Korona Pitäjät Hämeenkoski Lammi Tuulos

Koulut siirtyivät etäopetukseen

Kuva: keski-Häme

Uudet linjaukset koulujen sulkemisesta tulivat vain neljä päivää sen jälkeen, kun hallitus oli ensin linjannut, että koulutyö jatkuu normaalisti. Koulut saivat vain kaksi päivää aikaa siirtyä etäopetukseen, ja ylioppilaskirjoitukset aikaistettiin samalle viikolle. Lammilla Hakkalan koulun ja lukion rehtori Esa Kähkönen on joutunut vielä taistelemaan oman koulunsa, Lammin lukion, olemassaolon puolesta. Vuorokauden tunnit ovat tuntuneet lyhyiltä.

– Olen siinä suhteessa onnellinen rehtori, että saan työskennellä kouluyhteisössä, jossa on vahva ja vastuullinen yhdessä tekemisen henki, Kähkönen kertaa viime päivien käänteitä.

– Koulussa eletään nyt aikoja, jolloin jokaisen on tärkeätä huolehtia omasta jaksamisestaan ja katsoa myös, miten vierellä kulkevat jaksavat. Erityisesti olen rehtorina kantanut huolta oppilaiden ja opiskelijoiden jaksamisesta. Myös koulun henkilökunta on joutunut koville, Kähkönen sanoo. Hän kuitenkin pitää tehtyjä päätöksiä vastuullisina ja oikeina, vaikka jotkut niistä ovatkin olleet kipeitä.

– Kun Ylioppilastutkintolautakunta päätti aikaistaa viikolla reaaliaineiden kokeita, se oli tässä tilanteessa oikea päätös. Tavastian lukiokoulutuksessa tähän päätöksen reagoitiin aivan oikein, kun päätimme rehtoreiden kesken siirtyä kaikissa Tavastian lukioissa etäopetukseen, Kähkönen sanoo.

– Erityisen kipeältä tuntui tehdä päätös Lammin lukion musikaalin peruuttamisesta. Opiskelijat ovat nähneet sen eteen paljon vaivaa ja odottaneet sitä innolla. Pyrimme kaikin keinoin järjestämään musikaalin syyslukukaudella, todennäköisesti syysloman jälkeen, kun syksyn ylioppilaskokeet ovat reilusti takanapäin.

1–3-luokkien lähiopetuksesta hämmennystä

Valtioneuvoston eilen kertoma päätös siitä, että kouluissa järjestetään perusopetuksen 1–3-luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla, muokkautui Hämeenlinnan tiedotteessa muotoon, jonka mukaan perusopetus 1–3-luokilla jatkuisi kaikille lapsille. Konnarin koulun rehtori Jari Jokinen kuitenkin vahvistaa, että koulussa seurataan hallituksen ohjeistusta.

– Selvitämme vuosiluokkien 1–3 oppilaiden huoltajilta yksilöidyn tarpeen lähiopetuksen järjestämiseen siten, että perusteena on lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Tässä siis kysymme huoltajan tulkinnan oman oppilaansa lähiopetustarpeesta, Jokinen kertoo.

Hallitus linjasi maanantaina myös, että poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Nämä järjestelyt tulivat voimaan keskiviikkona 18.3.2020, ja niitä noudatetaan myös Konnarilla.

– Selvitämme nyt erityisopetuspäätöksen saaneiden oppilaiden tarpeen lähiopetukseen ja tästäkin kysymme huoltajan ilmoittaman tarpeen, Jokinen kertoo. Molempien ryhmien ilmoitusten pohjalta Konnarilla suunnitellaan lähiopetusta vain niille ryhmille, joille sitä on tarkoitus poikkeusjärjestelyissä tarjota.

– Lähtökohtana kuitenkin aivan kaikilla lapsilla on kuitenkin se hallituksen linjaus,  että kaikki ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin, Jokinen toteaa.

Tuuloksen koulun rehtori Antti Lamminpää painii saman asian kanssa.

– Koululla ei ole tietoa oppilaiden huoltajien ammateista, emmekä voi sitä valvoa. Hämeenlinnan peruskoulujen rehtorit olivat tänään koolla kuulemassa ohjeistusta koronaepidemiaan liittyen. Tuuloksen koulun opettajat kokoontuvat vielä keskiviikkona kello 8 päättämään toimenpiteistä koululla. Koululta ollaan yhteydessä oppilaisiin ja huoltajiin ensisijaisesti Wilman välityksellä. Isompien oppilaiden puhelinnumeroitakin on kerätty yhteydenpitoa varten, Lamminpää kertoo.

Tuuloksessa odotellaan valtakunnallista linjausta siitä, mitkä ammatit tai tehtävät ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä.

Koulujen valmius järjestää opetus näissä poikkeavissa olosuhteissa on kuitenkin hyvä.

– Toivomme kotona opiskelevien lasten huoltajien tukea, että oppilaiden päivärytmi säilyy kouluarjen mukaisena. Etäopiskeluun liittyvissä kysymyksissä voi tarvittaessa olla yhteydessä ensisijaisesti omaan opettajaan, todetaan Hämeenlinnan sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialan tiedotteessa.

Myös Hämeenkoskella ollaan apulaisrehtori Maria Keskisen mukaan seurattu tarkasti yhteiskunnan käänteitä, ja esimerkiksi oppilaiden oppimateriaalit laitettiin oppilaiden mukana kotiin jo perjantaina, jolla varauduttiin jo etukäteen siihen tilanteeseen, että mahdollisen koulun sulkemisen yhteydessä mahdollistettaisiin etäopiskelun toteuttaminen – joka sitten jo tällä viikolla käynnistyikin.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski