Pitäjät Hauho

Lähetystyön hyväksi tekeminen antaa enemmän kuin ottaa

Anu Ormala, Maire Paavilainen ja Irma Tapola-Palmroos sanovat lähetystyön hyväksi keväisin tehtävän munkinpaiston olevan mukavaa puuhaa. Lähetystyön hyväksi tehtävään työhön on Hauholla riittänyt hyvin väkeä. Kuva: Maria Ilonen

Lähetystyön hyväksi tehtävä työ pyörii Hauholla pääosin vapaaehtoisten varassa. Isoja työllistäviä projekteja ovat vappuinen munkinpaisto ja -myynti sekä vohvelinpaisto kesätoreilla. Molemmista saatava tuotto menee lähetystyön hyväksi Hauhon seurakunnan lähetyskohteisiin.

Hauhon seurakunnalla on nimikkolähetti Pekka Jauhiainen Svetogorskissa ja toisessa kohteessa Angolassa lähetystöntekijöinä ovat Rauno ja Eeva-Liisa Rantasuomela. Lähetystyön hyväksi Hauholla järjestetään myös lähetyslounaita, joille nimikkolähetti voi tulla mahdollisuuksien mukaan vierailemaan.

Kesäisin jumalanpalvelusten jälkeen järjestetään Punaisen tuvan kirkkokahvit ja joulunaikaan Punaisen tuvan joulupuuro- tilaisuus. Hawujoulu-tapahtumassa keitetään riisipuuroa, jota myydään lähetystyön hyväksi.

Pari tuhatta munkkia parissa tunnissa

Lähetystyön leipomuksilla on vuodesta toiseen varma menekki. Kun munkkien myynti tänä vappuna alkoi aamuyhdeksältä, oli ostajia jo odottamassa ennen yhdeksää. 1500 munkin raja taisi mennä rikki jo yhdentoista maissa.

Munkkeja on myyty lähetystyön hyväksi viisitoista vuotta ja joskus on aloitettu jo yhden aikaan yöllä. Nykyisin on aloitettu vähän myöhemmin.

Tänä vappuna munkinpaistossa oli mukana yli kaksikymmentä ihmistä ja taikinanteko oli aloitettu aamulla viiden aikaan, mutta siitä huolimatta S-Marketin edessä munkkeja myyneet Anna-Liisa Saarinen ja Aune Järvi joutuivat myymään ei-oota, sen verran vauhdilla munkit kävivät kaupaksi.

Vapaaehtoisia viitisenkymmentä

Riitta Lehtinen kertoo tulleensa mukaan toimintaan sisarensa kautta.

– Enhän minä muuta osa, kuin laittaa ruokaa, hän nauraa.

Lehtinen on jäänyt eläkkeelle ravitsemuspäällikön tehtävistä, joten munkinteko ja vohvelinpaisto sujuvat rutiinilla, samoin puuron keitto joulun alla.

Seurakuntapastori Katja Verho kiittääkin homman pyörivän nimenomaan vapaaehtoisten voimin, vahvuutena ovat vielä alan ammattilaiset.

Verho tuli Hauhon seurakuntaan töihin vuonna 2007 nimenomaan lähetyssihteeriksi ja vastuu lähetystyöstä on hänellä edelleen, kun tehtävä on yhdistetty seurakuntapastorin työhön. Vapaaehtoisia on mukana kaiken kaikkiaan viitisenkymmentä.

– Jokaisella on omat vahvuudet, mitä kukin osaa tehdä. Vapaaehtoisia on riittänyt hyvin, mutta mukaan mahtuu kyllä aina lisää, Katja Verho sanoo.

Nyt mukana olevat vapaaehtoiset tuumaavat, että aina sitä haluaa vain olla mukana vuodesta toiseen.

Aktiivisesti vapaaehtoistoiminnassa mukana oleva Maila Sipponen tuumii, että toiminta antaa enemmän, kuin ottaa.

– Siitä saa hyvän olon, kun voi jotain tehdä.

Kohteina Svetogorsk ja Angola

Vapun munkkimyynnistä saatu tuotto on menossa Svetogorskin kappelin hyväksi. Svetogorskissa eli suomalaisittain Ensossa on nimittäin käynnissä mittava kappelinrakennusprojekti. Kirkon rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2020 ja näin saataisiin Svetogorskin seurakunnalle toimitila. Pysyvää tilaa ei seurakunnalla ole tähän asti ollut.

Katja Verho kertoo lähetyskohteiden valikoituvan järjestöjen tarjonnan kautta. Nimikkolähetti Pekka Jauhiainen on lähettinä SLEY:n kautta ja Rantasuomelat Suomen Lähetysseuran kautta.

Kolme lähetyspiiriä

Hauhon alueella kokoontuu kahden viikon välein kokoontuvaa kolme lähetyspiiriä.

– Tärkeää on toisten ihmisten kohtaaminen. Piirissä luetaan lähettikirje ja käydään läpi lähetystyön ajankohtaisia asioita, Verho kertoo.

Kirkonkylän lisäksi kokoonnutaan Eteläisissä sekä Kokkila–Juntulan lähetyspiirissä. Eteläisten piirin nimenä kulkee Eteläisten Lähetysompeluseura, vaikka ompelemista siellä ei enää varsinaisesti harrasteta. Kokkila–Juntulan lähetyspiirillä on oma kohde, jota se tukee: Hosainan kuurojen koulu Etiopiassa.

Toiminta on pysynyt pitkään vakiona.

– Jos uusia ideoita nousee esiin, voidaan niitä toki aina harkita, Karja Verho tuumii.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski