Pitäjät Hauho

Kotimaan matkailulla on iskun paikka

Hauholaista lähiruokaa parhaimmillaan. Savuhaukileipiä, kuhaa rapuliemessä sekä mallasleipää. Kuva: Jouni Lehtonen

Tehdään tulevaisuus yhdessä -teemaiseen maaseutu- ja ruokamatkailun verkkotapahtumaan välitettiin ääntä ja kuvaa Kajaanissa sijainneen päästudion lisäksi Helsingistä sekä neljältä matkailutilalta eri puolilta Suomea. Yksi näistä kohteista oli Hauhon Iloranta.

Leena Haavisto esitteli videoyhteyden välityksellä verkkoyleisölle Ilorannan lähiruokapöydän antimia. Tarjolla oli muun muassa purkitettua tilliahventa ja särkeä, savuhaukileipiä, rapuliemessä kypsytettyä kuhaa ja haukimurekepihvejä.

— Meillä on viljava ja järvirikas Häme. Saamme lähellä tuotettuja paikallisia raaka-aineita. Vieraamme arvostavat sitä, Leena Haavisto kertoi.

Kuva: Jouni Lehtonen

Ilorannan emäntä Leena Haavisto esitteli videoyhteyden välityksellä Ilorantaan katetun lähiruokapöydän antimia. Kuvaajana toimi Virpi Juutinen.

Pääruoaksi katettiin hirvipataa, uunipunajuuria ja hauholaista erikoisherkkua, mokkoa eli imellettyä perunalaatikkoa.

Etäyhteydellä kuvattu ruoka innosti tapahtumaa kotitoimistoissaan seuranneet osallistujat herkulliseen kommentointiin sosiaalisessa mediassa.

— Livefiidi Ilorannan lounaspöydästä on ihan killeri. Kuola valuu näppikselle. Mahtavaa ja herkullista.

Perinteikästä matkailutilaa luotsaa jo neljäs sukupolvi. Yrittäjä Samu Lescelius hakee kansainvälisistä asiakkaista kasvua perinteisten lomasesonkien ulkopuolelle. Koronapandemia on pysäyttänyt ulkomaisten asiakkaiden tulon. Lähimatkailusta haetaan nyt uutta vauhtia.

— Kun syksyllä alkoi näyttää, ettemme pääse Berliinissä järjestettävään ruoka-alan Grüne Wochen -messutapahtumaan, niin pallottelimme ideaa samaan aikaan verkossa järjestettävästä varjotapahtumasta, Samu Lescelius kertoo Tehdään tulevaisuus yhdessä -tapahtuman synnystä.

Kuva: Jouni Lehtonen

Minna Takala (vasemmalla), Karita Toivanen, Samu Lescelius ja Virpi Juutinen seurasivat päivän aikana esitettyjä puheenvuoroja ja poimivat niistä ideoita hämäläisen matkailun kehittämiseen.

Maaseutumatkailua kehittävä Lomalaidun ry. otti tapahtumaidean vastaan ja se toteutettiin 27. tammikuuta. Matkailuyrittäjä ja juontaja Lauri Salovaaran luotsaamana verkon kautta välitettiin ruoka- ja matkailualan asiantuntijoiden puheenvuoroja koko päivän ajan. Hämeestä ääneen pääsi myös Lammin Sahdin perustaja Pekka Kääriäinen.

Ilorannan herkkupöydän makuraadiksi oli paikalle kutsuttu Karita Toivanen MTK Hämeen Ruokaviesti-hankkeesta ja Hämeen liiton aluekehitysasiantuntija Minna Takala. Päivän aikana seurattiin puheenvuoroja ja ideoitiin hämäläistä matkailua.

-Poimimme niistä tänne Hämeeseen sopivia asioita. Tarkoituksena on virittää Taste of Häme -yhteistyö käyntiin ja tavoitteena on olla Suomen paras ruokaaakunta, Karita Toivanen kertoo.

Kuva: Jouni Lehtonen

Talven eksotiikkaa Suomen väestöllisessä keskipisteessä Hauholla.

Matkailualalla on otollinen iskun paikka, sillä poikkeusolojen vuoksi suomalaisten matkailu suuntautuu kotimaan kohteisiin.

— Nyt on oikea hetki nostaa hämäläistä henkeä ja brändätä hämäläistä ruokaa. Tarvitaan tervettä ylpeyttä ja uskoa omaan tekemiseen. Aitous ja rehellisyys on hämäläistä kulttuuriperintöä, Minna Takala kehuu.

Lammilainen Pekka Kääriäinen on vuosikymmenten ajan nostanut esiin suomalaista ruokaa ja etenkin juomaa. Kääriäinen on tullut tunnetuksi viemällä suomalaisten pienpanimoiden olutta Saksaan.

— Saksa on oluen suurmaa erityisesti lager- ja vehnäoluissa. Mutta craft-olutkulttuuri ei ole niin vahvaa, kiinnostusta siihen on, Kääriäinen kertoo.

Uutuutena Saksan markkinoille ollaan viemässä kuuden käsityöläisoluen maistelupakkauksia.

Ulkomaisten turistien houkuttelussa Hämeeseen Kääriäisen mielestä tärkeää on konseptointi.

— Meillä on hyvät lähtökohdat, mutta ilman paketointia ei kauppa käy. Tarvitaan valmiita tuotteita, hän muistuttaa.

Kuva: Jouni Lehtonen

Matkailualalla on nyt otollinen iskun paikka, kun poikkeusolojen vuoksi suomalaisten matkailu suuntautuu kotimaan kohteisiin.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski