Pitäjät

Kouluruokailut sujuivat hyvin lakkopäivinäkin

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton lakko vaikutti ruokahuoltoon päiväkodeissa ja kouluissa Hauholla, Lammilla ja Tuuloksessa maanantaina ja tiistaina. Hämeenlinnan kaupunki tiedotti torstaina, että erityisruokavalioista voitiin tarjota gluteeniton vaihtoehto ja esitti toiveen huoltajille, että nämä laittaisivat omia eväitä muita erityisruokavaliota noudattaville lapsille. Koulujen ja päiväkotien ruokalista koostui pääasiassa muroista, mehukeitosta, säilykehedelmistä, näkkileivästä ja levitteestä.

Eteläisissä lapset saivat lämpimän lounaan ravintolassa

Tuuloksen koulun rehtori Antti Lamminpää kertoi, että ruokailut ovat sujuneet ilman isompaa hämminkiä.
– Koulussa oli tarjolla muroja, mehukeittoa, säilykeananasta, näkkileipää, levitettä sekä juotavaksi mehua, vettä, maitoa ja piimää. Osalla oppilaista oli omia eväitä mukana ja niitä syötiin lisäksi. Emäntämme Raija oli paikalla ruokaa tarjoamassa. Omia eväitä sai tuoda kotoa mukaan, Lamminpää kertoo.

Päiväkodeissakin pärjättiin päiväkodin johtaja Maaret Arosen mukaan hyvin.
– Kaikki on mennyt ihan hyvin ilman mitään ongelmia Hauholla, Lammilla ja Tuuloksessa. Oli yllätys, että meillä oli keittiöhenkilökunta paikalla, ja lapsille oli tarjolla puuroa, muroja, mehukeittoa, hedelmiä ja näkkäriä. Ruokavalioissa oli huomioitu myös gluteeniton ja maidoton vaihtoehto. Lisäksi erityisruokavaliolaisilla oli omat eväät ja oli niitä monella muullakin. Lapsista oli hauskaa, kun oli omat eväät mukana. Alvettulan kyläyhdistys tarjosi Alvettulan koululaisille ja päiväkodin lapsille jauhelihakeittoa maanantaina ja kinkkukiusausta tiistaina, Aronen kertoo.

Hauholla Eteläisten Paikallinen Bar Baari tarjosi lounaan Eteläisten koulun oppilaille maanantaina ja tiistaina. Ravintolatyöntekijä Sanna Lehtonen kertoi ravintolan omistajalle Arjo Kokkolalle lakon aiheuttamasta tilanteesta koulussa ja päiväkodeissa.

– Kysyin Arjolta, voivatko kolme lastani tulla syömään tänne lakkopäivinä. Arjo mietti hetken aikaa ja sanoi, että ruokitaan koko koulu, Lehtonen kertoo.

Kokkola julkaisi torstai-iltana Facebookissa videon, jossa kertoi, että koululaiset ovat tervetulleita syömään Eteläisten Bar Baariin lakkopäivinä.
– Heti videon julkaisemisen jälkeen perjantaina iso iltapäivälehti otti yhteyttä ja sitten alkoi tulla yhteydenottoja paikallisilta sekä myös ulkopaikkakuntalaisilta. Paikalliset maanviljelijät Jussi ja Kalle Sillanpää lahjoittivat perunat ruokailuun. Kuljetusliike Nuopposelta sekä yksityisiltä nimettömiltä lahjoittajilta tuli raha-avustuksia, ja Eteläisten koulun vanhempainyhdistys piti vapaaehtoisen ruokakassakeräyksen, Kokkola kertoo.

– Tämä ei ollut mikään poliittinen kannanotto, en halua ottaa kantaa mihinkään suuntaan. Haluttiin vain auttaa lapsia ja taata heille ilmainen kouluruoka. Meillä on hieno kyläyhteisöllisyys. Pienistä ongelmista päästään yli, kun porukalla tehdään hyvää. Suurin palkka tästä on lasten hyvä mieli, Kokkola painottaa.
Eteläisten koulun oppilaat kävivät porrastetusti luokittain syömässä lounaan ravintolassa.

– Ehdotus veloituksettomaan ruokailuun tuli ravintolalta perjantaina, ja pienen harkinnan jälkeen otimme tarjouksen vastaan. Meidän koulumme yksi arvo on yhteisöllisyys, ja tämä mielestäni edustaa sitä. Koulu sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä ravintolasta, joten ruokailuun tuleminen ei vaikuttanut koulupäivään, Eteläisten koulun rehtori Joonas Rokkanen kertoo.

Sanna Lehtonen kertoo, että osa ruuista esivalmistettiin edellisenä päivänä, ja heti aamulla alkoi 120 hengelle ruokien valmistaminen. Ruokailu järjestettiin kolmen henkilön voimin. Mukana olivat Lehtosen lisäksi ravintolatyöntekijä Tuire Nieminen ja assistentti Heikki Syrjälä.

– Teimme ruuat lasten toiveiden mukaan ja tarjolla oli ranskalaisia, nakkeja, lihapullia, perunoita, jauhelihakastiketta ja vihanneksia. Lapset ovat olleet todella iloisia. Ideana tässä oli, että lapset saadaan ruokittua ja eivät joudu kärsimään tästä tilanteesta. Itselle tuli myös hyvä mieli. Arjo oli hengessä mukana, vaikka ei päässytkään paikan päälle työmatkan vuoksi, kertoo Lehtonen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski