Pitäjät Hauho

Kylä täyttyi markkina- ja kirppistunnelmasta

Niskavuoren markkinat avaavat Hauhon kesätorit. Markkinatunnelma käy perinteisesti tiiviinä, tänä kesänä avajaisvieraita oli noin 8000. Kuva: Maria Ilonen

Kesäkuun viimeisenä lauantaina Niskavuoren markkinat avasivat Hauhon kesätorit ja markkinoiden yhteydessä vietettiin kolmatta kertaa myös pihakirppispäivää, jolloin kaikilla oli mahdollisuus kaivella komeroistaan tarpeettomat tavarat myyntiin. Kylällä riitti väkeä, kuten Niskavuorimarkkinoilla on tapana.

Kirpputoritavaraa oli tarjolla niin Suojamäessä, pitkin vanhaa raittia kuin toki itse markkinoillakin. Suojamäessä oli myynnissä muun muassa Hauhon Rouwasväen yhdistykseltä tarpeettomiksi jääneitä roolivaatteita ja muuta näytelmärekvisiittaa. Hämeenlinnalainen Mila Siirilä löysi pöydästä keraamisen pyyheripustimen.

– En vielä tiedä, mitä tällä teen, mutta tämä on hauskasti retro, tuumi Siirilä, joka aloitti päivän kierroksensa Suojamäestä aikomuksenaan sieltä suunnata markkinoille.

Niskavuoren markkinat täyttivät perinteisesti markkinatunnelmallaan puukoulujen välisen alueen. Tarjolla oli markkinatavaraa ja -tuotetta: mansikoita, herneitä, leivonnaisia, vaatteita, käsitöitä ja kirpputoritavaraa. Markkinaväkeä viihdytti HumBeat-orkesteri tulkiten vanhoja, kotimaisia popkappaleita.

Markkinoilta löytyi uutta, vanhaa, sinistä ja lainattua

Markkina-alueelta löytyi myös naisseurue, joilla kaikilla oli kaulassaan Team Bride-nauhat, paitsi yhteen nauhaan oli kirjattu Bride To Be. Kyseessä oli elokuussa häitään viettävän Emilia Karhusen polttariseurue, joka oli saapunut pääkaupunkiseudulta viettämään Karhusen polttareita Hauholle. Juhliminen oli oikeastaan aloitettu jo edellisenä päivänä Puistobluesin kautta. Hauholla kiintopisteenä oli Karhusen ystävän Inna Kallioisen mökki Alvettulan lähellä. Niskavuoren markkinat osuivat sopivasti polttariohjelmaan.

Team Bride vietti polttareita ja etsi jotain vanhaa, jotain sinistä, jotain lainattua ja jotain uutta. Kuva: Maria Ilonen

– Yllättävän paljon täällä on väkeä, tuumaili tuleva morsian, joka oli saanut tehtäväkseen hankkia markkinoilta viidellätoista eurolla joitain uutta, vanhaa, sinistä ja lainattua.

Karhunen oli hankkinut sinisen tyynyliinan, uuden leikkuulaudan sekä vanhoja keittiövälineitä.

– Lainaksi sain elämänohjeen, muista pitää aspiriini polvien välissä, Karhunen nauraa.

Ohjeen perimmäinen tarkoitus jäi seurueelle mysteeriksi. Viisauden takana oli Inna Kallioiselle tuttu kirpputorimyyjä. Seurueen suunnitelmissa oli vielä myöhemmin grillailua mökillä morsiussaunoineen sekä kiipeilyä Aulangolla.

Niskavuorineuvokseksi urheilumies Rantanen

Niskavuoren markkinoilla julistettiin myös perinteen mukaisesti sahtimestari sekä Hauhon Niskavuorineuvos 2019. Hauhon Yrittäjät myöntävät vuosittain Niskavuorineuvoksen nimen henkilölle, joka työllään ja esiintymisellään on tehnyt Hauhoa, hauholaisuutta ja yrittäjyyttä tunnetuksi. Tämän vuoden neuvokseksi nimettiin Pauli Rantanen, Hauhon Sisun aktiivinen hiihto- ja urheilumies, joka palkitsemishetkenäkin oli rakkaan harrastuksena parissa, Kalevan kierroksen soutuetapilla. Arvonimen kävi vastaanottamassa isänsä puolesta tytär Enni Rantanen.

Pauli Rantanen syntyi 65 vuotta sitten Tuuloksen puolella Juttilassa, aivan Hauhon rajalla. 14-vuotiaana hän muutti ammattipintojen perässä Espooseen ja on sittemmin asunut eri puolilla Etelä-Suomea. Hauholle hän muutti 1982 ja omien sanojensa mukaan ei lähde sieltä enää kulumallakaan.

Rantanen työskenteli 18 vuotta Hauhon kunnan palveluksessa ja parikymmentä vuotta kiinteistöalan yrittäjänä. Työn ohessa hän ei ole laskenut urheilun hyväksi tehtyjä tunteja. Hän on vaikuttanut useassa urheiluseurassa ja on omalla kustannuksellaan tehnyt hiihtoladun Hauholle. Itse hän kertoo hiihtäneensä viime talvena omalla ladullaan noin viisisataa kilometriä.

Vanhan raitin varrella oli avoinna useita pihakirpputoreja, joihin osoittivat viitat raitin varrelta. Hannele Isolan ja Jouni Puntin baarissa ja kirpputorilla Kutukujan ja Eskonraitin kulmassa oli käynyt väkeä mukavasta. Siellä oli pannu kuumana vielä markkinoiden hiljennettyäkin.

– Hyvin on käynyt väkeä ja tavaraakin on mennyt mukavasti kaupaksi, Hannele Isola kertoi.

Tarjolla oli tavaraa jouluvaloista vanhoihin lasipulloihin ja polkupyöriin.

Katso lisää markkinakuvia Keski-Hämeen digilehdestä!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat