Pitäjät Tuulos

Kyläpussi on autottoman pelastus

Kuva: Maria Ilonen

Kyläpussi kuljettaa asioille viikoittain määrättyä reittiä, mutta kyytiin pääsee mistä vain reitin varrelta ja tarvittaessa haetaan kotioveltakin.

Tällä kertaa Kyläpussin kuljettaja Kari Koivisto joutui käyttämään navigaattoria, sillä kyyti on tilattu paikkaan, jonne Koivisto ei ole ennen ajanut. Kyseessä on Raila Ryytiän kesämökki Juttilassa. Kesämökilleen Helsingistä tullut Ryytiä on käyttänyt kyläpussin palvelua satunnaisesti Tuuloksessa ollessaan. Mökilleen Ryytiä tulee pari kertaa kesässä ja on menossa Tuuloseen ruokaostoksille.
– Omasta autosta olen luopunut jo vuosia sitten, joku aina tuo minut tänne ja hakee pois. Kun soitin Helsinkiin ystävälleni, jolla on kesäpaikka Kuopion seudulla, hän kertoi, että siellä ei mitään tällaista palvelua ole, vaan pitää mennä polkupyörällä kymmenenkin kilometriä, kertoo Ryytiä tyytyväisenä Kyläpussiin.

Kyläpussi on Hämeenlinnan kaupungin palvelu, joka kuljettaa kyliltä ihmisiä asioimaan Tuuloseen, Lammille tai Hauholle. Päivittäin ajetaan eri reitti, torstaisin on vuorossa Tuuloksen reitti. Kyläpussi starttaa silloin Hauhon linja-autoasemalta aamuyhdeksältä ja ajaa Sotjalan, Juttilan ja Syrjäntaan kautta Kauppakeskus Tuuloseen ja siitä Lammille. Matka maksaa 2.50 euroa suuntaansa ja on tarkoitettu ihan kaikille.

Usein kyytiin tulevat vakiomatkustajat, jotka kesän ajan vakituisesti kyläpussia ajava Kari Koivisto muistaa hyvin. Myös satunnaisia, toisinaan kyläpussin kyytiin tulijoita on. Kesäaikana saattaa joku kesäasukaskin käyttää Kyläpussia.
– Hyvin vaihtelevaa, sanoo Koivisto kyytiläisten määrästä.
– Osa jäi pois koronan tultua, osa on nyt tullut takaisin.

Koronan tultua Koivisto kertoo joutuneensa aika ajoin kuljettamaan tyhjääkin pussia, mutta yleensä kyytiläisiä on viidestä kymmeneen. Kyläpussin voi tilata etukäteen, mutta välttämätöntä se ei ole, kyytiin voi nousta mistä tahansa reitin varrelta kyläpussin pysäyttämällä. Jos haluaa kyydin määrätyltä reitiltä poikkeavaan osoitteeseen, on kyyti tilattava. Ohjeena on, että noin kaksi kilometriä reitiltä voi poiketa, mutta Koivisto sanoo rajan olevan veteen piirretty viiva. Tarvittaessa asiakas haetaan ja viedään kotipihaan saakka, ja ostosten kantamisessa autetaan, kuten tarvittaessa myös autoon nousemisessa ja sieltä poistumisessa.

Ensimmäistä kertaa Kyläpussin kyytiin nousi viime torstaina Armi Riikonen.
– Ihan ykskaks päätin, että lähden. Aiemmin olen kulkenut naapurin kyydissä, Kyllähän näitä palveluja pitäisi kannattaa, että ne säilyvät, Riikonen sanoo.

Paluumatkalla hän arvelee, että ainakin talvella kyläpussia tulee käytettyä uudelleenkin.
Juttilasta kyytiin noussut Marjatta Kataja tuumii Kyläpussin olevan autottoman pelastus, kun julkinen liikenne ei kulje.
– Tuuloseen menen yleensä, joskus Lammillekin, niin pääsee vaikka hierontaan. On hyvä, että on käyttäjiä, jotkut saattavat tulla takaisin sitten taas syksyllä, kun kulkevat esimerkiksi mopolla kesäisin, Kataja sanoo.

Aikaa asioiden hoitamiselle jää Tuulosessa reilut puolitoista tuntia, ja Katajan mukaan se on oikein sopiva aika.
– On hyvä, että aikatauluja noudatetaan. Joskus oli joku kuljettaja vähän hätäinen ja oli jo pakkaamassa ostoksia autoon etuajassa. Nyt olen tyytyväinen, Kataja sanoo.

Kaupunki kilpailuttaa palvelun tarjoajat säännöllisesti. Nyt Kyläpussin ajoa hoitaa Inter Kuljetus.

Rauha Aaltonen kertoo käyttävänsä Kyläpussia viikoittain. Tuulosessa tulee asioitua ruokakaupassa ja apteekissa ja Lammilla sitten, jos sinne tulee asiaa.
– Olen kyllä tyytyväinen palveluun. On hyvä, että täältä sivukulmiltakin pääsee asioille, hän sanoo.

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen Loma -erikoisnumerossa, joka on verkossa veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat