Pitäjät Kulttuuri Hauho

Kotkossa ovet auki museoemännän nimipäivänä

Johanna Henttinen. Kuva: Maria Ilonen

Avoimet ovet innostivat monia tutustumaan museoalueeseen rakennuksiin ensimmäistä kertaa, myös museoemännän maustepurkit olivat  nähtävinä.

Kotkon ulkomuseoalueen rakennukset ovat yleensä avoimena ainoastaan tapahtumien yhteydessä. Tänä kesänä tapahtumat sieltä peruttiin, joten museoemäntä Johanna Henttinen päätti viettää nimipäiviään pitämällä museorakennusten ovia avoimena yleisölle nimipäivänsä kunniaksi.

– Missäpä sitä muualla nimipäiviään viettäisi kuin lempipaikassaan, Henttinen naurahtaa.

– Tästä Halpparin talosta on tullut minulle hyvin tärkeä ja ensin ajattelinkin pitää vain tätä auki, mutta kun sain mukaan talkootyövoimaa, päätin pitää kaikki rakennukset avoimena, hän sanoo Kaukkalan kylästä siirretystä, 1700-luvulla rakennetusta ja 1900-luvun talonpoikaiselämän asuun sisustetusta talosta.

Normaalisti Linnaseutu Ry:ssä kyläkoordinaattorina työskentelevä Henttinen toimii kesälomansa aikana Hauho-Seuran museoemäntänä ja on nyt työskennellyt esinemuseolla. Avointen ovien päivänä Henttinen kertoo väkeä käyneen tasaisesti. Moni on kertonut tulleensa nyt ensimmäistä kertaa, vaikka asuisi ihan kirkonkylälläkin, joten päivälle oli selkeästi tilausta.

Kuva: Maria Ilonen

Mäkitupalaissavusauna on rakennettu vuonna 1804. Se on siirretty Kotkoon Torvoilasta. Kotkon alueen museorakennuksista osa on tuotu Hauhon eri kylistä.

Halpparin talon lisäksi Kotkon ulkomuseoalueella on useita muita rakennuksia, joista osa on siirretty museoalueelle muista Hauhon kylistä. 1800-luvun alussa rakennettu mäkitupalaisen aitta on siirretty Tuittulan kylästä vuonna 1960. Vuonna 1804 rakennettu mäkitupalaissavusauna on siirretty Torvoilasta. Pyöreistä kuusihirsistä rakennettu olkilato on 1900-luvun alusta ja sen permanto on ajan tavan mukaista rakennustapaa noudattava eli tehty halkaistuista kuusipuista. Hauhon pappilan vanha hirsihyyskä on siirretty alueelle vuonna 1969. Kolmepyttyisen ja kaksi lastenpyttyä sisältävän hyyskän rakennutti pastori Filip Danielson. Tällaista rakennusta sanottiin hienommassa kielessä aikanaan pikkukamariksi. Lisäksi alueella sijaitsee mamsellimainen tuulimylly, joka on Alvettulassa jauhanut vuoteen 1890 asti, sieltä se on siirretty Ilmoilan kylään, missä se on ollut käytössä vuoteen 1918 asti.

Alueen rakennuksiin oli ensimmäistä kertaa tutustumassa myös helsinkiläinen Alvettulan kesäasukas Pirkko Koski. Koski kertoo kierrelleensä alueella aiemminkin, mutta nyt vasta päässyt ensimmäistä kertaa katsomaan rakennusten sisätiloja.

– Tämä on vähän kuin paikallinen Seurasaari, sanoo Koski viitaten Helsingin Seurasaaren ulkomuseoalueeseen, missä on myös muualta paikalle tuotuja museorakennuksia.

Koski kertoo mielellään kiertelevänsä tutustumassa museoihin ja Hauhon esinemuseossa hän on vieraillut monesti, jo useamman kerran tänäkin kesänä.

Kuva: Maria Ilonen

Hauhon pappilan vanhan hirsihyyskän rakennutti aikanaan pastori Filip Danielson, joka oli pastorina vuosina 1851-1865.

Rakennusten lisäksi avointen ovien päivänä pääsi tutustumaan Johanna Henttisen vanhojen maustepurkkien kokoelmaan. Kaikesta vanhasta tavarasta viehättynyt Henttinen kertoo maustepurkkien keräilemisen alkaneen aikaan, kun hän vakituisesti Hauholle muutettuaan kymmenen vuotta sitten löysi erään maustepurkin kesätorilta. Vanhimmat hänen kokoelmansa purkeista ovat neliskanttiset, peltiset purkit, jotka ovat 1920-luvulta. Kaikista pienimmät purkit ovat 30-40-luvuilta. Maustepurkkeja hän haalii esimerkiksi kirpputoreilta ja joissakin on vielä vanhoja mausteita sisälläkin, kuten 20-luvun kanelitangot olivat säilyneet purkissa edelleen.

Avointen ovien päivään Kotkossa Johanna Henttinen on erittäin tyytyväinen.

– Olen ajatellut, että voisin tätä alkaa pitää useamminkin avoimena ihan talkoohengessä. Tämä on minulle sellainen kaikkien aikojen museokesä, hän hymyilee ja kertoo viihtyvänsä museossa niin hyvin, ettei kesälomaa mukavilta hommilta juuri kaipaa.

Kuva: Maria Ilonen

Johanna Henttisen vanhojen maustepurkkien keräily lähti liikkeelle yhdestä purkista. Vanhimmat kokoelman purkit ovat neliskanttiset purkit 1920-luvulta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat