskelan uhrille – kiusaamista ja kouluväkivaltaa vastaan -ryhmässä on syntynyt idea kynttilöiden sytyttämisestä uhrin muistolle. Kynttilät syttyvät perjantaina 5.3.2021 usealla paikkakunnalla, ja myös Lammilla halutaan kunnioittaa uhrin muistoa. Kynttilät sytytetään muistolehdossa klo 18–20 välillä. Oman kynttilänsä voi tuoda jokainen, jota asia koskettaa.

Idean kynttilöiden sytyttämisestä myös Lammille laittoi liikkeelle sosiaalisessa mediassa Merja Toukovalkama, jolla on omakohtaista kokemusta siitä, kuinka oma lapsi on joutunut koulukiusatuksi, ja tilanteeseen ei ole puututtu.

– Nyt hän on päässyt eteenpäin ja lähtenyt opiskelemaan, mutta arvet ovat ikuisia, Toukovalkama sanoo koulukiusaamisen vaikutuksista.

Toukovalkama toivoi paikaksi Hakkalan koulun pihaa. Tämä ei kuitenkaan toteutunut.

Tuula Suokas. Kuva: Maria Ilonen

Tuula Suokas on luvannut huolehtia roskat pois sunnuntaina. Kynttilät Koskelan uhrin muistolle saavat palaa muistolehdossa perjantaista sunnuntaihin.

Myös Tuula Suokas on liittynyt Oikeutta Koskelan uhrille -ryhmään, missä tapaus on herättänyt voimakkaita tunteita ja keskustelua. Suokas otti tilaisuuden järjestämisen hoitaakseen ja oli yhteydessä Hakkalan kouluun. Koululla ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta irrottaa henkilöä, joka olisi ollut vastuussa tilaisuudesta ja mukaan tulivat myös paloturvallisuuskysymykset. Koulu käänsi katseet seurakunnan puoleen.

– Koulu tekee muutenkin tiivistä yhteistyötä seurakunnan kanssa. Seurakunnalla oli myös mahdollisuus irrottaa henkilöitä tätä varten. Monella muullakin paikkakunnalla tilaisuudessa on seurakunta mukana, Tuula Suokas kertoo ja on tyytyväinen, että seurakunta lähti mukaan.

Muistolyhdyt. Kuvituskuva: Colourbox

Kynttilät voi tuoda muistolehtoon, joka sijaitsee siunauskappelin yhteydessä. Paikalla pyydetään huomioimaan koronarajoitukset ja säilyttämään kahden metrin turvaväli sekä käyttämään kasvomaskia ja poistumaan paikalta oman kynttilän tuomisen jälkeen. Kirkkoherra Heli Ulvinen sekä seurakunnan nuorisotyöntekijä ovat paikalla, jos joku kaipaa keskusteluapua.

Suljetussa someryhmässä Tuula Suokas on huomannut, että paikalliset nuoret ovat reagoineet tapahtumaan hyvin voimakkaasti. Juuri heitä varten paikalle on tulossa nuorisotyöntekijä.

Vaikka kynttilöiden sytyttäminen ei tuo uhria takaisin, sillä halutaan uhrin muiston kunnioittamisen lisäksi muistuttaa, että kaikilla on vastuu reagoida kiusaamiseen ja väkivaltaan.

– Olen itse ollut koulukiusattu, ja se on aiheuttanut sen, että olen epäluuloinen ihmisiä kohtaan. Myös lapseni ovat joutuneet koulukiusatuiksi. Kivakoulu-systeemi ei kaikkien kohdalla toteudu. Koskelan uhrinkaan kohdalla kiusaamiseen ja väkivaltaan ei reagoitu, vaikka vanhemmat olivat sitä pyytäneet. Koulukiusaaminen ei ole enää mitään kiusaamista, vaan silkkaa väkivaltaa, kertoo Tuula Suokas.

Tuula Suokas. Kuva: Maria Ilonen

Kynttilän tuojia pyydetään huomioimaan korona-rajoitukset ja poistumaan paikalta oman kynttilän tuomisen jälkeen, noudattamaan turvavälejä ja käyttämään kasvomaskia.

Suokas otti aikoinaan ohjat omiin käsiinsä, mutta tästä huolimatta hän on sitä mieltä, että väkivaltaan ei pitäisi vastata väkivallalla. Vaikka Suokas on kokenut, että kiusaamiseen ei ole aina puututtu, Hakkalan yläasteelle hän antaa asioiden hoidosta tänä päivänä täyden kympin.
– Siellä on valvontakamerat, ja mahdolliseen kiusaamiseen puututaan heti.

Kynttilät saavat palaa muistolehdossa sunnuntaihin asti. Tuula Suokas on lupautunut korjaamaan roskat talteen.

Merja Toukovalkama ei itse pystynyt tilaisuutta organisoimaan ja on kiitollinen Tuula Suokkaalle, että tämä järjesti asiaa. Toukovalkama on kuitenkin pettynyt, että koulu ei lähtenyt mukaan.

– Olin ajatellut koulun pihaa, siellä nuoret viettävät muutenkin aikaa. Sillä olisimme menneet heidän lähelleen ja osoittaneet, että välitämme. Seurakunta ei sovi kaikkien arvomaailmaan, ja paikka on sivussa.

Katso kartta Lammin hautausmaasta ja muistolehdon sijainnista.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat