Pitäjät Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Kouluissa pyritään levolliseen starttiin koronasta huolimatta

Hämeenkosken koullu.

Koulun alku on myös rehtoreille mukavaa ja innostavaa aikaa. Tänä vuonna kouluissa joudutaan noudattamaan vielä monia koronan mukanaan tuomia rajoituksia etäisyyksien ja käsien pesujen suhteen, eikä monia perinteisiä tilaisuuksia vielä pystytä järjestämään. Syksy halutaan kuitenkin aloittaa mahdollisimman levollisesti ja turvallisuutta rakentaen. Kodeilta toivotaan ymmärrystä ja hyvää yhteistyötä.

Tuuloksen koulu.

Tuuloksessa on kesän aikana keskitytty ennen kaikkea koulun remonttiin.

— Töitä on tehty läpi kesän ja valmista taitaa tulla juuri, kertoo rehtori Antti Lamminpää. Koulu on siirtymässä maalämpöön, ja siihen liittyvien porausten jälkeen pihan asfalttia on pitänyt uusia. Monitoimihallikin on maalattu, väliverhot ja kiipeilyrenkaat on uusittu ja paikat ovat valmiita pienten koululaisten saapumiselle.

Alvettulan kyläkoulu ja sen rehtori Jukka Isotalo. Kuva: Joonas Muurimäki

Myös Hauholla halutaan keskittyä nimenomaan pienimpien koululaisten koulutien tasoittamiseen.

— Fokus on rajoitusten keskelläkin ennen kaikkea mielekkäässä koulutyössä. Erityisen tärkeä aloitus on yhdeksälle uudelle ekaluokkalaiselle, toteaa Alvettulan koulun rehtori Jukka Isotalo iloisena siitä, että välillä lopetusuhankin alla olleen Alvettulan koulun oppilasmäärä kasvaa.

— Toivon tulevalta lukuvuodelta turvallista arkea ja onnistumisen kokemuksia kouluyhteisössä. Kotien kanssa toivon jatkuvan saman luottamuksen ilmapiirin, joka on koulumme vahvuus, Isotalo sanoo.

Maskien käyttöön koulutkaan eivät vielä ole saaneet ohjeistusta, joten koulutyö käynnistetään niillä ohjeilla ja määräyksillä, mitä THL:stä ja opetushallituksesta on saatu. Tosin Hämeenkoskella on apulaisrehtori Maria Keskisen mukaan ideoitu käsityöopettajien kesken, että syksy voitaisiin aloittaa oppilaiden kanssa maskien ompelemisesta .

— Rehtorina toivon, että päästäisiin normaalioloihin nopeasti, vaikkakin se taitaa olla kaukainen haave tällä hetkellä, Keskinen pohtii.

Maria Keskinen kertoo, että Hämeenkoskella aloittaa koulunsa tänä vuonna peräti 31 uutta ekaluokkalaista. Kuva: Maria Ilonen

— Kesällä voimaantulleen lainsäädännön mukaan on mahdollista päättää tarvittavista poikkeusjärjestelyistä nyt paikallisesti, eli opetuksenjärjestäjällä on viime keväistä laajemmat valtuudet tehdä tilanteen vaatimia ratkaisuja. Käytännössä meillä on ohje valmistella esimerkiksi etäopetusjärjestelyihin siirtymistä tilanteen niin vaatiessa. Tällä kertaa nuo järjestelyt on mahdollista määritellä paikkakuntakohtaisesti ja tietenkin vaikkapa koulukohtaisesti tilanteen niin vaatiessa, kertoo Konnarin koulun rehtori Jari Jokinen.

Kontaktien määrän minimoiminen on koulutyössä edelleen tärkeä keino estää koronan mahdollista leviämistä. Kukin koulu määrittelee omaan tilanteeseensa sopivat käytännöt ja ohjeistaa perheitä toimimaan niiden mukaisesti. Tarvittaessa muiden kuin oppilaiden sekä koulun henkilökunnan oleskelua koulun alueella vältetään.

Konnarin koulu.

Vanhempia muistutetaan myös siitä, että nyt on erityisen tärkeää se, ettei kukaan tule kouluun sairaana. Ei silloinkaan, vaikka oireiden takana ei olisi korona.

— Kouluun tullaan, kun kaikki oireet ovat hävinneet ja lapsi on terve. Tämä siis tarkoittaa myös näitä yleisiä nuha/kuume/flunssa/vatsatautioireilua, sanoo myös rehtori Jokinen.

Maria Keskinen toivoo myös, että missään perheessä ei nyt suunniteltaisi ulkomaan matkoja, jotta koulussa vältyttäisiin mahdollisilta riskitilanteilta.

 

Eteläisten koulu.

Eteläisten koulun rehtorin Joonas Rokkasen mukaan koulutyöhön ja normaaliin arkeen on mukava palata. Vaikka tänä vuonna kouluissa joudutaan noudattamaan erilaisia rajoituksia, on tilanne hieman viime kevättä helpompi, koska silloin jouduttiin uusia käytäntöjä miettimään perinpohjaisesti, ja tuolloin laadittua suunnitelmaa pystytään nyt käyttämään pohjana.

— Odotan, että kaikesta huolimatta saamme aikaiseksi hyvän lukuvuoden. Jokaisessa tilanteessa on myös mahdollisuutensa ja ehkä nyt on aikaa keskittyä perusasioihin, Rokkanen miettii.

Koulut alkoivat Hämeenlinnassa tiistaina 11.8. ja Hämeenkoskella keskiviikkona 12.8. Kaikista kouluista lähetetään yhteiset terveiset myös Keski-Hämeen lukijoille: suuri joukko pieniä ihmisiä on taas pitäjissäkin aloittamassa koulutietään. Teemmehän liikenteessäkin kaiken mahdollisen sen eteen, että tie olisi heille turvallinen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat