Pitäjät Lammi

Kylmästä säästä huolimatta Suomessa viihdyttiin

Vaihto-oppilaiden vetämillä espanjalaisen ruoan kursseilla on tehty muun muassa espanjalaista munakasta. Kuva: Päivi Lyytinen

Lammilla Hakkalan koulussa on syyskuun lopusta joulukuun alkuun asti kolme espanjalaista vaihto-oppilasta: Pedro Castro Serrano (17), Pelayo Infante Pérez (16) ja David Andreu Medina (17), jotka ovat kotoisin Huelvasta. Vaihto-oppilaat asuvat Hakkalan koulun oppilaiden kodeissa ja opiskelevat muiden oppilaiden kanssa. Matkan tarkoitus on oppia muista kulttuureista.

Pojat kertovat, että he rakastavat suomalaista luontoa ja erilaiset säät tekevät luonnosta kauniin. Pedro toteaa, että ensivaikutelma Suomesta oli hyytävä, koska sää oli silloin todella kylmä. Kuitenkin hän on viihtynyt Suomessa.

– Minulla on ollut hauskaa ja Ihmiset ovat olleet ystävällisiä, Pelayo hehkuttaa.

Hakkalan koulussa espanjalaispojat opiskelevat matematiikkaa, kemiaa, biologiaa, maantietoa ja liikuntaa. He opiskelevat Lammilla kuten kaikki muutkin ja saavat kursseista arvosanatkin kotiin mukaan.

He sanovat pitävänsä suomalaisessa koulussa erityisesti siitä, että täällä on paljon laitteita, joita saa käyttää aina kun haluaa.

– Saamme tarvitsemamme tiedon heti ja opiskelu on paljon vapaampaa, kun saa käyttää kännykkääkin tunneilla tarvittaessa, David hehkuttaa.

David kertoo, että kotimaassaan hän on kaupunkilaispoika, mutta täällä hän asuu farmilla missä on paljon eläimiä. Hänen mielestään kokemus on ollut hieno tähän mennessä, koska kaikki asiat ovat olleet niin erilaisia kotimaahan verrattuna.

– Olen pitänyt siitä!

Kaikki ei kuitenkaan ole Suomessa paremmin.

– Minä vihaan suomalaista ruokaa etenkin puuroa, perunamuusia ja kastikkeita, Pelayo naurahtaa. Pojat haluavatkin tutustuttaa suomalaisia espanjalaiseen ruokaan ja pitävät Hakkalan koulussa espanjalaisen ruoan kursseja.

Erasmus liikuttaa

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma, josta rahoitetaan alojen yhteistyötä Euroopassa. Ohjelma on nuorille, opiskelijoille ja aikuisille, joka tarjoaa mahdollisuuksia kouluttautumiseen, harjoitteluun tai opiskeluun ulkomailla ja se on myös hyvä mahdollisuus työharjoitteluun tai opiskelijavaihtoon Euroopassa. Opiskelijavaihtoon voi lähteä 3–12 kuukaudeksi.

Erasmus-projektin koordinaattori ja Lammin lukion englannin lehtori Päivi Lyytinen kertoo, että pojat tulivat tänne, koska nykyään Erasmus+ -hankkeeseen kuuluu pitkäaikainen vaihto.

– Ennen oli mahdollisuus lähteä vain viikoksi eri maahan ja siellä on toteutettu kulloisenkin hankkeen teemaa, kertoo Päivi.

Nyt käynnissä olevan hankkeen nimi on Kulttuuriperinnön jakaminen yhteisen tulevaisuuden rakentamiseksi. (Sharing our Cultural Heritage to Build a Common Future).

Erasmus-projektin tavoitteena on:

· Aikuiskoulutuksen edistäminen
· Nuorten kannustaminen osallistumaan demokratian toteuttamiseen Euroopassa
· Innovoinnin, yhteistyön ja uudistusten tukeminen
· Koulunkäynnin keskeyttämisen vähentäminen
· EU:n kumppanimaiden kanssa tehtävän yhteistyön ja liikkuvuuden edistäminen
· Työttömyyden vähentäminen etenkin nuorilla
Lähde: Erasmus-ohjelma

Kirjoittajat: Matleena Hoppania, Nita Lindberg, Mimosa Ronkainen, Martta Vuorinen

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 46, joka ilmestyi torstaina 14.11. Se on digilehtenä vapaasti kaikkien luettavissa, tervetuloa tutustumaan!

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski