Pitäjät Keski-Häme

Kotimaista rengasvalmistusta Lammilla jo yli 40 vuotta

Antti Vallinen, Timo Vallinen ja Heikki Vallinen. Kuvat: Terhi Sydänsaari

Reilu nelikymppinen Ässä Uusiorenkaat juhlii kotimaisen rengasvalmistuksen merkkipäivää koko tämän viikon. Ässiä on tehty Lammilla jo 41 vuotta. Ensimmäinen Ässärengas valmistettiin Lammilla 8.3.1978.

Ässä Renkaan perustivat Reijo Honkala ja Risto Vallinen Lammin Niemenkulmaan Talvitientielle, missä tehdas sijaitsee edelleen alkuperäisellä paikallaan. Alkuvaiheessa perustajien lisäksi yrityksessä työskentelivät kummankin puolisot sekä vuodesta 1981 alkaen myös Riston veljenpoika ja nykyinen Ässä Uusiorenkaan yrittäjä Antti Vallinen.

Perustajista Reijo Honkalalla oli kokemusta rengasalalta jo vuodesta 1958 asti, joten toiminnan käynnistyksellä oli vankkaa kokemuspohjaa. Nimi Ässä Rengas syntyi ajatuksesta, että valmistuksessa haluttiin olla alan ykkösiä, ässiä.

Pinnoitettuja renkaita tuotiin yrityksen perustamisen aikaan Suomeen paljon ulkomailta, joten uusi yritys vastasi heti markkinoiden kysyntään. Henkilö- ja pakettiautojen kesä- ja talvirenkaiden lisäksi yritys valmisti kilparenkaita. Tuotantomäärät olivat alussa noin 15 000 kappaletta vuosittain, ja
valmistus kasvoi kysynnän ja renkaan tunnettuuden lisääntyessä. Huippuvuosina, vuosituhannen vaihteessa ja ensimmäisellä vuosikymmenellä, renkaita valmistettiin 200 renkaan päivävauhdilla. Renkaat myytiin pääosin jälleenmyyjäverkoston kautta, mutta myös suoraan tehtaalta. Kevään suunnitelmissa on oman verkkokaupan avaaminen.

Perheyritys kolmessa polvessa

Ässän omistushistoriaan on osunut useampi iso muutosvaihe. Ässä Rengas siirtyi kokonaan Honkalan perheen omistukseen muutama vuosi sen jälkeen, kun Risto Vallinen menehtyi vuonna 1996. Vuonna 2010 toisen perustajan, Reijo Honkalan, menehtymisen jälkeen hänen poikansa Petri Honkala otti perheyrityksen joh-
dettavakseen. Viimeisin muutos tapahtui lokakuussa 2016, kun Antti Vallinen osti tuotantovälineet oman yrityksensä siipien suojiin. Tuolloin yrityksen nimeksi tuli Ässä Uusiorenkaat ajan ympäristönäkökulmaa ja -henkeä mukaillen.

Panostus laatuun ja ympäristöön olikin jo tuonut yritykselle ensimmäisenä Suomessa EU:n e-hyväksynnän tuotteelle. Vuosituhannen vaihteen jälkeen Ässä sertifioi myös valmistuksensa täyttämään ISO 9001 ja ISO-14001 laatu- ja ympäristövaatimukset.

Ässä Uusiorenkaat on tänä päivänä perheyritys kolmessa polvessa. Toiminnasta vastaa Antin lisäksi Ässä Uusiorenkaiden hallituksen puheenjohtaja ja Antin tärkeä sparraaja, vaimo Sveta Vallinen. Tuotannon pitkäaikaiset luottotyöntekijät ovat Antin veli Heikki Vallinen sekä Antin poika Timo Vallinen. Taustalla auttelevat aina tarvittaessa myös Antin ja Heikin vanhemmat. Sesonkiapuna yritys käyttää lisäksi tuttuja rengasasentajia ja paikallisia yhteistyöyrityksiä.

Tällä hetkellä Ässä Uusiorenkaat on tiettävästi ainoa rengasvalmistaja, joka valmistaa kaikki renkaansa Suomessa.

Kuvassa vasemmalla Antti Vallinen (yrittäjä) tekemässä renkaalle lopputarkastusta. Keskellä Timo Vallinen (Antin poika) on etsinyt varastosta retrovanteet ja oikealla Heikki Vallinen (Antin veli) esitasapainottaa rengasta.
Kuvat on ottanut Terhi Sydänsaari.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski